Κάτι γίνεται με το πράσινο στην πόλη. Ούτε αβλεψία, ούτε κακή τύχη, ούτε άγνοια μπορούν να δικαιολογήσουν τα συνεχή περιστατικά μείωσης των δέντρων στο Ηράκλειο το τελευταίο διάστημα.
Ακόμα δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από το κόψιμο των (υγιών) δέντρων στην οδό Ίδης και ακόμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης δεν έχει δεσμευτεί δημοσίως ότι ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ άλλα δέντρα στο πλαίσιο της ανάπλασης στο κέντρο της πόλης. (Δικαιοσύνης, Ίδης, Ψαρομηλίγκων, Καλοκαιρινού κτλ.) –Δείτε παρακάτω αναλυτικές φωτογραφίες για το τί είδους και πόσα δέντρα κόπηκαν στην Ίδης.
Κι όμως το πράσινο στο Ηράκλειο μειώθηκε κι άλλο. Αυτή τη φορά στη Βίγλα με την κοπή κι άλλων δέντρων. Εκείνο όμως που είναι ακόμα χειρότερο είναι η αποκαλυπτική ακολουθία των γεγονότων που έδωσε στη δημοσιότητα ήδη από την Πέμπτη η συλλογικότητα «Φυλές του Πάρκου» για τον τρόπο και τη μεθοδολογία με την οποία κόβονται τα δέντρα στο Ηράκλειο. Ούτε και για αυτές τις καταγγελίες έχει υπάρξει μέχρι σήμερα η παραμικρή διάψευση.
Ας θεωρήσουμε ότι οι «Φυλές του Πάρκου» (όνομα που διάλεξαν κι αυτοί, αντιδήμαρχε) κάνουν λάθος. Ίσως δεν κατάλαβαν καλά ή ίσως θέλουν να κάνουν αντιπολίτευση στο Δήμο ή ίσως είναι μυστήριοι άνθρωποι γενικώς… Μέχρι όμως να υπάρξει επίσημη απάντηση για όλα τα παρακάτω, η καταγγελία τους θα μένει εκεί και θα ζητά εξηγήσεις…
Λένε λοιπόν για όσα είδαν με τα μάτια τους να γίνονται από την Υπηρεσία Πρασίνου (ανήκει ως αρμοδιότητα στον εντεταλμένο σύμβουλο του Δήμου σε θέματα πρασίνου Νίκο Φακουρέλη) στην περιοχή της Βίγλας, στις 8 το πρωί της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου:
«…συγκεντρωθήκαμε στο σημείο για να διαπιστώσουμε με έκπληξη τα εξής:
- Οι υπάλληλοι του τμήματος πρασίνου δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα περί κλαδέματος ή κοπής προσβεβλημένων από έντομα δένδρων.
- Ο υπεύθυνος γεωπόνος για την επίβλεψη των εργασιών απουσίαζε και οι εργάτες είχαν αναλάβει το έργο της επιλογής – ποιο δέντρο έχει προσβληθεί, ποιο θα κλαδευτεί και ποιο θα κοπεί και πόσο.
- Η ενημέρωση στους κατοίκους της περιοχής αναφερόταν σε κλαδέματα και όχι σε κοπή. Εν τω μεταξύ, έπειτα από απαίτησή μας δια τηλεφώνου, ο υπεύθυνος γεωπόνος έφτασε και έφερε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ζητήσαμε να μας δείξει την αποτύπωση των προσβεβλημένων δένδρων.
- Δεν υπήρχε ούτε ένα απλό σκαρίφημα που να δείχνει στους υπάλληλους του δήμου ποια δέντρα έχουν προσβληθεί. Ο γεωπόνος ισχυρίστηκε ότι το άφησε στην κρίση των εργατών, γιατί τους έχει εμπιστοσύνη.
- Έλλειψη προσωπικού (4 γεωπόνοι για το σύνολο του Δήμου συμπεριλαμβανομένων των γύρω χωριών ), που ευθύνεται για πολλές περιπτώσεις ακατάλληλου βαριού κλαδέματος ή συχνά εκτός εποχής και τέλος σε περιστασιακά «απρογραμμάτιστες» κοπές δέντρων, καθώς δεν επιβλέπονται όλες οι εργασίες πρασίνου. Πρόσθετη συνέπεια αυτού, να μην υπάρχει επαρκής φροντίδα και έγκαιρη επέμβαση, ώστε να μην προσβληθούν περισσότερα δέντρα από το συγκεκριμένο έντομο.
