ΚΑΡΚΙΝΟΒΑΤΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ» ΧΑΝΙΩΝ: Υποψίες «κουκουλώματος» εκφράζονται από συγγενείς των θυμάτων που δέκα μήνες μετά τις σοβαρές αποκαλύψεις βλέπουν να μην έχουν καν ασκηθεί διώξεις στους υπεύθυνους της Μονάδας.

Σοβαρές υπόνοιες για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης αφήνουν οι συγγενείς των ηλικιωμένων που έχασαν τη ζωή τους στο γηροκομείο της «Αγίας Σκέπης» στα Χανιά. Από την αποκάλυψη της υπόθεσης, τον περασμένο Μάρτιο, έχουν περάσει ήδη 10 μήνες ενώ στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών έχουν μπει τουλάχιστον 80 θάνατοι ηλικιωμένων που συνέβησαν από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την αρχή της έρευνας. Στη συνέχεια η έρευνα διευρύνθηκε και στο διάστημα προ του 2020, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πολλές ακόμα δεκάδες «ύποπτους» θανάτους από την αρχή λειτουργίας του γηροκομείου.

Το θέμα είχε προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον μετά το πλήθος των αποκαλύψεων για την κακομεταχείριση και την έλλειψη φροντίδας των ηλικιωμένων, με τις μαρτυρίες να κάνουν λόγο για ασιτία, εγκατάλειψη, ακόμα και χτυπήματα που υπέστησαν οι τρόφιμοι πριν καταλήξουν στον θάνατο.

Με βάση την έρευνα για την υπόθεση που ξεκίνησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων διερευνάται η πιθανή τέλεση των αδικημάτων της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της έκθεσης και των σωματικών βλαβών αδύναμων ατόμων και της ανθρωποκτονίας τελεσθείσας με δόλο διά παραλείψεως κατά συρροήν από την πλευρά των υπευθύνων και του ιατρικού προσωπικού της μονάδας.

Κομβικό ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης έπαιξαν οι ένορκες καταθέσεις δύο πρώην εργαζομένων της δομής αλλά και η εκταφή της σορού μιας ηλικιωμένης έπειτα από συγκεκριμένες καταγγελίες για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατό της. Ο ένας από τους δύο πρώην εργαζόμενους, ο Δημήτρης Μαυρακάκης, είχε περιγράψει με λεπτομέρειες όσα γίνονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες του γηροκομείου. Και σήμερα μιλά στην «Εφ.Συν.» τονίζοντας πως, παρά το μεγάλο διάστημα που έχει περάσει, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη:

«Με κάλεσαν στην Εισαγγελία, κατέθεσα επανειλημμένα όλα όσα είχα δει και μου είπαν πως θα ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζει ο νόμος. Ωστόσο σήμερα δεν φαίνεται να κινείται τίποτα και το θέμα φαίνεται κάποιοι να θέλουν να το θάψουν», λέει, ενώ αναφέρει πως έχει επιβεβαιωθεί και η απειλή που είχαν εκτοξεύσει εναντίον του οι υπεύθυνοι του ιδρύματος και πως, πράγματι, δεν έχει καταφέρει να βρει δουλειά πουθενά στα Χανιά παρ’ ότι έχει στείλει δεκάδες βιογραφικά.

Κομβικό ρόλο στην υπόθεση έπαιξε η κατάθεση του Δ. Μαυρακάκη.

Την απορία του για τη μεγάλη καθυστέρηση στην προανακριτική διαδικασία εκφράζει στην «Εφ.Συν.» και ο Μανώλης Χουρδάκης, γιος της γυναίκας από την Κίσσαμο, στη σορό της οποίας έγινε εκταφή και κατόπιν ιατροδικαστική εξέταση. «Οι ιστολογικές εξετάσεις πράγματι έδειξαν ότι η μητέρα μας έφερε χτυπήματα, ενώ στα χέρια της μετά την εκταφή ανακαλύψαμε πως είχε γάζες που έκρυβαν τις μελανιές. Ολα αυτά τα στοιχεία με τις δικές μας καταθέσεις και με το πόρισμα των ιατροδικαστών τα έχει στα χέρια της η Εισαγγελία, αλλά είναι απορίας άξιο γιατί ακόμα δεν έχει προχωρήσει καμία ποινική διαδικασία» λέει ο ίδιος.

Ο Μανώλης Χουρδάκης, γιος μίας από τις τροφίμους που έχασαν τη ζωή τους στο γηροκομείο.

«Είναι πολύ δύσκολο για όλες τις οικογένειες των θυμάτων να πρέπει να απαντάμε εμείς για το αν όντως έγιναν αυτά που καταγγείλαμε. Την ίδια στιγμή το γηροκομείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του ενώ το τελευταίο διάστημα δέχεται και άλλους τρόφιμους από άλλες δομές που κλείνουν» αναφέρει ο κ. Χουρδάκης. «Για εμάς η δικαίωση θα είναι ηθική, στη μνήμη των ανθρώπων μας, αλλά εκεί υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που μπορεί να είναι τα επόμενα θύματα» καταλήγει.

«Λογική καθυστέρηση»

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της «Αγίας Σκέπης» Νίκος Ρουσόπουλος μιλώντας στην «Εφ.Συν.» χαρακτηρίζει φυσιολογική την καθυστέρηση κατά την προδικαστική διαδικασία λόγω της ιδιαιτερότητας των περιπτώσεων και των αναγκαίων εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης που πρέπει να συνταχθούν για καθεμία περίπτωση θανάτου ξεχωριστά.

Για συνήθη διαδικασία κάνει λόγο ο δικηγόρος του γηροκομείου Νίκος Ρουσσόπουλος.

«Για περισσότερους από δέκα θανάτους έχει οριστεί πραγματογνώμονας ιατροδικαστής από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κρήτης, η οποία πρέπει να συντάξει ξεχωριστή έκθεση για κάθε περίπτωση. Δεν είναι ασυνήθιστο οι διαδικασίες αυτές να κρατούν και ένα και δύο χρόνια, πόσο μάλλον αν πρόκειται για σειρά θανάτων που ελέγχονται» λέει ο ίδιος.

Απαντώντας για το αν έχουν επιβληθεί κάποιου είδους περιοριστικοί όροι στους υπεύθυνους της μονάδας οι οποίοι φέρονται ως υπαίτιοι για τους θανάτους, ο κ. Ρουσσόπουλος απαντά πως αυτό δεν προβλέπεται από καμία διαδικασία, εφόσον δεν έχουν ακόμα ασκηθεί διώξεις από την Εισαγγελία.

(Κεντρική φωτογραφία: Η δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων στα Χανιά)

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 30.11.2021