«ΚΑΛΠΑΖΟΥΝ» ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ COVID ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Καθώς ο τουρισμός στην Κρήτη τον Ιούνιο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καταγράφοντας ρεκόρ αφίξεων πτήσεων εξωτερικού σε σχέση ακόμα και με το 2019, ένα νέο κύμα κορονοϊού φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί

Τα ημερήσια κρούσματα την τελευταία βδομάδα πλησίασαν τα 2.000, με το ποσοστό θετικότητας να έχει φτάσει στην Κρήτη στο 20% (21,13% στα Χανιά).

Χθες, Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.543 νέα κρούσματα, ενώ τα προηγούμενα δύο 24ωρα καταγράφηκαν 1.629 κρούσματα και 1.988 νέες μολύνσεις αντίστοιχα.

Παράλληλα, μεγάλη αύξηση καταγράφεται και στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στις πόλεις του νησιού, καθώς την εβδομάδα την τελευταία βδομάδα η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στην πόλη του Ηρακλείου παρουσίασε αύξηση (+42%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως ήταν αναμενόμενο η αύξηση των κρουσμάτων στο νησί οδηγεί και σε αυξημένες νοσηλείες. Στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονται το τελευταίο 24ωρο συνολικά 128 ασθενείς. Παρότι οι περισσότεροι βρίσκονται σε κλινικές covid, αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς έφτασαν τους 14 ενώ επτά ασθενείς είναι διασωληνωμένοι.

Πάντως, οι εκτιμήσεις των ειδικών λένε ότι η αύξηση θα συνεχιστεί όσο διάστημα δεν υπάρχουν περιορισμοί, ειδικά στο κομμάτι του τουρισμού, ενώ πλέον οι περισσότερες μολύνσεις στην Κρήτη αφορούν στην παραλλαγή ΒΑ5.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η κορύφωση του κύματος της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη αναμένεται στα μέσα Ιουλίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει αποκλιμάκωση, ενώ τον Αύγουστο η κατάσταση θα εξαρτηθεί από την δυναμική της πανδημίας στις χώρες προέλευσης των τουριστών που θα επισκεφτούν τη χώρα μας.

Ο κ. Σαρηγιάννης περιμένει πάντως να συνεχιστεί η έντονη αυξητική πορεία των κρουσμάτων στην Κρήτη και τον μήνα Ιούλιο λόγω των τουριστικών αφίξεων από Γερμανία και Βόρεια Ευρώπη.

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο ΕΟΔΥ, επιλέγει να σταματήσει την καθημερινή ενημέρωση για τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και για τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σήμερα είναι η τελευταία ημερήσια ενημέρωση και στο εξής θα γίνεται συγκεντρωτικά κάθε Παρασκευή.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 08.07.2022