+

ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟ

Μία ακόμα από τις «μαύρες σελίδες» του ελληνικού ποδοσφαίρου γράφτηκε με τον σοβαρό τραυματισμό ενός ανθρώπου στον αγώνα της Γ’ Εθνικής, μεταξύ του Ηρόδοτου και του Εθνικού στη Νέα Αλικαρνασσό της Κρήτης. Ένας άνθρωπος χαροπαλεύει, δύο έχουν προφυλακιστεί και αναμένονται διώξεις για μερικούς ακόμα. Κατόπιν εορτής, ως συνήθως, ακολουθούν οι αναλύσεις για τη βία στα γήπεδα και για το αν μπορούσε να προβλεφθεί το κακό.

Για την περίπτωση του Ηροδότου και της Ν. Αλικαρνασσού, όμως, τα πράγματα έχουν και μερικές παραπάνω προεκτάσεις. Αν και έχει βάση ο ισχυρισμός του Δ.Σ. της ομάδας ότι «μια χούφτα ανεγκέφαλοι» δεν μπορεί να χαρακτηρίζουν το ήθος και την ιστορία του συλλόγου, εντούτοις, είναι κοινό μυστικό ότι εδώ και καιρό «κάτι τρέχει» στην Αλικαρνασσό.

Πριν από τρία χρόνια, τέτοιες μέρες, Σεπτέμβρη του 2011, ένα νέο παιδί έπεφτε νεκρό από μαχαιριές στην παραλιακή του Ηρακλείου. Η συμπλοκή ήταν και τότε για το ποδόσφαιρο με την εμπλοκή οπαδών του ΟΦΗ, του Παναθηναϊκού και του Ηροδότου. Η δίκη για τη δολοφονία εκείνη επρόκειτο να διεξαχθεί αυτές τις μέρες, όμως υπό το βάρος των νέων γεγονότων αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο του 2015(!) Επίσης, οι οπαδοί του Ηροδότου ήταν αυτοί που ανέλαβαν και το 2010 να λύσουν το θέμα του «Καλλικράτη» προσπαθώντας να αποτρέψουν τη συγχώνευση της προσφυγικής Νέας Αλικαρνασσού με τον μεγάλο Δήμο Ηρακλείου, αλλά και τη συστέγαση με τον ΟΦΗ στον ίδιο δήμο. Για αρκετές ημέρες, οι κάδοι σκουπιδιών έκαιγαν στους δρόμους της Αλικαρνασσού, με πιτσιρικάδες με γηπεδική περιβολή να μάχονται για την ανεξαρτησία της… Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η προσφυγική γειτονιά της Νέας Αλικαρνασσού αποτελεί εδώ και χρόνια «προνομιακή» περιοχή για τη Χρυσή Αυγή, που συγκεντρώνει παραδοσιακά τα υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα του Ηρακλείου. Στις τελευταίες ευρωεκλογές έλαβε 5,89%, σχεδόν δύο μονάδες πάνω από το 4% που έλαβε στον υπόλοιπο Δήμο Ηρακλείου, αλλά και σε όλη την έκταση του νομού. Η επιλογή της Ν. Αλικαρνασσού για την εγκατάσταση των γραφείων της Χ.Α., τον Αύγουστο του 2012, μόνο τυχαία δεν ήταν. Τα γραφεία της οργάνωσης έκλεισαν μετά τη δολοφονία Φύσσα, ο βασικός πυρήνας όμως παρέμεινε στην Αλικαρνασσό και βρίσκεται πολύ κοντά στις εκδηλώσεις της νεολαίας της περιοχής. Από τα σχολεία μέχρι την τοπική ομάδα, τον Ηρόδοτο.

Οι ιθύνοντες του γηπέδου του Ηροδότου, έκαναν μεγάλη προσπάθεια για την ανακατασκευή του. Την προηγούμενη Κυριακή είχαν οργανώσει γιορτή για την επιστροφή της ομάδας στη φυσική της έδρα. «Ξέραμε πως κάποιοι θα ήταν εκεί για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Κανένας δεν μπορεί να τους κρατήσει εκτός γηπέδου. Θα βρούμε την άλλη μέρα τα αυτοκίνητά μας καμένα και ίσως να κινδυνεύσουμε και ακόμα περισσότερο, εμείς και οι οικογένειές μας», δήλωνε με νόημα στους δημοσιογράφους ένα από τα μέλη του Δ.Σ. της ομάδας, λίγο μετά το τραγικό περιστατικό.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 22.09.2014