ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Το ροζ χρώμα στον χάρτη διατήρησε η Κρήτη, παρά την ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας πανελλαδικά, δίνοντας την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Περιφέρειας.

Με βάση τα αποτελέσματα περίπου στο 70% των εκλογικών τμημάτων της Κρήτης, η εικόνα του αποτελέσματος είναι σχεδόν αντίστροφη του πανελλαδικού αποτελέσματος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αγγίζει το 40%, τη Νέα Δημοκρατία να περιορίζεται περίπου στο 33% και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επίσης να καταγράφει από τα μεγαλύτερα ποσοστά του πανελλαδικά με περίπου 11%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του πανελλαδικά καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ηρακλείου ξεπερνώντας το 43%, με διαφορά 13 μονάδων από τη Ν.Δ., που λαμβάνει ποσοστό περίπου 30%. Στο Ηράκλειο καταγράφηκε και η μεγαλύτερη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ποσοστό του κόμματος στις ευρωεκλογές (είχε λάβει 33%) πιάνοντας τον στόχο εκλογής τριών βουλευτών.

Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει κατά κράτος μέσα στην «έδρα» του Κυριάκου Μητσοτάκη με διαφορά περίπου 5 μονάδων (38% έναντι 33%), εκλέγοντας όμως μόλις έναν από τους τέσσερις βουλευτές λόγω του εκλογικού συστήματος.

Σημαντική ανατροπή σε σχέση με τις ευρωεκλογές καταγράφηκε στους νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλύπτει τη διαφορά με τη Ν.Δ. και να κερδίζει βραχεία κεφαλή και στους δύο νομούς.

Σε επίπεδο βουλευτών στην Κρήτη η Ν.Δ. εκλέγει 8 από τους 16 βουλευτές του νησιού, πλησιάζοντας τον στόχο των 10 εδρών που είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα στο Ηράκλειο η Ν.Δ. εκλέγει 3 βουλευτές, στα Χανιά 3 και από έναν σε Ρέθυμνο και Λασίθι.

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σε επίπεδο προσώπων, τις έδρες της Ν.Δ. στην Κρήτη σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις καταλαμβάνουν ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Μάξιμος Σενετάκης, ο Γρηγόρης Πασπάτης στο Ηράκλειο, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Μανούσος Βολουδάκης και ο Βασίλης Διγαλάκης στα Χανιά, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης στο Ρέθυμνο και ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο Λασίθι.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, πρώτη στα Χανιά και ο Λευτέρης Αυγενάκης στο Ηράκλειο. *EUROKINISSI

Από τον ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή εκλέγονται ο Χάρης Μαμουλάκης, ο Σωκράτης Βαρδάκης και ο Νίκος Ηγουμενίδης στο Ηράκλειο, ο Παύλος Πολάκης στα Χανιά, ο Ανδρέας Ξανθός στο Ρέθυμνο και ο Μανώλης Θραψανιώτης στο Λασίθι.

Στην Κρήτη το άλλοτε κραταιό ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταλαμβάνει μόλις μία έδρα, με τον Βασίλη Κεγκέρογλου στο Ηράκλειο.

Σημαντικά ποσοστά απέσπασε στην Κρήτη το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με σχεδόν 4%, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση σε επίπεδο Περιφέρειας. Στο Ηράκλειο καταλαμβάνει 1 έδρα ο Γιώργος Λογιάδης.

Ποσοστό 3,9% κατέλαβε το ΚΚΕ σε επίπεδο Κρήτης, ενώ εκτός Βουλής άφησαν οι Κρητικοί εκτός από τη Χρυσή Αυγή και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, αφού σε όλη την Κρήτη έλαβε περίπου 2,5%.

(Κεντρική φωτογραφία: Το δίδυμο Πολάκη-Ξανθού πρώτο σε Χανια και Ρέθυμνο. *EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 08.07.2019