Ανώγεια: Η διαχρονική απαξίωση και τα «λειτουργικά προβλήματα» δίνουν άλλοθι για να μπει λουκέτο σε μια πολύτιμη δομή. ● Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι προσφυγικές ροές προς την Κρήτη και σχεδόν σε καθημερινή βάση καταγράφονται αφίξεις (και ανηλίκων) στα νότια παράλια.
Με τη λογική «πονάει κεφάλι – κόβω κεφάλι» αντιμετωπίζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων Ανωγείων, βάζοντας λουκέτο σε μια πολύτιμη δομή που παρέχει σημαντικές υπηρεσίες πάνω από 20 χρόνια. Στα συνεχή προβλήματα που προκύπτουν για την πρόσληψη του προσωπικού, για τις δαπάνες λειτουργίας και γενικότερα για την υλοποίηση των στόχων του η κυβέρνηση απαντά με τη λύση που έχει εφαρμόσει και σε άλλες κοινωνικές δομές: Λουκέτο! Πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε ανακοινωθεί η παράταση της χρηματοδότησης του Κέντρου, που όμως έληξε πριν από λίγες μέρες, στις 31 Ιουλίου, και ήδη ανακοινώθηκε πως δεν πρόκειται να υπάρξει ανανέωσή της.
Αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του Κέντρου είναι το… αμαρτωλό ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης), το οποίο έχει απασχολήσει πολλές φορές την επικαιρότητα με αποκαλύψεις για σωρεία απευθείας αναθέσεων και μπόλικα σκάνδαλα που ήρθαν στο φως ύστερα από έρευνα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης το 2017. Ωστόσο, λεφτά για τα ασυνόδευτα δεν περισσεύουν…
Το κέντρο φιλοξενίας στα Ανώγεια λειτουργεί από το 2000, έχοντας φιλοξενήσει περίπου 500 παιδιά, και σχεδόν από την αρχή προέκυπταν προβλήματα στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι σημερινοί εργαζόμενοί του παραμένουν απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο. Κατά καιρούς και ανάλογα με τις διαθέσεις των κυβερνήσεων στο ευαίσθητο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, το Κέντρο έφτασε ακόμα και να διακόψει εντελώς τη λειτουργία του, με πολλά ασυνόδευτα παιδιά να οδηγούνται στα καμπ-φυλακές της Αμυγδαλέζας και της Μαλακάσας.
Και όλα αυτά τη στιγμή που αυξάνονται οι προσφυγικές ροές προς την Κρήτη και σχεδόν σε καθημερινή βάση καταγράφονται αφίξεις (και ανηλίκων) στα νότια παράλια του νησιού. Ο πρώην υπουργός Δημήτρης Καιρίδης είχε επισκεφτεί την Κρήτη υποσχόμενος ότι θα φτιαχτούν δύο δομές προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, σε τοποθεσίες που δεν θα επηρεάσουν τον τουρισμό (κάτι που ήταν και πρώτο μέλημα των αυτοδιοικητικών του νησιού). Ωστόσο, κανείς δεν έδειξε αντίστοιχο ενδιαφέρον για τα ασυνόδευτα παιδιά και για την ενίσχυση του Κέντρου στα Ανώγεια, τη στιγμή που οι 25 θέσεις που διατίθενται εκεί είναι εξαιρετικά λίγες σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν. Υπενθυμίζεται πως το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων είχε υπαχθεί απευθείας στον πρωθυπουργό με μία από τις πρώτες ρυθμίσεις που εισήγαγε ο Κ. Μητσοτάκης το 2019. Το 2022 ψηφίστηκε ο νόμος που έδινε τη δυνατότητα σε ιδιωτικούς φορείς (ΑΜΚΕ, ΜΚΟ κτλ) να ορίζονται ως Φορείς Παροχής Επιτροπείας Ανηλίκων, δημιουργώντας ένα ευρύ αλλά και εν πολλοίς δύσκολα ελεγχόμενο καθεστώς για τα ανήλικα προσφυγόπουλα. Με αυτά τα δεδομένα μάλλον οι κρατικές δομές όπως αυτή των Ανωγείων «περισσεύουν» και τα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα δίνουν το άλλοθι που χρειάζεται για το επερχόμενο λουκέτο.
Στη Βουλή
Για το θέμα υπάρχει ήδη κινητοποίηση τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και κοινοβουλευτικά. Το θέμα έφερε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Σμπώκος, με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής, Στέλιο Βοργιά, να απαντά πως η Περιφέρεια θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτή η σημαντική δομή να συνεχίσει να υφίσταται. Σχετική ερώτηση προς τον νέο υπουργό Μετανάστευσης, Νίκο Παναγιωτόπουλο, κατέθεσαν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία των αρμόδιων τομεαρχών Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Ψυχογιού, και Κοινωνικής Συνοχής, Κατερίνας Νοτοπούλου, ζητώντας να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να μην κλείσει το Κέντρο φιλοξενίας αλλά και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας σε αυτό. «Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ως αρμόδιος φορέας, πρέπει να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης μέσα από πόρους και προγράμματα που μπορεί να αξιοποιήσει και μέσα από τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία, όχι μόνο διατηρώντας αλλά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της υποστήριξης και ένταξης των παιδιών αυτών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της ερώτησης προς τον υπουργό.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους και ευρωπαϊκά προγράμματα (π.χ. Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ενταξης της Ε.Ε.) που η κυβέρνηση μπορεί και οφείλει να αξιοποιήσει σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ τονίζεται πως οι συνέπειες του ενδεχόμενου κλεισίματος του Κέντρου θα είναι καταστροφικές τόσο από ανθρωπιστικής άποψης όσο και για τη διαχείριση των αυξανόμενων ροών που παρατηρούνται στα νότια παράλια της Κρήτης.
Αντίστοιχη ερώτηση προς τον Νίκο Παναγιωτόπουλο κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης (μαζί με ακόμα τρεις βουλευτές του ΚΚΕ) ζητώντας μεταξύ άλλων να μπει τέλος στην κατάσταση με τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία του ΚΦΑΑ και να συνεχιστεί αυτή με αποκλειστικά κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από την κυβέρνηση να φροντίσει για τη λειτουργία του κέντρου «με πλήρη στελέχωση με το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, απορροφώντας και τους εργαζόμενους των ΜΚΟ με την πολύτιμη πείρα τους, με τη συντήρηση των κτιριακών υποδομών και την ουσιαστική κάλυψη όλων των αναγκών των παιδιών σε ποιοτική και ασφαλή διαβίωση, εκπαίδευση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Επίσης να μην υπάρξει καμία απόλυση εργαζόμενου του ΚΦΑΑ, να υπάρξει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και να αποδοθούν στους εργαζόμενους στο ακέραιο όλα τα οφειλόμενα που υπάρχουν από τον Φεβρουάριο».