ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μετά από πολλές αντιπαραθέσεις και εντάσεις, περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά την καταστροφή του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων από τον Νικήτα Κακλαμάνη, τον Γενάρη του 2009 η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών έρχεται να δικαιώσει τους κατοίκους της περιοχής, που από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκαν, σθεναρά, στα σχέδια τσιμεντοποίησης της γειτονιάς τους.

Με την απόφασή του, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, το Διοικητικό Εφετείο ακύρωσε την πολεοδομική άδεια για το υπόγειο πάρκινγκ που σχεδίαζε να κατασκευάσει ο δήμαρχος έχοντας παραχωρήσει ήδη τον χώρο στην εταιρία ΔΟΜΟΤΕΚΑ μέσω των περίφημων «συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα». Ωστόσο, αποτέλεσε εξόφθαλμη παρανομία το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο πάρκινγκ είχε προσχεδιαστεί διπλή παραχώρηση στην εταιρία, τόσο του οικοπέδου όσο και της χρήσης του έργου όταν αυτό θα υλοποιούταν και για 30 χρόνια. Ασφαλώς, εντελώς παράνομη ήταν και η κοπή των 45 δέντρων (τα 12 εξ αυτών αιωνόβια πεύκα) καθώς παραβίασε σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Αττικής, που απαγόρευε οποιαδήποτε επέμβαση σε χώρο κοινόχρηστου πρασίνου.
Όσοι έζησαν τις τραγικές στιγμές τα ξημερώματα της 26ης Ιανουαρίου του 2009, όταν οι μπουλντόζες του Δήμου εισέβαλαν στο πάρκο, μιλούν σήμερα για δικαίωση και αναμένουν την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον χαρακτηρισμό του χώρου ως αποκλειστικά κοινόχρηστου χώρου πρασίνου. «Είναι μια νίκη των κατοίκων εναντίον ενός δημάρχου που παρανόμησε εις βάρος του πρασίνου και της ζωής μας στη γειτονιά», λέει στον Δρόμο ο Χρήστος Ρουμπάνης, εκ των κατοίκων της περιοχής και εκ των πολιτών που όλο αυτό το διάστημα «έτρεξαν» την υπόθεση σε δικαστικό επίπεδο.

«Τεχνικά ανέφικτο»
Στο διάστημα που πέρασε από την «εισβολή» του Δήμου στο πάρκο κατατέθηκαν απόψεις επιστημόνων, οι οποίοι χαρακτήρισαν τεχνικά ανέφικτο το σχέδιο του δημάρχου για φυτεύσεις μεγάλων δέντρων πάνω από το πάρκινγκ ενώ σε δημοσιογραφικές έρευνες που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή διαπιστώθηκε πως υπάρχουν τουλάχιστον 7 αντίστοιχες επιχειρήσεις εκμετάλλευσης χώρων στάθμευσης.
Τα πάρκινγκ αυτά μένουν άδεια, καθώς οι κάτοικοι της περιοχή δεν έχουν να πληρώσουν για να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους εκεί, γεγονός που δείχνει πως ακόμα και αν κατασκευαζόταν το υπόγειο πάρκινγκ θα ήταν άχρηστο, εφόσον η στάθμευση θα κόστιζε το ίδιο με τα διπλανά.

«Να το φροντίσει έστω και τώρα»
Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν από τον Νικήτα Κακλαμάνη να φροντίσει έστω και τώρα το πάρκο, στο οποίο έχουν έκτοτε γίνει σοβαρές προσπάθειες δεντροφύτευσης από τους περίοικους, καθώς απαιτείται συνεχής παροχή νερού και καλύτερος φωτισμός. Σχετική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η παράταξη Ανοιχτή Πόλη καλώντας τον δήμαρχο να συνεργαστεί με τους κατοίκους για την ανάδειξη του πάρκου ξανά σε έναν πνεύμονα πρασίνου για την τόσο επιβαρυμένη περιοχή της Κυψέλης.
Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική νίκη, το χαρακτηρισμό του πάρκου ως χώρου πρασίνου, ενώ προτίθενται εν όψει δημοτικών εκλογών να καλέσουν όλες τις παρατάξεις και τους υποψηφίους να πάρουν σαφή θέση για την τύχη του συγκεκριμένου χώρου.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 26.07.2010