ΚΕΡΑΤΕΑ, ΣΚΟΥΡΙΕΣ, ΡΕΘΥΜΝΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ένα σημαντικό παράδειγμα αυτοοργάνωσης και παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης προς τα συμφέροντα των πολυεθνικών έστειλε η Κρήτη, το προηγούμενο Σάββατο. Η εκδίωξη των τεράστιων γερανών που ανέβαιναν στα βουνά του Ρεθύμνου για να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες ήταν ένα ακόμα επεισόδιο στον αγώνα κατά των ΒΑΠΕ ενώ ο εξαναγκασμός των οδηγών τους να τα ξαναφορτώσουν στο πλοίο της γραμμής και να επιστρέψουν στην Αθήνα απ’ όπου είχαν ξεκινήσει έδωσε και ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα στην όλη κινητοποίηση.

Ωστόσο, πίσω από τη σημαντική νίκη στον μακρύ πόλεμο που έχει κηρυχτεί στο νησί κατά των βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κρύβεται η μαχητική συνέχεια και η κινηματική διεύρυνση της υπόθεσης προστασίας του τόπου από τους ίδιους τους ανθρώπους του.

Ειδικά στο ορεινό Ρέθυμνο έχουν οργανωθεί ξεχωριστές ομάδες επιφυλακής για τον έλεγχο όλων των δρόμων πρόσβασης ενώ μεταξύ των κατοίκων έχει εγκατασταθεί ένας ιδιότυπος κώδικας «πορτοκαλί και κόκκινου συναγερμού» ανάλογα με τον βαθμό του κινδύνου. Στις ομάδες περιφρούρησης συμμετέχουν απλοί άνθρωποι του τόπου, κάθε ηλικίας και πέρα από πολιτικές τοποθετήσεις, ενώ το τελευταίο διάστημα παίρνουν όλο και πιο ενεργά μέρος στον αγώνα και οι τοπικές αρχές, από τους δήμους και τα τοπικά συμβούλια μέχρι τους εκπροσώπους της Εκκλησίας.

Το κίνημα κατά των ΒΑΠΕ στην Κρήτη συγκαταλέγεται επάξια δίπλα στις Σκουριές και στην Κερατέα, δείχνοντας τον δρόμο της κινηματικής δουλειάς από τα κάτω, ακόμα και εν μέσω μνημονιακής συναίνεσης, ακόμα και όταν οι μέχρι πρότινος υπερασπιστές των δικαιωμάτων και του φυσικού περιβάλλοντος, υποτάσσονται στη λογική του There Is No Alternative. (Ή ίσως ειδικά τώρα, που οι υπόλοιποι υποτάχθηκαν).

Παρά τη συμβολική νίκη και το πανηγυρικό κλίμα στο μαχητικό κομβόι αυτοκινήτων που… «προσήγαγε» τα τεράστια μηχανήματα από τις βουνοκορφές στο λιμάνι και από ‘κει πίσω στην Αθήνα, οι κάτοικοι του Ρεθύμνου και όλης της Κρήτης δεν εφησυχάζουν. Τα σχέδια για τις τεράστιες επενδύσεις είναι στο τραπέζι και συνεχώς έρχονται καινούργια, ενώ κοινό μυστικό είναι πως στο νησί έχουν ήδη ξεφορτωθεί πυλώνες και έλικες ανεμογεννητριών (συγκεκριμένα στο λιμάνι της Σούδας) οι οποίες κάποια στιγμή θα επιχειρηθεί και πάλι να τοποθετηθούν στα βουνά. Οι κάτοικοι το ξέρουν και τις περιμένουν. Οι επόμενες μάχες είναι μπροστά, λένε, και πλέον άρχισε να κερδίζει και η πλευρά που έχει το δίκιο με το μέρος της.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 13.10.2015