Σάλος από τη δήλωση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ ότι το μηχάνημα για τους ογκολογικούς ασθενείς δεν είναι «για πάσα νόσο και πάσα μαλακία» ● «Βρείτε μου 1,5 εκατομμύριο για να το λειτουργήσω και απόγευμα», λέει ● Ατέλειωτες ουρές ενώ ασθενείς αναγκάζονται να πάνε από την Κρήτη στην Αθήνα για την κρίσιμη εξέταση.
Για ακόμα μία φορά οι ασθενείς αντιμετωπίζονται σαν πελάτες από τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και μάλιστα οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο και έχουν άμεση ανάγκη εξειδικευμένων εξετάσεων. Το θέμα ήρθε με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα πριν από τρεις μήνες, όταν ένας 72χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του μην αντέχοντας την αναμονή για ειδικό φάρμακο χημειοθεραπείας αλλά και για ραντεβού στο Pet Scan για την εξακρίβωση της πορείας της νόσου του.
Εδώ και ενάμιση χρόνο, από τότε που εγκαταστάθηκε το συγκεκριμένο μηχάνημα, έπειτα από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ αλλά και οι γιατροί του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου έχουν ζητήσει την πρόσληψη προσωπικού για την ολοήμερη λειτουργία του καθώς ήταν δεδομένο πως θα υπάρξει πολύ μεγάλη ζήτηση. Πλέον οι λίστες αναμονής ξεπερνούν τους δύο μήνες, ενώ πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να έχουν μια έγκαιρη διάγνωση, που μπορεί να αποβεί κρίσιμη για τη ζωή τους.
Η αυτοχειρια
Παρά τις εκκλήσεις, όχι μόνο δεν έγιναν προσλήψεις αλλά η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε μετά το τραγικό περιστατικό με την αυτοχειρία του 72χρονου. Εκείνες τις μέρες, η καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής και διευθύντρια του τμήματος, υπεύθυνη για τη λειτουργία του Pet Scan, Σοφία Κουκουράκη, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» και την Ντάνι Βέργου έλεγε πως το μηχάνημα καλύπτει όλη την Κρήτη και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, περίπου 700.000 ανθρώπους.
«Είναι πεντέμισι το απόγευμα και είμαστε ακόμα στο νοσοκομείο, ενώ το τμήμα έχει μόνο πρωινή λειτουργία, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας για διεύρυνση της λειτουργίας του. Πρέπει να δείτε τα πρόσωπα των ασθενών όταν τους λέμε ότι θα χρειαστεί να περιμένουν 1,5 μήνα για την εξέτασή τους. Η μεγάλη αναμονή είναι ψυχοφθόρα και για εμάς και για τους θεράποντες γιατρούς», ανέφερε η ίδια.
Η καινούργια εξέλιξη είναι ότι με απόφαση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γιώργου Χαλκιαδάκη, πλέον η απογευματινή λειτουργία, έστω και με τις υπερωρίες των γιατρών, απαγορεύεται ρητά. Μετά τις εύλογες αντιδράσεις ο κ. Χαλκιαδάκης μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ απάντησε με απόλυτο κυνισμό… «Να μου βρουν άλλο 1,5 εκατομμύριο εκείνοι που ζητούν την απογευματινή λειτουργία κι εγώ θα το κάνω. Υπάρχει υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων για το Pet Scan, το οποίο δεν είναι πανάκεια ούτε για πάσα νόσο και πάσα μαλακία».
Οσμη σκανδαλου
Η διευθύντρια του τμήματος κυρία Κουκουράκη απαντά με σαφήνεια σε αυτή τη δήλωση του διοικητή: «Εγώ τον όρκο μου τον έδωσα στον Ιπποκράτη και όχι στο υπουργείο Οικονομικών», λέει σήμερα στην «Εφ.Συν.» και καλεί τον διοικητή να δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά και τους υπαινιγμούς του για εξετάσεις στο Pet Scan χωρίς ένδειξη.
Γιατί όμως είναι τόσο ακριβή η λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανήματος; Μετά την αναταραχή που έχει δημιουργηθεί στην Κρήτη, σε έρευνα του «Ράδιο Κρήτη» αποκαλύφθηκε πως το σχετικό ΦΕΚ για την αποδοχή της δωρεάς του Pet Scan προέβλεπε όχι μόνο την προμήθεια του μηχανήματος αλλά και δημιουργία μονάδας παραγωγής του απαραίτητου ραδιοφαρμάκου για τη διενέργεια των εξετάσεων. Το φάρμακο που χρησιμοποιείται είναι ειδικό και έχει διάρκεια ζωής μόλις 110 λεπτά και άρα πρέπει πρακτικά να παράγεται δίπλα στο μηχάνημα της εξέτασης. Ωστόσο, για περίεργους λόγους, αποφασίστηκε να μη φτιάχνεται στην Κρήτη το φάρμακο αλλά να παράγεται στην Αθήνα και να στέλνεται από συγκεκριμένο προμηθευτή με κόστος τουλάχιστον 7 φορές μεγαλύτερο, συν τα έξοδα της μεταφοράς.
Ο Παύλος Πολάκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, μιλώντας για το θέμα αυτό είπε πως τη διετία 2015-2016 η δόση του ραδιοφαρμάκου κόστιζε 800 ευρώ όταν στην Ιταλία δεν ξεπερνούσε τα 150. «Θα έπεφτε στα 100 ευρώ το κόστος εάν στο ΠΑΓΝΗ υπήρχε η μονάδα που θα παρήγε το ραδιοφάρμακο και αν η σημερινή κυβέρνηση δεν είχε ακυρώσει τη σύμβαση για τη μονάδα παραγωγής», ανέφερε ο ίδιος.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καυτηριάζει τις δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου, αναφέροντας πως η κυβέρνηση βάζει μπροστά το θέμα του αυξημένου κόστος των εξετάσεων. «Παρόμοιες ευαισθησίες βέβαια δεν έδειξε για την απόφαση για αυξήσεις στους μισθούς των διοικητών ώς 74%, γιατί προφανώς αυτοί ως “άριστοι” τις δικαιούνται. Αξιος λοιπόν ο μισθός τους κι ας σπέρνουν αρρώστια και θάνατο με την πολιτική τους», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Το θέμα φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του και το ΚΚΕ, τονίζοντας πως ακόμα και η πρωινή λειτουργία του μηχανήματος είναι προβληματική αφού το προσωπικό του νοσοκομείου δεν επαρκεί. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να προσληφθεί όλο το μόνιμο προσωπικό που απαιτείται για την ολοήμερη λειτουργία (δύο βάρδιες) του Pet Scan και να εξασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση το απαιτούμενο ραδιοφάρμακο για την απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος.