+

ΚΡΗΤΙΚΑ… «ΛΙΒΑΝΙΣΜΑΤΑ» ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Μια περίεργη δημόσια δήλωση υποστήριξης στον Βαγγέλη Μαρινάκη απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την Κρήτη. Για κάποιον, άγνωστο μέχρι στιγμής, λόγο οι πρόεδροι τριών σωματείων απόδημων Κρητών πλέκουν το εγκώμιο του εφοπλιστή φτάνοντας σχεδόν μέχρι και την έκδοση αθωωτικής απόφασης για το πλήθος των κατηγοριών που βαρύνουν.

Συγκεκριμένα ο Μανώλης Πατεράκης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, ο Θεόδωρος Τσόντος, πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» και ο Κώστας Ξυλούρης, επίτιμος πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης, σε κοινή ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν μεταξύ άλλων «ενορχηστρωμένη σκευωρία» τις δικαστικές περιπέτειες του «εκλεκτού μέλους της κρητικής οικογένειας» Βαγγέλη Μαρινάκη καταλήγοντας πως μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχτεί τίποτα από όσα του καταμαρτυρούν…

Στην επιστολή, που δεν διευκρινίζεται αν απηχεί και τις θέσεις και των Σωματείων που εκπροσωπούν, οι τρεις υπογράφοντες κάνουν (ίσως όχι τυχαία) ιδιαίτερη αναφορά στις αγαθοεργίες της οικογένειας Μαρινάκη, ειδικά προς του Κρήτες συμπατριώτες του.

Πιο… διάσημος από τους τρεις υπογράφοντες είναι ο Κώστας Ξυλούρης  (Καντρόκωστας) ο οποίος στις εκλογές του Γενάρη του 2015 υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΔΗΣΟ στο νομό Ηρακλείου. Στην (ανεπιτυχή τελικά) προεκλογική του εκστρατεία είχε συμβάλλει με θετικά δημοσιεύματα (π.χ. «Ο Καντρόκωστας σαρώνει στο Ηράκλειο) και η εφημερίδα Παραπολιτικά.  Το 2004 υπήρξε υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Πειραιά (κατετάγη α’ επιλαχών), νομαρχιακός σύμβουλος Ηρακλείου αλλά και πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών.

Στην επιστολή γίνεται ιδιαίτερος λόγος για τη χορηγία (80.000 ευρώ το χρόνο) του Β. Μαρινάκη προς το Μουσείο Καζαντζάκη, κίνηση που είχε προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στην Κρήτη το 2014. Σε δημόσια παρέμβασή του ο μουσικός Ross Daly είχε φτάσει να δηλώσει πως μπροστά στο ενδεχόμενο της συγκεκριμένης χορηγίας, ίσως θα ήταν προτιμότερο το μουσείο να κλείσει. Τελικά η χορηγία έγινε, μία από τις αίθουσες με τα προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου λογοτέχνη πήρε την ονομασία Μιλτιάδης Μαρινάκης (του πατέρα του εφοπλιστή) ενώ στα εγκαίνια του μουσείου είχαν εμφανιστεί μέχρι και κασκόλ του Ολυμπιακού. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

«Το δένδρο που ‘χει τον καρπό όλο πετροβολιέται» λέει ο σοφός λαός. Ένα ρητό που επιβεβαιώνεται πλήρως στην περίπτωση ενός εκλεκτού μέλους της κρητικής οικογένειας με μεγάλη παράδοση και προσφορά στον τόπο μας, του Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ενορχηστρωμένης σκευωρίας από κέντρα και ανθρώπους, οι οποίοι μάταια προσπαθούν να συμψηφίσουν τις δικές τους αμαρτίες με τη λάσπη που πετούν. Όμως τις παρανομίες τις οποίες καταγγέλλουν, στην πραγματικότητα τις βρίσκουν μόνο στο προσωπικό τους καθρέφτη, αφού με τέτοιες πρακτικές έχουν μάθει να πορεύονται στη ζωή τους. Η προσπάθειά τους να κάνουν το άσπρο μαύρο, το μόνο αποτέλεσμα που φέρνει είναι να εκτίθενται και να εμφανίζονται στα μάτια της κοινωνίας ως γραφικοί και εμπαθείς.

