Αλαζονεία, υπερβολική σιγουριά και πολύ παρασκήνιο χρεώνεται το ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, τον νομό με το υψηλότερο ποσοστό του στις τελευταίες εκλογές (62.7%), σε ό,τι αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Ο κάτοικοι του «πράσινου νομού» έφτασαν να στολίζουν με αβγά και ντομάτες τα γραφεία των κυβερνητικών βουλευτών εξαιτίας των παλινωδιών και των υπόγειων καρφωμάτων μεταξύ ομόσταυλων πολιτευτών, δημάρχων, υπουργών, νομάρχη, υποψηφίων περιφερειαρχών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Τα μέτωπα που έχουν ανοίξει, ακόμα και αν ψηφιστεί ο Καλλικράτης, θα κάνουν πολύ καιρό να κλείσουν και κάποιοι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου θα κάνουν πολύ καιρό να πατήσουν το πόδι τους στις περιοχές που αδικήθηκαν.
Το Καστέλλι
Μνημείο αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και υπόδειγμα του φιάσκου της «διαβούλευσης» που εισήγαγε η κυβέρνηση Παπανδρέου αποτελεί η περίπτωση του Καστελλίου. Στο πρώτο χωροταξικό σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, το Υπουργείο έδινε τη δυνατότητα στους κατοίκους να διαλέξουν. Συνένωση με τους βόρειους όμορους δήμους (Χερσόνησο και Μάλλια) και μέτωπο στη θάλασσα ή συνένωση με τους δήμους της ενδοχώρας (Αρκαλοχώρι και Θραψανό) και δημιουργία ενός μεγάλου δήμου στην περιοχή της Πεδιάδας. Οι Καστελλιανοί αποφάσισαν ομόφωνα να πάνε στο Βορρά. Οι Δήμοι Χερσονήσου και Μαλλίων επίσης τάχθηκαν υπέρ αυτού του σχεδίου.
Και ξαφνικά ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε το δεύτερο σχέδιο. Και τότε άρχισαν τα όργανα και τότε όλοι μίλησαν για τις παρασκηνιακές διαδρομές των πράσινων βουλευτών. Τα συνθήματα που ακούστηκαν στρέφονταν κυρίως κατά των βουλευτών Κεγκέρογλου και Στρατάκη.
Στις λαϊκές συνελεύσεις ακούστηκε το «Κάτω η Χούντα του ΠΑΣΟΚ», σε έναν Δήμο που το ΠΑΣΟΚ πήρε 68,3%!
Στο χορό μπήκε από νωρίς και το νέο αεροδρόμιο που πρόκειται να φτιαχτεί εκεί. Στο θέμα αυτό η Δημοτική Αρχή πάτησε σε δύο βάρκες. Πριν «σκάσει» ο Καλλικράτης ο δήμαρχος υποδεχόταν τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα προβάλλοντας «χλιαρές» αντιδράσεις για τις περιβαλλοντικές μελέτες του έργου αλλά συμμετέχοντας στην επίδειξη με τα red arrows που έγινε προς τιμήν του υπουργού. Η υποψία τότε ήταν ότι από το αεροδρόμιο θα βγει ευνοημένος ο διπλανός δήμαρχος του Αρκαλοχωρίου που κατάγεται από το ίδιο χωριό με τον Ρέππα. Και οι περιβαλλοντικοί φορείς της περιοχής που διαμαρτύρονταν αντιμετωπίζονταν περίπου ως «γραφικοί».
Την επόμενη μέρα της επίδειξης ένα από τα μαχητικά αεροσκάφη έπεσε στο διάδρομο. Από θαύμα σώθηκε ο πιλότος και από τύχη το αεροπλάνο δεν συνετρίβη πάνω σε κάποιο από τα σπίτια του χωριού.
Αλλά ο Καλλικράτης δεν είχε δημοσιοποιηθεί ακόμα και το θέμα της ασφάλειας του χωριού πέρασε στα ψιλά…
Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Ο διπλανός δήμαρχος βγήκε κερδισμένος από τον Καλλικράτη, η θέληση του Καστελλίου δεν εισακούστηκε. Τώρα η Δημοτική Αρχή λέει ότι θα εμποδίσει πάση θυσία το επιβλαβές νέο αεροδρόμιο και οι οικολόγοι της περιοχής βρήκαν έναν ανέλπιστο σύμμαχο… Την προσεχή Τρίτη, η Επιτροπή Αγώνα κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να δει τον πρωθυπουργό και κάπου εκεί τελειώνει το θέμα Καλλικράτης και αρχίζει το θέμα αεροδρόμιο.
Τα άλλα μέτωπα
Η Νέα Αλικαρνασσός φωνάζει ότι πληροί όλα τα κριτήρια που θέτει ο Καλλικράτης έχοντας πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους και διεκδικεί αυτονομία ενώ οι κάτοικοι καταλαμβάνουν τον διάδρομο του αεροδρομίου (φωτ.)
Πίσω από τη συνένωσή της με το Ηράκλειο ακούγονται διάφορα για την εκμετάλλευση όλου του βόρειου παραλιακού μετώπου από το δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη. Εκείνος απαντά πως δεν έκανε την παραμικρή παρέμβαση για το χωροταξικό στα κυβερνητικά κλιμάκια.
Το Τυμπάκι, στα Νότια του νομού, απαιτεί αυτονομία ως ιστορικός Δήμος (κάτι που αναγνωρίστηκε στη Βιάννο) και από το μεσημέρι της Πέμπτης οι κάτοικοι βρίσκονται έξω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται στο Δήμο τους, παρεμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία του.
Οι κάτοικοι του Ζαρού διεκδικούν αυτονομία ως ορεινός Δήμος και επί μία εβδομάδα έχουν καταλάβει τα γραφεία της Περιφέρειας αλλά και του ΣΔΟΕ. Ο παίκτης του σίριαλ «Παταγονία» είναι πλέον πιο αναγνωρίσιμος από το δήμαρχο και μιλά και αυτός για πασοκικό παρασκήνιο που θίγει τον Δήμο του.
Οι Αρχάνες, πατρίδα του υφυπουργού Οικονομικών Σταύρου Αρναουτάκη, τσακώνονται με τον Δήμο Ν. Καζαντζάκη για την έδρα του νέου Δήμου και ο υφυπουργός προσπαθεί να δείξει ότι δεν παρεμβαίνει αφού μέχρι στιγμής μάλλον ζημιωμένες βγαίνουν οι Αρχάνες.
Σε αυτό το κλίμα όλοι περιμένουν το σφύριγμα της λήξης. Ο Γιάννης Ραγκούσης, (πρώην δήμαρχος Πάρου) λέει ότι δεν δέχεται πια καμία δημοτική αντιπροσωπία στο γραφείο του και πως το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι οι έδρες των νέων Δήμων, αλλά όχι το χωροταξικό. Και έτσι ο «πράσινος» νομός Ηρακλείου πορεύεται για 8 Δήμους σε κατάσταση βρασμού και ενώ όλοι συμφωνούν πως ακόμα και με τα κριτήρια του Καλλικράτη θα έπρεπε οι Δήμοι να είναι 5 ή 6. Οι πράσινοι βουλευτές του νομού τον τελευταίο καιρό περνάνε περισσότερες μέρες στην Αθήνα παρά στην Κρήτη και όλοι διερωτώνται τι ποσοστά θα πάρει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές…