«ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε δεξαμενή ψήφων για τα ακροδεξιά μορφώματα του πολιτικού χάρτη μετατρέπεται όλο και περισσότερο το πλήθος των οφειλετών στις τράπεζες, ειδικά εκείνων που κινδυνεύουν με την απώλεια της περιουσίας τους. Η οπισθοχώρηση της κυβέρνησης σε σχέση με την «απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας» και η επιβολή μπόλικων αστερίσκων στο σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» φαίνεται πως οδηγούν μεγάλο μέρος των οφειλετών στην αγκαλιά της άκρας Δεξιάς, με πιο φρέσκο «φρούτο» το πολιτικό μόρφωμα του Αρτέμη Σώρρα.

Στα επεισόδια που σημειώθηκαν την Τετάρτη στο Ρέθυμνο, μεταξύ εκείνων που διαμαρτύρονταν για την επικείμενη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη βρέθηκαν και μέλη του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου, ενός φορέα που εκπροσωπεί τους κατόχους «κόκκινων» -και όχι μόνο- δανείων. Μάλιστα οι διαμαρτυρόμενοι φάνηκαν να έχουν και διακριτική μεταχείριση από την αστυνομία, καθώς καταγράφηκαν εικόνες τους να χτυπούν αντιεξουσιαστές με την ανοχή των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής και απλά παρακολουθούσαν.

Το αφήγημα

Σε αυτό το μείγμα ακροδεξιών, στελεχών της Χρυσής Αυγής και του Σώρρα, οι οφειλέτες των τραπεζών συμμετείχαν με το αφήγημα «παίρνουν τα σπίτια από εμάς για να τα δώσουν στους μετανάστες», φράση που ακούστηκε και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον δήμαρχο να καλείται να δεσμευτεί ότι «κανένα σπίτι που προέρχεται από πλειστηριασμό δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση των μεταναστών».

Η σχετική δέσμευση δόθηκε τελικά από τον δήμαρχο και προβάλλεται πλέον ως μεγάλη νίκη στη σελίδα του σωματείου, όπου αναφέρεται:

«Σταματάμε στο Ρέθυμνο τα σχέδια των τραπεζών να πάρουν τα σπίτια μας και να τα νοικιάσουν μετά στον δήμο προς χρήση για να μείνουν οι πρόσφυγες ώστε να έχουν άμεσο οικονομικό όφελος. Κερδίσαμε μια μάχη, ο αγώνας συνεχίζεται».

Στην ίδια σελίδα, στο εισαγωγικό κείμενο διαβάζουμε: «Ο Ελληνας ποτέ δεν νικήθηκε… προσκυνάει τους άγιους του όρθιος πάντα… ποτέ δεν έσκυψε για κανένα λόγο, πόσο μάλλον για τη υπερηφάνειά του… ούτε τώρα θα το κάνει… ο ΘΕΟΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ θα μας προστατεύει».

Η μεταστροφή της ανθρωπογεωγραφίας των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών άρχισε σχεδόν αμέσως μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές τον Ιανουάριο και κυρίως τον Σεπτέμβριο του 2015.

Μέχρι τότε, τόσο στο Ηράκλειο όσο και στο Ρέθυμνο στις διαδηλώσεις έξω από τα ειρηνοδικεία και στο μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών συμμετείχαν και φορείς της Αριστεράς, ίσως όχι επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά με τα στελέχη του, ειδικά στο Ηράκλειο, να συγκρούονται ακόμα και με τα ΜΑΤ της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Στο Ηράκλειο, τις μαζικές δράσεις κάθε Τετάρτη στο ειρηνοδικείο στήριξε και το Εργατικό Κέντρο της πόλης με αυτοπρόσωπη τότε παρουσία και του προέδρου του, Σωκράτη Βαρδάκη, μετέπειτα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Ρέθυμνο, την πρωτοβουλία είχαν τα μέλη του τοπικού επιμελητηρίου, που έβλεπαν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν. Από αυτή την πρωτοβουλία προέκυψε το 2013 το ΣΑΟΡ, από το οποίο όμως πολύ νωρίς αποχώρησαν τα στελέχη του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου.

Λίγο πριν από την οριστική μετάλλαξη του φορέα είχε προλάβει να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους, τον Σεπτέμβριο του 2014, ο βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός, καθώς μέχρι τότε είχαν καταφέρει την ανακοπή 300 και πλέον πλειστηριασμών στο Ρέθυμνο.

Δημοτικά Συμβούλια

Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάθονται πλέον στα κυβερνητικά έδρανα και οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται.

Ο κόσμος της Αριστεράς απομακρύνθηκε σταδιακά από τα «κινήματα των ειρηνοδικείων», αφήνοντας κενό χώρο στην έκφραση της δικαιολογημένης αγωνίας των πολιτών.

Σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, από τη μάχη κατά των πλειστηριασμών έχουν προκύψει δύο δημοτικές παρατάξεις που κατάφεραν να καταλάβουν από μία θέση στα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια.

Ο Στέλιος Πετράκης στο Ρέθυμνο εκπροσωπεί το κόμμα «Ελλήνων Συν-Ελευσις» και κατέβηκε επικεφαλής της παράταξης «Ελεύθερο Ρέθυμνο» με βασικά συνθήματα τη «Χρηματοδότηση του δήμου από το πρόγραμμα του ΟΗΕ μέσω εγγυήσεων του Αρτέμη Σώρρα» και «Δωρεάν αποπληρωμή χρεών των δημοτών προς Δημόσιο-ΔΕΚΟ, Ταμεία».

Οι 775 ψήφοι που πήρε στις εκλογές του 2014 τού εξασφάλισαν μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ρεθύμνου.

Στον Δήμο Ηρακλείου η παράταξη «Αμεση Δημοκρατία» αναδύθηκε μέσα από τη συνεύρεση ανθρώπων της Λαϊκής Στάσης Πληρωμών κάθε Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο και με τις 1.753 ψήφους που έλαβε, έστειλε την επικεφαλής της, Μόνα Αμανατίδου, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η ίδια καταψήφισε όχι μόνο την πρόταση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων για τη φιλοξενία προσφύγων, αλλά και άλλα θέματα με «προοδευτικό» πρόσημο, όπως η δημιουργία αποτεφρωτηρίου στο Ηράκλειο.

Στη δημοτική παράταξη όπως και στις κινήσεις κατά των πλειστηριασμών συμμετείχαν πολλά μέλη του ΕΠΑΜ του Δημήτρη Καζάκη.

Στην τελευταία του δημόσια τοποθέτηση για την Κρήτη (14/9) ο κ. Καζάκης ανάρτησε ένα «φοβικό» κείμενο για την επικείμενη μεταφορά προσφύγων στο νησί, που θα ζήλευαν και οι καθοδηγητές της Χρυσής Αυγής. Μεταξύ άλλων μιλά για μετατροπή της Κρήτης σε «γκρίζα ζώνη» και για «μερικές χιλιάδες οιονεί εγκληματικά στοιχεία» που θα μεταφερθούν στο νησί.

Μισό μήνα μετά, ούτε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ούτε η οργάνωση του ΕΠΑΜ στο Ηράκλειο έχουν πάρει αποστάσεις από τις απόψεις του κ. Καζάκη.

Ασφαλώς δεν μετατράπηκαν ξαφνικά όλοι οι οφειλέτες των τραπεζών σε ακροδεξιούς. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κοινωνική κατηγορία αποτελεί ιδανική «ψαριά» για τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ειδικά όσο χαλαρώνει το δίχτυ προστασίας που παρέχει το κράτος από τους κάθε λογής δανειστές.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 02.10.2016