ΚΑΪΝ ΚΑΙ ΑΒΕΛ ΣΤΗΝ CRETA FARMS

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εξυβρίσεις, προπηλακισμούς, ακόμα και απειλές κατά της ζωής περιλαμβάνουν οι κατηγορίες που εκτοξεύονται μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη σε εξώδικα και αγωγές που ανταλλάσσουν τις τελευταίες μέρες σχετικά με το μέλλον της Creta Farms, της εταιρείας που ίδρυσαν οι ίδιοι αλλά και που οι ίδιοι πάλι οδηγούν στην καταστροφή. Θεατές στην αδελφοκτόνο αντιπαράθεση, οι 850 εργαζόμενοι που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, αλλά και οι πιστώτριες τράπεζες, οι προμηθευτές και συνολικά η ελληνική αγορά τροφίμων.

Την περασμένη εβδομάδα στους οικονομικούς συντάκτες κοινοποιήθηκαν πολυσέλιδα εξώδικα μεταξύ των δύο πλευρών, που περιγράφουν σκηνικά οξύτατης αντιπαράθεσης για τα οποία, καθώς φαίνεται, θα κληθούν να αποφανθούν τα ελληνικά δικαστήρια.

Η σφοδρή αντιπαράθεση του Κώστα Δομαζάκη με τον αδελφό του Μάνο έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο πρώτος κατήγγειλε την ύπαρξη «βαρύτατων εγκληματικών πράξεων εις βάρος της εταιρικής περιουσίας» υποβάλλοντας αίτημα διαχειριστικού ελέγχου, ενώ προέβαλε αξιώσεις ύψους 11,6 εκατ. ευρώ για ταμειακές διευκολύνσεις που ο ίδιος παρείχε στην εταιρεία την περίοδο 2005-2006.

Μεταξύ άλλων ο Κώστας Δομαζάκης έχει καταγγείλει τη μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών από το ταμείο τής Creta Farms σε άλλη, άγνωστη στους μετόχους, «συνδεδεμένη» εταιρεία στην Κύπρο, χωρίς παραστατικά και χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ, πάντα σύμφωνα με τον Κ. Δομαζάκη, σημαντικό μέρος των χρημάτων αυτών κατέληξε σε προσωπικό λογαριασμό του αδελφού του στις ΗΠΑ. Ενα μήνα μετά τις καταγγελίες, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ο Κώστας Δομαζάκης ανακλήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του αντιπροέδρου, αν και συνεχίζει να κατέχει το 40,8% των μετοχών της εταιρείας.

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ

Απαντήσεις στις κατηγορίες του Κώστα Δομαζάκη δίνει με το εξώδικο που του απέστειλε η πλευρά του Μάνου Δομαζάκη, η οποία υπογράφει ως CRETA FARMS ABEE, εφόσον ο ίδιος παραμένει πρόεδρος της εταιρείας. Σε μακροσκελές κείμενο 138 σελίδων περιγράφεται όλη η ιστορία της εταιρείας από το 1979 που ιδρύθηκε και αποκρούεται ο ισχυρισμός για οφειλή 11,6 εκατομμυρίων προς τον αδελφό του, οφειλή που, όπως αναφέρεται στο εξώδικο, δεν έχει προκύψει από τα στοιχεία του ελέγχου που διενεργήθηκε στην εταιρεία από την PWC. (Eπ’ αυτού σε νέα απάντησή του ο Κώστας Δομαζάκης λέει πως η Creta Farms αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα ή στον ίδιο την πλήρη έκθεση ελέγχου της PWC.)

Κυρίως όμως στο μακροσκελές εξώδικο της εταιρείας χρεώνονται στον Κώστα Δομαζάκη απειλές, ακόμα και κατά της ζωής τόσο του αδελφού του όσο και εναντίον άλλων μελών της. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές σε επίθεση εναντίον του Μάνου Δομαζάκη στις 24 Απριλίου 2019, κατά την οποία ο αδελφός του τού έσκισε το πουκάμισο και του προκάλεσε μώλωπες και γρατζουνιές στο σώμα.

