ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Το πράσινο φως για ένα τεράστιο ενεργειακό έργο με ασύμμετρες επιπτώσεις στο περιβάλλον της Κρήτης έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος βάζοντας κυριολεκτικά «στην πρίζα» τους φορείς και τους κατοίκους του νησιού. Η γαλλική EDF σχεδιάζει τη δημιουργία υβριδικού αιολικού και υδροηλεκτρικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της… επέλασης σε τουλάχιστον τέσσερις τόπους του νησιού, κάποιοι εκ των οποίων έχουν ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά προβλέπεται η κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου με δύο τεράστιες δεξαμενές, σε διαφορετικό υψόμετρο, χωρητικότητας η καθεμιά 1,2 εκατομμυρίων κυβικών νερού. Το ρεύμα θα παράγεται μέσω της πτώσης από την ψηλή στη χαμηλή δεξαμενή και με τέσσερις υδροστρόβιλους συνολικής ισχύος 100 MW. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται και η δημιουργία τεσσάρων αιολικών πάρκων σε όλη την Κρήτη, με συνολικά 106 ανεμογεννήτριες οι οποίες αθροιστικά θα παράγουν το ρεύμα που χρειάζεται για να επιστρέφει το νερό από τη χαμηλή στην ψηλή λιμνοδεξαμενή.

Για φαραωνικού τύπου έργα κάνουν λόγο οι φορείς της Κρήτης καλώντας σε γενικό ξεσηκωμό εναντίον της συγκεκριμένης επένδυσης, διαφωνώντας όχι μόνο με τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, αλλά με τη φιλοσοφία αυτών καθαυτών των βιομηχανικού τύπου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όπως έχουν εδώ και χρόνια επισημάνει, η παραγόμενη ενέργεια δεν προορίζεται για κάλυψη των αναγκών του νησιού, αλλά ούτε και αποβλέπει στη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων. Αποκλειστικό σκοπό έχει την αποκόμιση κερδών από τους ιδιωτικούς κολοσσούς, που μέσω της διασύνδεσης του νησιού με καλώδιο με την ηπειρωτική Ελλάδα προσβλέπουν στην εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος χρησιμοποιώντας την Κρήτη ως μια κερδοφόρα «μπαταρία».

Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ για τη συγκεκριμένη επένδυση τονίζοντας πως οι δεξαμενές θα κατασκευαστούν σε δασικές περιοχές που φιλοξενούν το Αζιλακόδασος, ένα από τα σπάνια μεσογειακά δάση αριάς και το μοναδικό στην Κρήτη, που βρίσκεται στα όρια των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου. Επίσης οι 106 ανεμογεννήτριες που πρόκειται να εγκατασταθούν σε Ρέθυμνο και Χανιά θα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από οικισμούς και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι πιο πολλές πάνω σε περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.

Πολεμικό κλίμα

Το κλίμα στο Βραχάσι (όπου βρίσκεται το Αζιλακόδασος), όσο και στον δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο αλλά και στο πολύπαθο Αποπηγάδι Χανίων όπου πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, είναι πολεμικό. Ήδη διοργανώνονται λαϊκές συνελεύσεις και καταστρώνονται σχέδια αντιμετώπισης των χωματουργικών μηχανημάτων, όταν και αν φτάσουν μέχρι τις περιοχές αυτές. Δεν έχουν λείψει μάλιστα τις τελευταίες ημέρες και θερμά επεισόδια, όπως στα βουνά του Ρεθύμνου όπου οι κάτοικοι έδιωξαν κακήν κακώς υπαλλήλους της γαλλικής εταιρίας που πραγματοποιούσαν διάφορες μετρήσεις.

Βέβαιη επίσης πρέπει να θεωρείται η δικαστική προσφυγή των κρητικών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της συγκεκριμένης επένδυσης, ωστόσο όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των τοπικών επιτροπών δεν πρόκειται να περιοριστούν μόνο σε νομικές ενέργειες…

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των ΒΑΠΕ, λίγο μετά την έγκριση του ΥΠΕΚΑ για το υβριδικό-τέρας, καταγγέλλει την ακύρωση όποιου τοπικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη μέσω του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού αφήνοντας αιχμές και για τη στάση της Περιφέρειας Κρήτης. Ιδιαίτερα επικεντρώνει στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των υπόγειων υδάτων του νησιού, τονίζοντας πως δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για «ενεργειακή» χρήση των νερών και μάλιστα με όρους εξάρτησης από την EDF: «Πότε και από ποιον αποφασίστηκε ότι τα νερά θα ιδιωτικοποιηθούν και ότι τα ενεργειακά έργα μονοπωλιακών κολοσσών όπως η γαλλική EDF θα εξασφαλίσουν πηγές ύδρευσης και άρδευσης για την τοπική κοινωνία σε περίπτωση έλλειψης των αποθεμάτων στο μέλλον, όπως αναφέρεται στη μελέτη;» ρωτούν οι πολίτες από όλη την Κρήτη.

Τέλος, τα μέλη του Παγκρήτιου Δικτύου αποδομούν τους ισχυρισμούς του ΥΠΕΚΑ για μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων αλλά και του εκπροσώπου της EDF στην Ελλάδα, περί μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές. «Ποτέ μέχρι σήμερα, κανείς δεν έδωσε απολογιστικά στοιχεία για την υποτιθέμενη εξοικονόμηση καυσίμων στην Κρήτη από τη λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών, που ήδη λειτουργούν στο νησί, με ισχύ περίπου 260 MW» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ταυτόχρονα, τα μέλη του δικτύου επισημαίνουν πως οι υποσχέσεις για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος απευθύνονται μάλλον σε… ηλίθιους, αφού οι ίδιοι βλέπουν κάθε μέρα να ανεβαίνει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και μάλιστα ακριβώς εξαιτίας των ΑΠΕ λόγω του σχετικού τέλους (ΕΤΜΕΑΡ) που έχει επιβληθεί στους λογαριασμούς και συνεχώς αυξάνεται.

Κάθετα αντίθετη με τη συγκεκριμένη επένδυση είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με τοποθέτησή του ο βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός μίλησε για αυταρχική επιλογή που δυναμιτίζει το αναγκαίο κλίμα κοινωνικής συναίνεσης στο οποίο στηρίζεται κάθε σοβαρό σχέδιο βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης. «Είναι προφανές ότι το σχέδιο αυτό είναι εις βάρος της αειφορικής ανάπτυξης της περιοχής» ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Και το… τυρί στη φάκα

Την ίδια στιγμή πάντως το ΥΠΕΚΑ, αμέσως μετά την έγκριση των όρων της επένδυσης, προχώρησε σε ακόμα ένα επικοινωνιακό μέσο ανακοινώνοντας τις «αποδόσεις» που θα επιστραφούν στις δημοτικές κοινότητες της Κρήτης από τη μέχρι σήμερα εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Μετά από 20 χρόνια επέλασης των ΑΠΕ, στην Κρήτη αναλογούν 1,7 εκατομμύρια ευρώ ως «επιστροφή» προς τους πολίτες. Για καθρεφτάκια προς τους ιθαγενείς, την ώρα που παίζεται χορός δισεκατομμυρίων γύρω από την περιβόητη «πράσινη ενέργεια» κάνουν λόγο τα μέλη του Παγκρήτιου Δικτύου και δυναμώνουν ακόμα περισσότερο τη φωνή τους ενόψει των επερχόμενων μαχών για την προστασία του τόπου τους.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 29.09.2014