+

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ

Γύρω από τη NATOϊκή Βάση της Σούδας θα επικεντρωθεί το κλίμα διαμαρτυρίας και αντίστασης στην Κρήτη σχετικά με την υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στα νερά της Μεσογείου. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για προσέγγιση του αμερικανικού πλοίου Cape Ray σε απόσταση μόλις 30 ναυτικών μιλίων από τα δυτικά παράλια του νησιού ενώ σε διεθνές επίπεδο φουντώνουν οι αντιδράσεις τόσο με προσφυγές στα διεθνή δικαστήρια όσο και παρεμβάσεις στην Eυρωβουλή.

Τριήμερο αγώνα

Παγκρήτιο χαρακτήρα έχει το κάλεσμα για τον τριήμερο αποκλεισμό της ναυτικής Βάσης της Σούδας. Το ραντεβού δίνεται από το Ανοιχτό Συντονιστικό των Χανίων ενάντια στα χημικά και η διαμαρτυρία ξεκινά σήμερα το πρωί από την Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά με κατεύθυνση τις εγκαταστάσεις της βάσης στη Σούδα. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, η κινητοποίηση έχει διπλό χαρακτήρα όχι για να καταγγείλει την αποδεδειγμένη συμμετοχή της Βάσης στον όλο σχεδιασμό της υδρόλυσης των χημικών όπλων της Συρίας, αλλά και για να επαναφέρει το πάγιο αίτημα της κρητικής κοινωνίας για κλείσιμο των Βάσεων του θανάτου στο νησί.

Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν τη Δευτέρα με παγκρήτια γενική απεργία, ενώ ήδη ετοιμάζεται και η εν πλω διαμαρτυρία με αλιευτικά και άλλα πλωτά μέσα που θα επιχειρήσουν να φτάσουν δίπλα στο Cape Ray.

Νομικές ενέργειες

Την ίδια στιγμή οι πολίτες και τα κινήματα της Κρήτης ετοιμάζονται να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια καταγγέλλοντας τις πολύ σοβαρές παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεπάγεται η υλοποίηση του επικίνδυνου πειράματος της υδρόλυσης των χημικών στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου. Το νομικό οπλοστάσιο των Κρητικών έχει καταρτίσει το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και όπως επισημαίνει στον Δρόμο ο νομικός του σύμβουλος, Κωνσταντίνος Καζανάς, ήδη ετοιμάζονται οι πρώτες προσφυγές στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΟΗΕ και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Παραβιάζονται σωρεία διατάξεις που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα με την εν κρυπτώ υδρόλυση των χημικών όπλων. Καταρχάς παραβιάζεται το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πληροφόρηση και γνώση για τις συνέπειες ενός τέτοιου πειράματος. Παραβιάζονται όμως και βασικές διατάξεις του Δικαίου του Περιβάλλοντος. Είναι ανεπίτρεπτο να γίνεται τέτοια παρέμβαση χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να μην υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης πιθανών συνεπειών και κυρίως να μην εφαρμόζεται η βασική αρχή του Περιβαλλοντικού Δικαίου, ότι δηλαδή “Ο ρυπαίνων πληρώνει”», τονίζει ο κ. Καζανάς.

Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου, η πρώτη νομική κίνηση θα γίνει προς την Επιτροπή Συμμορφώσεως του ΟΗΕ με στόχο να σταματήσει άμεσα η υλοποίηση του πειράματος ενώ μεταξύ των κυβερνήσεων που θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη διεθνή νομοθεσία ασφαλώς βρίσκεται και η ελληνική, η οποία, προφανώς, δεν απαίτησε όσα θα μπορούσε και δεν έκανε συγκεκριμένες ενέργειες για την αποτροπή του κινδύνου.

Με σιγή ασυρμάτου

Πάντως, σύμφωνα με τη μόνη ως τώρα επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού η διαδικασία της υδρόλυσης έχει ξεκινήσει από τις 8 Ιουλίου και αναμένεται να διαρκέσει περίπου 60 ημέρες, αναλόγως και με τις καιρικές συνθήκες. Τόσο το πλοίο Cape Ray (που μεταφέρει τους 600 τόνους επικίνδυνων χημικών όπλων) όσο και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία (μεταξύ αυτών και ελληνικό υποβρύχιο) πλέουν σε διεθνή ύδατα και με σβηστούς ασυρμάτους και τα συστήματα εντοπισμού ώστε να μην μπορεί να προσδιοριστεί το στίγμα τους. Ερωτήσεις για τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται το συγκεκριμένο πείραμα υπέβαλαν στο Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Παπαδάκης από το ΚΚΕ, ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ο Γιώργος Γραμματικάκης από το Ποτάμι.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 21.07.2014