Στην ίδια συνεδρίαση του Δ.Σ., πάντα σύμφωνα με την πλευρά του Μάνου Δομαζάκη, ο αδελφός του τού είπε: «Θα σηκωθώ να φέρω το πιστόλι να σε βαρέσω. […] Θα σε κάνω και δεν θα σηκώνεσαι. Ακούς τι σου λέω;» φράση που, όπως αναφέρεται, έχει καταγραφεί και στα πρακτικά της συνεδρίασης (σ.σ. για τη συγκεκριμένη κατηγορία ο Κώστας Δομαζάκης δεν δίνει κάποια απάντηση στο δικό του εξώδικο).

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η μεθαυριανή γενική συνέλευση της εταιρείας, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να επηρεάσουν (και μέσω των διαρροών στον Τύπο) όσο το δυνατόν περισσότερους μετόχους. Την ίδια στιγμή η εταιρεία υπολειτουργεί, με τους εργαζόμενους να είναι απλήρωτοι και τη μετοχή της να τελεί υπό αναστολή διαπραγμάτευσης.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ;

Η πλευρά του Κώστα Δομαζάκη έχει προτείνει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ανακοινώνοντας ότι έχει έρθει σε συμφωνία με τον ομογενή επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα, Θεόδωρο Δουζόγλου, ο οποίος προτίθεται να επενδύσει 15 εκατ. μέσω εταιρείας συμφερόντων του που εδρεύει στην Κύπρο. Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η συμφωνία, κατά τον Κώστα Δομαζάκη, είναι η διοίκηση της Creta Farms να επανέλθει στα δικά του χέρια. Η πλευρά του Μάνου Δομαζάκη αναφέρει πως ποτέ δεν έχει λάβει συγκεκριμένη πρόταση από τον επιχειρηματία Θ. Δουζόγλου και τον καλεί να την καταθέσει επισήμως.

Πάντως, με βάση πληροφορίες από την αγορά, ενδιαφέρον για είσοδο στην Creta Farms έχουν εκφράσει και άλλες εταιρείες (και ανταγωνίστριές της), ενώ σε ισχύ βρίσκεται το «μνημόνιο» MoU που υπέγραψαν οι πιστώτριες τράπεζες με τους μεγαλομετόχους (και τους δύο αδελφούς), αρνούμενες όμως προς το παρόν να παράσχουν νέα ρευστότητα για την κάλυψη των άμεσων λειτουργικών αναγκών.

Σημαντική παράμετρος του MoU ήταν η μεταβίβαση των βασικών εμπορικών σημάτων της Creta Farms, όπως το «Εν Ελλάδι», τα οποία δεν βρίσκονταν στην κατοχή της, αλλά σε άλλη κυπριακή εταιρεία (Novaplot), άγνωστη μέχρι πρότινος στους μετόχους, που ανήκε επίσης στους αδελφούς Δομαζάκη.

Στα χέρια των τραπεζών η Creta Farms

Στα χέρια των τραπεζών η Creta Farms

Δεκτό έκανε το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου το αίτημα των τραπεζών για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης στην Creta Farms. Η απόφαση εκδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής μετά την εκδίκαση της Τετάρτης επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι τράπεζες.

Με βάση την απόφαση προβλέπεται η τοποθέτηση «υπηρεσιακού» Διοικητικού Συμβουλίου στην κρητική αλλαντοβιομηχανία, το οποίο θα απαρτίζεται από τα τρία μέλη που πρότειναν οι τράπεζες και συγκεκριμένα από τους Δημήτρη Τσίρμπα, Λυκούργο Παπαγιαννόπουλο και Στέφανο Ξενάκη.

Οπως τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος της πλευράς των εργαζομένων Αθανάσιος Μαντάς, στο σκεπτικό της απόφασης προκρίνεται η ανάγκη πληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζόμενων (έως και 3 μήνες) και η επαναφορά της παραγωγής της εταιρείας σε κανονικούς ρυθμούς.

Ο ορισμός προσωρινής διοίκησης αναμένεται να ξεμπλοκάρει την ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ προς την εταιρεία, για την οποία έχουν ήδη δεσμευτεί οι πιστώτριες τράπεζες.

Ασαφές παραμένει προς το παρόν αν στην προσωρινή διοίκηση θα μετέχουν και εκπρόσωποι των δύο αδελφών Δομαζάκη, όπως είχε αιτηθεί ο καθένας τους για λογαριασμό του στο δικαστήριο.