Οι ρίζες της οικογένειας Μαρινάκη στον πολιτισμό και την παράδοση της Κρήτης είναι βαθιές σαν τις αθάνατες ελιές της ιερής γης μας. Ο πατέρας του, ο αείμνηστος Μιλτιάδης Μαρινάκης, γόνος εύπορης οικογένειας που διατηρούσε χυτήρια και έφτιαχνε καμπάνες για τις εκκλησίες, καταστράφηκε οικονομικά την περίοδο της κατοχής. Εντάχθηκε στο ΕΑΜ, σπούδασε στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού και αφού για κάποιο  χρονικό διάστημα εργάστηκε στο μηχανουργείο του αδελφού του, άρχισε και πάλι το στήσιμο μιας οικονομικής αυτοκρατορίας. Δεν λησμόνησε όμως τους Κρήτες αδελφούς του. Οι εκκλησίες, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και χιλιάδες σπίτια στην Κρήτη γνωρίζουν την ανιδιοτελή προσφορά του Μιλτιάδη Μαρινάκη.

Τη σκυτάλη της αλληλεγγύης πήρε ο άξιος συνεχιστής του ονόματος Μαρινάκη, ο γιος του Βαγγέλης. Ο ίδιος δεν διαφήμισε ποτέ την απλόχερη προσφορά του, διότι σκοπός του δεν ήταν να διαφημιστεί, αλλά να βοηθήσει. Άλλοι αποζητούν τη διαφήμιση σπιλώνοντας το όνομά του. Μαζί όμως με το δικό του, πιάνουν στο στόμα τους και την Κρήτη. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο άνθρωπος που έχει ανακουφίσει τις πληγές πολλών Κρητικών, καλύπτοντας το κενό της πολιτείας. Δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε το «Μουσείο Καζαντζάκης», που είναι η σφραγίδα της Κρήτης, αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν είχε βοηθήσει οικονομικά. Μάλιστα ο ίδιος ο Νίκος Καζαντζάκης, ο γόνος του Ψηλορείτη, στο βιβλίο του «Αλέξης Ζορμπάς», αναφέρεται στην προσφορά και στο έργο του Μιλτιάδη Μαρινάκη.

Ως Κρητικoί δεν μπορούμε να είμαστε παρατηρητές όταν βλέπουμε να σπιλώνουν τους συμπατριώτες μας και μάλιστα με τον πιο άθλιο τρόπο. 

Και θα κριθούν ανεπιθύμητοι από το κρητικό αίσθημα.  Τον Βαγγέλη Μαρινάκη τον στηρίζει η Κρήτη. Όχι διότι το έχει ανάγκη ο ίδιος, ούτε γνωρίζει τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε. Προκαλούμε να βρεθεί ένας τον οποίο ο Βαγγέλης Μαρινάκης βοήθησε και του ζήτησε να το ανακοινώσει. Αυτός είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, της ανθρωπιάς και του φιλότιμου. Και θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να στηρίξουμε απέναντι σε κακόβουλες πράξεις, έναν άνθρωπο που έχει βοηθήσει αδύνατες κοινωνικές ομάδες χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχει αποδειχθεί οτιδήποτε από όσα του καταλογίζουν ορισμένα κέντρα.

Πάντα το δέντρο του καρπού, πετροβολούν οι άλλοι, μα όσο κι αν το λαβώσουνε, καρπούς θα ξαναβγάλει». 

(Κεντρική φωτογραφία: «Σπιλώνουν το εκλεκτό τέκνο της Κρήτης» λένε τρεις πρόεδροι απόδημων Κρητών. *INTIME).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 23.09.2016