ΚΟΛΛΗΣΕ ΓΙΑ 200 ΕΥΡΩ Ο «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επεισοδιακά ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή για τον Νίκο Καζαντζάκη στο Ηράκλειο. Μικρής έκτασης επεισόδιο δημιουργήθηκε όταν οι υπάλληλοιτης αρχαιολογίας ζήτησαν την απόδειξη για την καταβολή του ποσού που προβλέπει ο νόμος για κινηματογράφηση σε αρχαιολογικό χώρο.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των γυρισμάτων το σενάριο της ταινίας προέβλεπε γυρίσματα μπροστά στο ενετικό φρούριο του Κούλε και από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης κατέφθασαν οι άνθρωποι του συνεργείου της ταινίας, οι ηθοποιοί και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

*Φωτογραφία: ekriti.gr

Οι φύλακες του χώρου ζήτησαν από το συνεργείο να παρουσιάσει τα έγγραφα που αποδείκνυαν την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την πραγματοποίηση γυρισμάτων στο χώρο, γεγονός που εξόργισε τον σκηνοθέτη.

«Τους είπαμε πως έχουμε όλες τις εγκρίσεις και μπορούν να αναζητήσουν υπηρεσιακά τα σχετικά έγγραφα»δήλωσε αργότερα ο ίδιος ενώ κατήγγειλε ότι οι υπάλληλοι τον εμπόδισαν να ξεκινήσει ενώ αργότερα απειλούσαν ότι θα διακόψουν τα γυρίσματα αν δεν εμφανιστούν τα απαραίτητα έγγραφα.

Σε δηλώσεις του ο σκηνοθέτης παρομοίασε τα εμπόδια που συνάντησε σήμερα με τα εμπόδια που έβρισκε συνεχώς μπροστά του ο μεγάλος συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. «Αυτό το Ηράκλειο εγώ δεν το ξέρω. Αυτοί οι άνθρωποι έδιωξαν και τον Καζαντζάκη από την Κρήτη και δεν ήθελε να ξαναπατήσει…» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, εντελώς διαφορετική εκδοχή για τα γεγονότα δίνει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» τονίζει πως η άδεια του ΚΑΣ αν και έχει εγκριθεί, δεν έχει εκδοθεί ακόμα και παρόλα αυτά δόθηκε η έγκριση από την τοπική Εφορεία ώστε να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα εφόσον όμως και ο σκηνοθέτης κατέβαλε το ποσό που αναλογεί προς το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.

«Χθες το πρωί ήρθε μια συνεργάτις του κ. Σμαραγδή στην Υπηρεσία, της δώσαμε τον αριθμό του λογαριασμού του ΤΑΠΑ και δεσμευτήκαμε πως παρόλο που δεν έχει εκδοθεί ακόμα η άδεια ώστε να ξέρουν και τους όρους χρήσης του χώρου, θα επιτρέπονταν τα γυρίσματα σήμερα εφόσον είχε καταβληθεί το ποσό των 200 ευρώ.

»Η μόνη εντολή που έδωσα στους φύλακες ήταν να ζητήσουν το απόκομμα της κατάθεσης για αυτό το ποσό. Αυτό ήταν και το χαρτί που ζητήθηκε σήμερα και δυστυχώς φάνηκε πως η κατάθεση δεν είχε γίνει ενώ ο κ. Σμαραγδής απειλούσε ότι θα καλέσει τον υπουργό Πολιτισμού. Όπως με ενημέρωσαν οι υπάλληλοι ζήτησαν απλά να γίνει η κατάθεση, όπως και έγινε εν τω μεταξύ και συνεχίστηκαν κανονικά τα γυρίσματα. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε η υπηρεσία κατόπιν εορτής και αφού ολοκληρωθούν τα γυρίσματα να αναζητά τον κ. Σμαραγδή για να καταβάλει το ποσό» αναφέρει η ίδια.

Ως προς την καθυστέρηση της έκδοσης της άδειας η κ. Συθιακάκη λέει ότι η αίτηση του κ. Σμαραγδή πέρασε από το ΚΑΣ την περασμένη Τρίτη και ενώ αρχικά η παραγωγή είχε δηλώσει πως τα γυρίσματα θα γίνουν μέσα στον Οκτώβριο.

«Η απόφαση είναι θετική, περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, απλά δεν έχει καθαρογραφεί στο διάστημα της μίας εβδομάδας που πέρασε. Παρόλα αυτά εμείς δεν μείναμε σε αυτό, είπαμε να γίνουν τα γυρίσματα αρκεί να καταβληθεί το ποσό που αναλογεί».

(Κεντρική φωτογραφία: Από τα σημερινά γυρίσματα της ταινίας του Γ. Σμαραγδή στο Ηράκλειο. *ekriti.gr – Μανώλης Μετζάκης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 29.09.2016