Η απόφαση επ’ αυτού αναμένεται να οριστικοποιηθεί και με την οριστική εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 15 Νοεμβρίου.

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Στη διαδικασία παρενέβησαν και οι εργαζόμενοι της εταιρείας, οι οποίοι μέσω των συνηγόρων τους Αθ. Μαντά και Αν. Αργυρόπουλου ζήτησαν να γίνει δεκτό το αίτημα των τραπεζών και να οριστεί άμεσα προσωρινή διοίκηση, ώστε να δοθεί η ενδιάμεση χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εγκρίνει οι πιστώτριες τράπεζες.

Το δικαστήριο δέχτηκε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, με βάση κυρίως την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι απλήρωτοι επί τρεις μήνες, και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί την Παρασκευή ή ίσως και νωρίτερα.

Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος των εργαζομένων Αθανάσιος Μαντάς, «εξηγήσαμε στο δικαστήριο τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι, 365 εξ αυτών στο Ρέθυμνο, οι οποίοι κατά μέσο όρο είναι απλήρωτοι επί δύο μήνες, ενώ για κάποιους έχει συμπληρωθεί και τρίτος. Ασκήσαμε παρέμβαση υπέρ του αιτήματος για ορισμό προσωρινής διοίκησης, κάτι που σε αυτή τη φάση αποτελεί και τη μοναδική λύση».

Εκ μέρους των εργαζομένων ο πρόεδρος του σωματείου Δημήτρης Δουλγεράκης τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως εκτός από τους απλήρωτους μισθούς, στην ουσία οι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί και χωρίς έργο, αφού η εταιρεία υπολειτουργεί.

«Ο ορισμός προσωρινής διοίκησης θα ξεκλειδώσει την ενδιάμεση χρηματοδότηση για να πάρει πάλι μπροστά η εταιρεία και μέσα σε ενάμιση μήνα ελπίζουμε να έχει βρεθεί επενδυτής ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της», αναφέρει ο ίδιος.

Την απομείωση της παραγωγής επιβεβαίωσε και η πλευρά των τραπεζών στο δικαστήριο, καθώς ήταν ένα από τα επιχειρήματα με τα οποία ζητήθηκε ο ορισμός προσωρινής διοίκησης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, η παραγωγή έχει περιοριστεί στους 200 τόνους την εβδομάδα, ενώ οι κανονικοί ρυθμοί ήταν στους 700-800 τόνους την εβδομάδα.

Σε ερώτηση για τη λυσσαλέα κόντρα των αδελφών Δομαζάκη, που έχει φέρει την Creta Farms στο χείλος της καταστροφής, ο πρόεδρος των εργαζομένων είναι επιφυλακτικός: «Δεν έχει νόημα εμείς να πάρουμε το μέρος του ενός ή του άλλου αδελφού. Εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε τη δουλειά μας και τη λειτουργία μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Κρήτης και όλης της Ελλάδας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Δουλγεράκης.

ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΚΠΛΗΞΗ

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή εκδίκαση στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου παρών ήταν ο Μάνος Δομαζάκης, ο οποίος ζήτησε, εκτός από τα τρία μέλη που προτείνουν οι τράπεζες, τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη στο νέο Δ.Σ. να παραμείνουν από τη σημερινή (κατ’ αυτόν) διοίκηση.

Επ’ αυτού τοποθετήθηκε και η πλευρά του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, ο οποίος ζήτησε, εφόσον υπάρξει εκπροσώπηση από την πλευρά του αδελφού του, να συμμετάσχει και ο ίδιος στο προσωρινό Δ.Σ. Υπενθυμίζεται πως στην ουσία η εταιρεία βρίσκεται με δύο διοικήσεις.

Στις 27 Σεπτεμβρίου η πλευρά του Κωνσταντίνου Δομαζάκη έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες ότι ανέλαβε ο ίδιος τη διοίκηση της εταιρείας, έπειτα από συγκρότηση νέου Δ.Σ., κάτι που διαψεύστηκε λίγες ώρες μετά με ανακοίνωση της εταιρείας που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήλεγχε ο Μάνος Δομαζάκης.

Η σειρά των ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 02.09.2019, στις 17.10.2019, και στις 19.10.2019