Σε Γολγοθά εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια η υπόθεση της φοιτητικής στέγης στην Κρήτη και ειδικότερα στις πιο τουριστικές πόλεις, όπως τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Οι τιμές, που αγγίζουν πλέον τα 350 ευρώ για μια γκαρσονιέρα, και η αφαίρεση σημαντικού αριθμού ακινήτων από την αγορά λόγω Airbnb δημιουργούν αποτρεπτικό κλίμα για τους φοιτητές που θα ήθελαν να σπουδάσουν σε ένα από τα τρία πανεπιστήμια του νησιού.
Δεν είναι τυχαία η μεγάλη πτώση των βάσεων στις σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης με έδρα στα Χανιά, καθώς πλέον έχει πέσει «σύρμα» ότι η πόλη απευθύνεται μόνο σε φοιτητές με βαρύ κομπόδεμα.
«Ξέρουν όλοι πια ότι στα Χανιά ή δεν θα βρεις καθόλου σπίτι να νοικιάσεις ή θα αναγκαστείς να το πληρώσεις πανάκριβα και αυτό αποθαρρύνει πολλούς που θα ήθελαν να δηλώσουν σχολή του Πολυτεχνείου στο μηχανογραφικό» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Θωμάς Σαμούτης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου, και συμπληρώνει πως «τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει περιπτώσεις παιδιών που πέρασαν στο Πολυτεχνείο αλλά δεν κατάφεραν να μείνουν στα Χανιά και αναγκάστηκαν να παρατήσουν τις σπουδές τους».
Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει ήδη ξεκινήσει την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών για τους φοιτητές από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, ωστόσο και πάλι δεν αρκούν. Προς το παρόν φιλοξενούνται περίπου 180 φοιτητές (επί συνόλου 4.000), ωστόσο οι αιτήσεις των δικαιούχων κάθε χρόνο είναι πάνω από 300. Μάλιστα από τους 180 δικαιούχους στους οποίους παρέχεται στέγαση, οι 75 είναι ακόμα στις παλιές εστίες, οι οποίες εδώ και χρόνια παρουσιάζουν τραγική εικόνα.
Για όσους δεν δικαιούνται διαμονή στις εστίες αρχίζει το μεγάλο κυνηγητό για εξεύρεση στέγης σε μία από τις πιο τουριστικές πόλεις της χώρας. Οι τιμές των ενοικίων ανάλογα με την παλαιότητα αλλά και την περιοχή κυμαίνονται για τις γκαρσονιέρες στα 300-350 ευρώ, ενώ για επιπλωμένο δυάρι φτάνουν μέχρι και τα 500 ευρώ. Στα Χανιά έχουν καταγγελθεί ακόμα και περιπτώσεις «πλειστηριασμού» ενοικίων, με τον ιδιοκτήτη να ορίζει «τιμή εκκίνησης» σε τέσσερις ή πέντε ενδιαφερόμενους και το μίσθιο να… κατακυρώνεται σε όποιον δώσει τα περισσότερα.
Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τους φοιτητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ Κρήτης) καθώς το ίδρυμα, που έχει έδρα στο Ηράκλειο, δεν διαθέτει φοιτητική εστία. Για τους φοιτητές των τμημάτων που στεγάζονται στα Χανιά έχει επιλεγεί η λύση της μίσθωσης ξενοδοχείων, ωστόσο και με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται μόλις 15 δικαιούχοι.
Ηράκλειο
Στη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα από πλευράς ενοικίων, ωστόσο και εδώ είναι τεράστια η έλλειψη φοιτητικής στέγης. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 οι εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης στεγάζονταν σε παλιές (και ακατάλληλες όπως αποδείχτηκε) εγκαταστάσεις στην Κνωσό. Η καταστροφική πυρκαγιά άφησε άστεγους περίπου 120 φοιτητές.
