ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στα χέρια όχι τραπεζίτη, αλλά αμερικανικού fund πέρασε με επεισοδιακό τρόπο μια επιχείρηση στο Ρέθυμνο λόγω χρεών, υπό την παρουσία μάλιστα ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Η κατάσχεση πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου για λογαριασμό εταιρείας αμερικανικών συμφερόντων η οποία έχει αγοράσει πακέτο «κόκκινων δανείων», μεταξύ άλλων και του εν λόγω επιχειρηματία.

Πρόκειται για τo αμερικανικό επενδυτικό fund «Sankaty Advisors», το οποίο συνδέεται επιχειρηματικά με τον επενδυτικό όμιλο Bain Capital, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 70 δισ. δολαρίων σε όλο τον κόσμο.

Συνιδρυτής του ομίλου Bain Capital, ο οποίος έχει την έδρα του στη Βοστόνη, είναι ο Μιτ Ρόμνεϊ, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και διεκδικητής της αμερικανικής προεδρίας στις εκλογές του 2012 ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.

Αυτού του μεγέθους την εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης πώλησης ενδυμάτων με την επωνυμία «Borsalino» στο Ρέθυμνο.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έλαβε το 2006 δάνειο περίπου 2 εκατομμυρίων από την Εμπορική Τράπεζα και το πλήρωνε κανονικά με τη μορφή leasing και μηνιαίο μίσθωμα 15.500 ευρώ, μέχρι την κορύφωση της κρίσης το 2010.

Η εν συνεχεία μη εξυπηρέτηση του δανείου το κατέταξε στα «κόκκινα» της Εμπορικής, τα οποία πουλήθηκαν στο ξένο fund από την Credit Agricole, η οποία στο μεταξύ είχε αγοράσει την ελληνική τράπεζα.

Οπως καταγγέλλει ο επιχειρηματίας, η νέα εταιρεία τού έχει επιβάλει δυσβάσταχτους όρους, ζητώντας το ποσό των 300.000 εφάπαξ και μηνιαίο μίσθωμα πάνω από 17.000 ευρώ, ακόμα υψηλότερο δηλαδή απ’ ό,τι ήταν πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ενώ μέχρι σήμερα έχει ξεπληρώσει 700.000 ευρώ από το δάνειο.

Το Σάββατο μπροστά στην επιχείρηση βρέθηκαν δεκάδες άνθρωποι, μέλη του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών, αλλά και απλοί πολίτες, οι οποίοι αντιστάθηκαν στην κατάσχεση της επιχείρησης και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, που είχε πάρει εντολή να προστατέψει τον δικαστικό επιμελητή Γιάννη Παναγόπουλο κατά την εκτέλεση της κατάσχεσης.

Από το επεισόδιο που σημειώθηκε τραυματίστηκε ελαφρά ο ίδιος, ενώ έγιναν και δύο συλλήψεις. Λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο.

Ο δράστης, που βρισκόταν μεταξύ των διαμαρτυρομένων κατά της κατάσχεσης, συνελήφθη και παραδέχτηκε την πράξη του, ενώ πρόκειται να απολογηθεί την Τετάρτη στον ανακριτή.

Η πρακτική των funds

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο δικηγόρος του επιχειρηματία που υπέστη την κατάσχεση, Πέτρος Στεφανάκης, στέκεται επικριτικά ως προς το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο επετράπη η πώληση των «κόκκινων δανείων» στις ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες, εφόσον δεν είναι τράπεζες, δεν ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος για το αν είναι καταχρηστικές οι απαιτήσεις τους από τους οφειλέτες:

«Θα έπρεπε ο νόμος να υποχρεώνει τις εταιρείες αυτές να αντιμετωπίζουν με κοινωνικά φίλτρα και πραγματικά κριτήρια τους οφειλέτες. Ο πελάτης μου ζητά να ρυθμίσει με ευνοϊκότερους όρους την οφειλή του και να συνεχίσει να λειτουργεί την επιχείρησή του. Εχουμε κάνει συνεχείς προτάσεις προς την εταιρεία οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές» λέει ο ίδιος.

Σε σχέση με τον εμπρησμό στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «απροκάλυπτα εγκληματική και φασιστικού τύπου ενέργεια, την οποία οφείλει να καταδικάσει όλος ο δημοκρατικός πολιτικός κόσμος. Δεν υπάρχει κανένα πρόσχημα και καμιά δικαιολογία για τέτοιου τύπου συμπεριφορές που προφανώς έχουν στόχο τον εκφοβισμό των ανθρώπων της Αριστεράς και τον γενικευμένο εκφασισμό της κοινωνίας».

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 04.09.2017