ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αρνητικές εντυπώσεις προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στο Γυμνάσιο Γουβών Ηρακλείου εξαιτίας της αδυναμίας του σχολείου να στεγάσει όλους τους μαθητές. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς διαπιστώθηκε πως οι μαθητές του σχολείου είναι περισσότεροι από τις τάξεις που διαθέτει το κτίριο. Μόνο η πρώτη τάξη του Γυμνασίου έχει 7 τμήματα λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του δήμου Χερσονήσου τα τελευταία χρόνια και της μεταστέγασης πολλών κατοίκων από τις γύρω περιοχές.

Ως αποτέλεσμα, σε κάθε διδακτική ώρα , «περισσεύουν» δύο τάξεις, περίπου 40 παιδιά, που εκ περιτροπής κάνουν μάθημα στο προαύλιο, κάτω από ένα στέγαστρο ή κάτω από το πεύκο που υπάρχει εκεί. Σε μια… «εξ ανάγκης» επαφή με τη φύση τα παιδιά κάθονται στα παγκάκια του προαυλίου ή και στο έδαφος κρατώντας τα βιβλία και τα τετράδια στο χέρι και ο δάσκαλος βρίσκεται όρθιος μπροστά τους χωρίς πίνακα, ή οποιοδήποτε άλλο εποπτικό υλικό. Τουλάχιστον καθιερώθηκε ένα πρόχειρο… rotation ώστε να μην είναι κάθε μέρα οι ίδιες τάξεις αδικημένες.

Το θέμα πήρε πανελλαδικές διαστάσεις με τα περισσότερα “συστημικά” ΜΜΕ να χρεώνουν στο Υπουργείο Παιδείας (κάποια και στον ίδιο τον υπουργό Νίκο Φίλη) την ευθύνη για την κατάσταση. Η αλήθεια πάντως είναι πως αρμοδιότητα για τα σχολικά κτήρια έχουν πλέον οι δήμοι ενώ η ευθύνη της τοπικής διεύθυνσης εκπαίδευσης περιορίζεται στο να καταγράψει από νωρίς τη μαθητική δύναμη κάθε σχολείου.

Στον δήμο Χερσονήσου απευθύνθηκαν και οι γονείς, ανάστατοι από την εικόνα που αντίκρισαν με την έναρξη του σχολικού έτους. Ο δήμαρχος Γιάννης Μαστοράκης έδωσε την υπόσχεση πως μέσα σε 20 ημέρες θα σταλούν δύο οικίσκοι (κοντέινερ) για να στεγάσουν τις δύο επιπλέον τάξεις, λύση που όμως χαρακτηρίζεται επίσης προσωρινή από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

«Οριστική λύση θα δοθεί μόνο με τη δημιουργία νέου σχολικού κτηρίου, ή με την ανακατασκευή κάποιου από τα κτήρια που υπάρχουν στην γύρω περιοχή της πρώην αμερικανικής βάσης», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντώνης Ζαρωνάκης.Ο ίδιος μάλιστα τονίζει πως αν δεν βρεθεί οριστική λύση οι γονείς θα προσφύγουν ακόμα και στη Δικαιοσύνη για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.

«Κρατήσαμε τα παιδιά με νύχια και δόντια για να μην κάνουν κατάληψη, ωστόσο αν δε βρεθεί λύση θα είμαστε εμείς που θα κάνουμε κατάληψη μαζί τους, όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στο δημαρχείο» λέει αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Μάνος Μουζουράκης.

Ο Μάνος Μουζουράκης. *ΕΦΣΥΝ / Μάριος Διονέλλης

Από την προσεχή Δευτέρα πάντως και μέχρι να έρθουν τα κοντείνερ, οι δύο τάξεις θα μεταφέρονται καθημερινά στο διπλανό κτήριο του Λυκείου Γουβών που προσωρινά θα διαθέτει για αυτό το σκοπό τις αίθουσες της πληροφορικής και της βιβλιοθήκης του σχολείου.

(Κεντρική φωτογραφία: Οι αίθουσες στο Γυμνάσιο Γουβών δεν επαρκούν για όλους τους μαθητές. *ΕΦΣΥΝ / Μάριος Διονέλλης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 22.09.2016