ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙ Ο COVID ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Πιέζεται το σύστημα Υγείας σε όλο το νησί ● Πέντε κρούσματα της Ομικρον ● Στο «πορτοκαλί» το Λασίθι.

Τρία νεογέννητα μωρά νοσηλεύονται με κορονοϊό σε νοσοκομεία της Κρήτης, χωρίς ωστόσο να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Πρόκειται για δύο περιπτώσεις νεογνών στο Ηράκλειο, το ένα 23 και το άλλο μόλις 6 ημερών, που έχουν βρεθεί θετικά και νοσηλεύονται κυρίως για προληπτικούς λόγους. Θετικές στον ιό έχουν εντοπιστεί και οι μητέρες τους οι οποίες ήταν ανεμβολίαστες και παρουσιάζουν ελαφρά συμπτώματα, έχοντας επιστρέψει στο σπίτι τους μετά τον τοκετό. Σύμφωνα με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου όπου νοσηλεύονται τα δύο βρέφη, Γιώργο Χαλκιαδάκη, η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία, έχουν μόνο ελαφρά συμπτώματα, ρινίτιδα και ελαφρύ βήχα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάρουν εξιτήριο. Ακόμα ένα βρέφος 40 ημερών νοσηλεύεται με κορονοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, επίσης με ήπια συμπτώματα, και παραμένει υπό την παρακολούθηση των γιατρών κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Ανεμβολίαστοι ιερείς

Αντίθετα, πολύ σοβαρή κρίνεται η κατάσταση δύο ιερέων από τα Χανιά, 63 και 67 ετών, οι οποίοι νοσηλεύονται στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Χανίων «Ο Αγιος Γεώργιος». Οι δύο ιερείς παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ και οι δύο ήταν ανεμβολίαστοι. Συνολικά στην Κρήτη νοσηλεύονται με κορονοϊό 121 ασθενείς. Σε ΜΕΘ Covid βρίσκονται 27, ενώ οι 22 από αυτούς είναι διασωληνωμένοι. Αν και μικρότερη από της υπόλοιπης Ελλάδας, εν τούτοις και στην Κρήτη η πίεση στο σύστημα Υγείας αρχίζει να γίνεται ασφυκτική καθώς είναι κατειλημμένες οι κλίνες και οι ΜΕΘ Covid σε ποσοστό περίπου 80%.

Εξαπλώνεται και η Ομικρον

Ανησυχητικά είναι τα νέα και για τη μετάλλαξη Ομικρον στην Κρήτη καθώς πλέον εντοπίζονται συνολικά πέντε κρούσματα. Μετά τον «ασθενή 0» στο Κολυμπάρι Χανίων, που είχε ταξιδέψει από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, ακόμα δύο κρούσματα της νέας μετάλλαξης εντοπίστηκαν την Κυριακή στη Σητεία. Πρόκειται για δύο νεαρές γυναίκες οι οποίες πρόσφατα είχαν ταξιδέψει στη Γαλλία και τέθηκαν σε καραντίνα. Ωστόσο χθες πληροφορίες ανέφεραν την ύπαρξη ακόμα δύο κρουσμάτων από τον κύκλο των δύο γυναικών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό για το νησί στα πέντε.

Τέλος, στο «πορτοκαλί» χρώμα του επιδημιολογικού χάρτη (επίπεδο 3) πέρασε από χθες το Λασίθι καθώς εμφανίζεται σημαντική επιδείνωση στους αριθμούς των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλειών, ενώ σημαντικές ήταν και οι αυξήσεις που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες και στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στις πόλεις της Κρήτης, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφουν το Ρέθυμνο (+258%) και το Ηράκλειο (+109%).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 16.12.2021