ΚΑΡΑΒΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των αγροτών της Κρήτης για τον αποκλεισμό των προϊόντων τους, με την ένταση να μεταφέρεται στο δυτικό κομμάτι του νησιού, ειδικά μετά την ανακοίνωση της ΠΝΟ για τη νέα 48ωρη απεργία. Οι αγρότες των Χανίων συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ στο λιμάνι της Σούδας και απαίτησαν να αποπλεύσει και από εκεί ένα πλοίο για τα δικά τους προϊόντα, όπως έγινε το απόγευμα της Τετάρτης από το Ηράκλειο.

Ωστόσο, ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ, οι οποίοι με σκληρή ανακοίνωση διαψεύδουν ότι το πλοίο από το Ηράκλειο έφυγε με δική τους συμφωνία και επιτίθενται στο υπουργείο Ναυτιλίας και στους επιχειρηματίες της ακτοπλοΐας.

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη το απόγευμα ο απόπλους του πλοίου «Festos Palace» των Μινωικών Γραμμών στο οποίο φορτώθηκαν 114 φορτηγά με 3.000 τόνους κηπευτικών, κυρίως από τους παραγωγούς του Τυμπακίου, της Μεσαράς και της Ιεράπετρας.

Από το πρωί της ίδιας μέρας ήταν σε εξέλιξη πολύωρη σύσκεψη υπό τον Παναγιώτη Κουρουμπλή στην Αθήνα, όπου μετέβησαν εκπρόσωποι των αγροτών αλλά και ο περιφερειάρχης με δημάρχους και βουλευτές του νησιού.

Τελικά επελέγη η λύση της «κατ’ εξαίρεση» δρομολόγησης του πλοίου από το Ηράκλειο. Το πράσινο φως για τον απόπλου δόθηκε από τον υπουργό, χωρίς όμως να ενεργοποιηθεί ο νόμος για το πλοίο ασφαλείας, κάτι που θα απαιτούσε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) και προφανώς θα έπρεπε να περιλάβει και άλλες περιοχές εκτός από την Κρήτη.

Αν και στη σύσκεψη διατυπώθηκαν ανησυχίες για πιθανή απόπειρα παρεμπόδισης του κατάπλου του πλοίου στον Πειραιά από μέλη της ΠΝΟ, το «Festos Palace» κατέπλευσε γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Τελικά, τα φορτηγά εκφορτώθηκαν χωρίς πρόβλημα, γεγονός που εκτιμάται ως αποτέλεσμα της πίεσης των φορέων της Κρήτης σε μια λύση που έγινε, έστω «σιωπηρά», αποδεκτή από την ΠΝΟ.

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη και ο αντιπεριφερειάρχης μαζί με δημάρχους και εκπροσώπους δέκα αγροτικών συλλόγων έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Στην επιστολή, που υπογράφει και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Ανδρέας Παπανδρέου, ζητείται η συνεννόηση του υπουργείου με την ΠΝΟ, «ώστε να διασφαλιστεί η άμεση μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προϊόντων από τα Χανιά στον Πειραιά, σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) και όχι αύριο».

(Κεντρική φωτογραφία: *EUROKINISSI).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 09.12.2016