Από τότε είναι σε εφαρμογή η «προσωρινή λύση» της στέγασης σε ξενοδοχεία, ένα στην Αμμουδάρα στο δυτικό άκρο της πόλης και ένα στο κέντρο του Ηρακλείου. Συνολικά φιλοξενούνται 120 φοιτητές, οι οποίοι όμως αντιμετωπίζουν τις συνθήκες ζωής ενός ξενοδοχείου και όχι μιας οργανωμένης εστίας. «Δεν μπορούμε να μαγειρέψουμε, δεν μπορούμε ούτε καν να πλύνουμε τα ρούχα μας. Στο ένα ξενοδοχείο υπάρχει μόνο ένα πλυντήριο για 80 άτομα και στο άλλο δεν υπάρχει καθόλου πλυντήριο» λέει στην «Εφ.Συν.» η Ντόρα Πουλίδη, εστιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Μέσω ΣΔΙΤ
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης με τυμπανοκρουσίες παρουσίασε τον Οκτώβριο το πρόγραμμά του για ανέγερση… ιδιωτικών εστιών. Θα είναι μάλιστα το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας όπου θα εφαρμοστεί η μέθοδος των ΣΔΙΤ για αντίστοιχο έργο. Σύμφωνα με το σχέδιο, ιδιώτης θα αναλάβει να χτίσει έως το 2023 εστίες δυναμικότητας 3.000 κλινών (1.000 στο Ηράκλειο και 2.000 στο Ρέθυμνο).
Κατόπιν ο ίδιος ιδιώτης θα έχει και την ευθύνη διαχείρισης – συντήρησης αλλά και της ίδιας της λειτουργίας των φοιτητικών εστιών για τα επόμενα… 27 χρόνια. Ηδη στα σχέδια του Πανεπιστημίου είναι η επιβολή ενοικίου για τους φοιτητές και ανεπίσημα τους έχει ανακοινωθεί πως στις νέες εστίες το ενοίκιο θα είναι 100 ευρώ τον μήνα. Στο Ηράκλειο πάντως οι τιμές των ενοικίων αρχίζουν από 250 ευρώ για τις γκαρσονιέρες και από 380 ευρώ για τα δυάρια, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων.
Ρέθυμνο
Το πρόβλημα του Πανεπιστημίου Κρήτης εκτείνεται και στο Ρέθυμνο, όπου βρίσκεται και ο μεγαλύτερος όγκος των 21.000 φοιτητών του. Στις δύο εστίες που λειτουργούν στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου και στο πρώην ξενοδοχείο «Ξενία» μέσα στην πόλη του Ρεθύμνου στεγάζονται μέχρι σήμερα 350 φοιτητές.
Ο προγραμματισμός μέσω ΣΔΙΤ περιλαμβάνει συνολικά 2.000 νέες κλίνες στο Ρέθυμνο και πάλι όμως υπό τη λειτουργία του ιδιώτη αναδόχου και με καταβολή ενοικίου από τους φοιτητές.
Στις υπάρχουσες εστίες του Ρεθύμνου κυριαρχεί ο υπερπληθυσμός καθώς, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Αντωνίου, μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής Σχολής, στα δωμάτια των εστιών μένουν έως και τρεις φοιτητές σε ελάχιστα τετραγωνικά. Οσο για τα διαθέσιμα σπίτια, είναι πια ελάχιστα και τα ενοίκιά τους δεν ανταποκρίνονται στην ποιότητά τους. Στο Ρέθυμνο, μια γκαρσονιέρα ενοικιάζεται από 200 έως και 300 ευρώ. Τα δυάρια φτάνουν έως και 420 ευρώ, ενώ τα τριάρια έως και 500 ευρώ.
«Υπάρχουν συμφοιτητές μας οι οποίοι δεν ζουν στο Ρέθυμνο. Αναγκάζονται να έρχονται μόνο για μερικές μέρες στην εξεταστική περίοδο επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των υψηλών ενοικίων. Στην ουσία δεν έχουν καμία παρουσία στις παραδόσεις των μαθημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των σπουδών τους» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Αντωνίου.