- Ακατάλληλο κλάδεμα δέντρων, κατά βάση παραπανίσιο, έπειτα από την υποχώρηση της υπηρεσίας πρασίνου στις πιέσεις κάποιων κατοίκων για λιγότερα φύλλα και καρπούς σε πεζοδρόμια και δρόμους, σε αντίθεση με την προβλεπόμενη μεθοδολογία που επιβάλλει η διαχείριση του αστικού πρασίνου.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως η «κατά λάθος» κοπή των δέντρων συνιστά βίαιη πράξη και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επίσης, αποτελεί προηγούμενο, με πιθανότητα να γίνει πάγια τακτική του Δήμου, ενώ παράλληλα αποτελεί κακό παράδειγμα, που μιμούνται μεμονωμένα κάτοικοι στις γειτονιές της πόλης. Κλείνοντας θέλουμε να σας ενημερώσουμε πως τελικά με την παρέμβασή μας σημειώθηκαν επιτόπου από τον γεωπόνο, μετά της συνοδείας μας, 9 ολοζώντανα δέντρα χωρίς εμφανή προσβολή και 2 ακόμη με περιορισμένη έκταση, ώστε να κοπούν στο 1.5μ. ύψος και όχι από την ρίζα».
Συγνώμη κατάλαβα καλά; Η Υπηρεσία Πρασίνου μπορεί να κόψει έστω και ένα δέντρο κατά λάθος; Αυτοί που ξεκινούν κάθε μέρα με τα πριόνια ανά χείρας δεν έχουν μαζί τους έναν στοιχειώδη χάρτη που να δείχνει ποια δέντρα έχει σημειώσει από πριν η Υπηρεσία ως προβληματικά, ασθενή κτλ.; Ξαναρωτώ: Υπάρχει περίπτωση έστω και ένα δέντρο στο Ηράκλειο να κόβεται κατά λάθος;
Ζητείται διαβούλευση
Σε άρθρο τους δύο κάτοικοι του Κέντρου (Γ. Βλοντάκης, γεωπόνος και Μ. Κουβίδη, δημοσιογράφος) καταγγέλλουν πως τα δέντρα της πόλης κλαδεύονται με υπερβάλλοντα ζήλο. Έβγαλαν και φωτογραφίες μάλιστα, δείχνοντας πως οι πάρα πολλές και μεγάλες τομές που δημιουργούνταιαπό το κλάδεμα (στις οποίες δεν μπαίνει κάποιο απολυμαντικό) προσβάλλονται από μύκητες που καταστρέφουν το ξύλο. Κατόπιν μπαίνουν και ξυλοφάγα έντομα και πολύ σύντομα τα δέντρα είναι πλέον «ασθενή» και μοιραία οδηγούνται στην κοπή.
Εδώ μια φωτογραφία από περυσινό κλάδεμα στο Πάρκο Θεοτοκόπουλου (Ούτε ο ψαλιδοχέρης δε θα τα κατάφερνε τόσο καλά).
Και εδώ οι συνέπειες από την εισβολή ξυλοφάγου εντόμου που τελικά καταστρέφει το δέντρο.
Και το ερώτημα λοιπόν είναι: Ξέρει ο Δήμος Ηρακλείου να κλαδεύει; Μήπως χρειάζεται βοήθεια; Έχει τη διάθεση να πείσει τους πολίτες ότι ξέρει τί κάνει στο ζήτημα της προστασίας του αστικού πρασίνου;
Είναι η διοίκηση της πόλης έτοιμη να ανοίξει έναν μόνιμο δίαυλο διαλόγου με τους πολίτες που είναι πραγματικά ευαισθητοποιημένοι στα περιβαλλοντικά θέματα, όποτε το έργο κάθε τομέα προσκρούει σε τέτοιου είδους ζητήματα;
Θα ήταν ίσως μια καλή λύση για να μειωθεί και η ένταση των τελευταίων ημερών.
Παρακάτω σας παραθέτω μία σειρά «αναμνηστικών» φωτογραφιών από την οδό Ίδης. (ευτυχώς τα δέντρα υπάρχουν ακόμα στο google earth). Αφενός για να μετρήσουμε μαζί τα δέντρα που κόπηκαν. Αφετέρου για να ξέρουμε τί εικόνα πρασίνου περιμένουμε μετά την «ανάπλαση» στο συγκεκριμένο σημείο. (Ο Δήμος είπε πως μετά την ολοκλήρωση το πράσινο θα είναι περισσότερο από πριν). Τα δέντρα που κόπηκαν λοιπόν είναι 12 μετρημένα. (Δεν μετρώ τα φοινικοειδή στη συμβολή με την 1821 που εκριζώθηκαν και θα μεταφυτευτούν). Με κλικ μπορείτε να μεγεθύνετε…