ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΙΚΕΣ

2 Σχόλιο

Ο Ασάνζ είναι ελεύθερος. Ναι υπάρχουν και νίκες σε αυτό τον κυκεώνα απογοητεύσεων. Υπάρχουν νησιά χαράς στη θάλασσα του πόνου. Να το χαρούμε, να προβληματιστούμε για τα ανταλλάγματα που παίρνουν οι ΗΠΑ έναντι της ελεύθερης δημοσιογραφίας. Και να πάρουμε κουράγιο για τα παρακάτω. Ο Τζούλιαν πάλεψε για εμάς. Ο Τζούλιαν είμαστε εμείς. 

Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:

—–

Λαμπρινή Θωμά: «ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ»

Η δημοσιογράφος, Λαμπρινή Θωμά, μιλά για την απόφαση του Βρετανικού Δικαστηρίου για την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ, τη συμφωνία με τις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκισή του από τη Βρετανία και τον τερματισμό της πολυετούς διαμάχης του με την Ουάσινγκτον.

Η ίδια αναφέρεται στις διπλωματικές ενέργειες της κυβέρνησης της Αυστραλίας που έπαιξαν τον ρόλο τους, αλλά και στο ξαφνικό της απόφασης καθώς όπως λέει, αναμενόταν ένα μέλλον κόλαση γι’αυτόν αν είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ ενώ από τις 17 κατηγορίες, έμεινε τελικά μόνο μία την οποία και αποδέχτηκε ο Ασάνζ.

Επίσης σημειώνει ότι έπαιξαν ρόλο οι επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ αλλά και οι διεθνείς πιέσεις εδώ και 12 χρόνια, ενώ υπογραμμίζει ότι ο Ασάνζ έμεινε χρόνια στη φυλακή για να προασπίσει την ελευθερία του Τύπου. Παράλληλα αναφέρεται στο θέμα της υγείας του εκφράζοντας την ανησυχία της λόγω των συνθηκών κράτησής του, υπενθυμίζοντας ότι το 2021 είχε πάθει εγκεφαλικό ενώ και στο ψυχολογικό κομμάτι έχει περάσει πολλά.

Τέλος μιλά για τις μελλοντικές κινήσεις του, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί να περάσει ένα διάστημα για να βρεθεί σε καλύτερη κατάσταση, σημειώνοντας επίσης ότι θα συνεχίζει να δουλεύει ως δημοσιογράφος ενώ καταλήγοντας, κάνει λόγο για μια νίκη που μπορεί να γίνει βήμα για τους επόμενους και  να συνεχιστεί ο αγώνας για την ελευθερία του λόγου.

Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ25: «Η ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΜΑΣ ΞΕΓΥΜΩΝΕΙ ΤΟΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ΤΥΠΟ»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ25, μιλά για την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ, (ιδρυτικού μέλους του DiEM25) μετά από 12 χρόνια αγώνα και 5,5 χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, επειδή απλά… έκανε τη δουλειά του.

Ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρεται στην υποκρισία του δημοσιογραφικού κατεστημένου, όπως οι New York Times και ο Guardian, που χρησιμοποίησαν τις αποκαλύψεις του, αλλά αποστασιοποιήθηκαν όταν διώχθηκε, τονίζοντας ότι ουσιαστικά, παρά την στήριξη από χιλιάδες κόσμο, το πέρασε όλο μόνος του, ειδικά όταν το σύστημα προσπάθησε να τον σπιλώσει με την ψεύτικη κατηγορία για βιασμό στη Σουηδία.

Παράλληλα μιλά για την χρονική συγκυρία με τις αμερικανικές εκλογές, τονίζοντας ότι ουσιαστικά ο Μπάιντεν έκανε μια κίνηση για να εξευμενίσει ένα κομμάτι των νέων ψηφοφόρων εντός των ΗΠΑ, που ουσιαστικά τον στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές, μόνο και μόνο για να μην ξαναβγεί ο Τραμπ κι τώρα φαίνεται να χάνει εν μέσω της σφαγής στην Παλαιστίνη και της καταστολής εναντίον των φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι στον Τζούλιαν Ασάνζ είχε γίνει πρόταση για συμβιβασμό πριν από περίπου οκτώ μήνες, την οποία όμως είχε απορρίψει, ωστόσο η πίεση από την οικογένειά του αλλά και η κατάσταση της υγείας του, τον οδήγησαν να αλλάξει την απόφασή του.

Τέλος τονίζει ότι η παραδοχή της ενοχής του προκειμένου να απελευθερωθεί, μπορεί να αποτελεί προσωπική νίκη του Άσανζ, ωστόσο είναι μια μεγάλη ήττα για την δημοσιογραφία, καθώς θα δημιουργήσει εμπόδια στην δημοσιοποίηση πληροφοριών η οποία μπορεί πλέον να αποτελεί μορφή παραβίασης του νομικού πλαισίου όπως αυτό τίθεται από την άρχουσα τάξη.