ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μέχρι και απειλές για τη ζωή τους κατήγγειλαν πως δέχονται οι κάτοικοι στο κέντρο του Ηρακλείου από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων διασκέδασης. Η Επιτροπή Κατοίκων κατά της Ηχορύπανσης έφτασε μέχρι την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και έκανε σοβαρές καταγγελίες σε ειδική σύσκεψη που οργανώθηκε για το θέμα με τη συμμετοχή του δημάρχου, των αρμόδιων αντιδημάρχων, αλλά και της αστυνομίας. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των καταστηματαρχών, οι οποίοι, αν και δεν διέψευσαν τις καταγγελίες, τόνισαν πως οι «κακοί» εκπρόσωποι του κλάδου τους αποτελούν μειοψηφία και δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο του χώρου της εστίασης και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Και από την πλευρά του δήμου, πάντως, επισημάνθηκε πως έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση ανομίας στο κέντρο της πόλης, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή, γεγονός στο οποίο συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι των κατοίκων. Οπως τονίστηκε, δεκάδες αποφάσεις σφράγισης καταστημάτων παρέμεναν επί μήνες ή και χρόνια στα συρτάρια και ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, τόνισε πως υπάρχει η πρόθεση να γίνει μια νέα αρχή και ήδη έχουν γίνει συζητήσεις με τους εκπροσώπους των καταστηματαρχών.

Από την πλευρά των κατοίκων του κέντρου, η Ειρήνη Χατζάκη κατέθεσε πλήρες υπόμνημα με το σύνολο των παραβατικών συμπεριφορών, ακόμα και με ονομαστικές αναφορές σε καταστήματα και ιδιοκτήτες που παραβαίνουν τον νόμο, και ζήτησε την προστασία των κατοίκων από τον δήμο και την Ελληνική Αστυνομία. Καθημερινά φαινόμενα αποτελούν η λειτουργία χωρίς άδεια, η εκκωφαντική μουσική χωρίς καν άδεια μουσικών οργάνων, η κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, ακόμα και τα συνεχή επεισόδια (έως και πυροβολισμοί) στο κέντρο της πόλης. «Επιθυμούμε την ησυχία και την αξιοπρέπεια στη ζωή μας. Δεν είμαστε απέναντι, αλλά δίπλα στους υγιώς λειτουργούντες επιχειρηματίες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Χατζάκη.

Εκ μέρους του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης, η Μαρία Αντωνακάκη τόνισε πως και οι ίδιοι θέλουν να λειτουργούν νόμιμα, αναφέροντας πως σε πολλές περιπτώσεις γίνονται συστάσεις και από τους ίδιους τους επιχειρηματίες σε συναδέλφους τους που παρανομούν, ενώ και η ίδια ζήτησε αυστηρότερους και συχνότερους ελέγχους από την αστυνομία.

Πέρα από τις γενικές διαπιστώσεις, πάντως, η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου ζήτησε πίστωση χρόνου από τους πολίτες, καθώς οι καταγγελίες είναι απανωτές, ενώ η υπηρεσία είναι αποδυναμωμένη λόγω της συνταξιοδότησης αρκετών έμπειρων στελεχών. Οι πολίτες, πάντως, που έχουν συστήσει και φορέα κατά της ηχορύπανσης, δεσμεύτηκαν να επανέλθουν και να απαιτήσουν δυναμικότερες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

(Κεντρική φωτογραφία: Από την πλευρά των κατοίκων στοο κέντρο του Ηρακλείου, η Ειρήνη Χατζάκη κατέθεσε πλήρες υπόμνημα με το σύνολο των παραβατικών συμπεριφορών, ακόμα και με ονομαστικές αναφορές σε καταστήματα και ιδιοκτήτες που παραβαίνουν τον νόμο).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 13.01.2015