+

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ Ή ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΕΙΑΣ;

«Πόλεμος» ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει στο Ηράκλειο σε σχέση με την… απαγόρευση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας για την πραγματοποίηση δωρεάν επίσκεψης γιατρών του τοπικού Ροταριανού Ομίλου στο απομακρυσμένο Κέντρο Υγείας της Βιάννου.

Το θέμα έφτασε μέχρι και τη Βουλή και αποτελεί ακόμα ένα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης γύρω από τον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, με τις επιθέσεις να στρέφονται και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.

Με αιχμηρή ανακοίνωσή του ο Ροταριανός Όμιλος Ηρακλείου ανακοίνωσε τη ματαίωση της προγραμματισμένης δωρεάν εξέτασης των κατοίκων της περιοχής. Αιτία ήταν «η άρνηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης να δώσει τη συγκατάθεσή της και απαγορεύοντας την πραγματοποίηση ιατρικών εξετάσεων στους χώρους του Κέντρου Υγείας».

Ο Όμιλος τονίζει πως για περισσότερα από 20 χρόνια πραγματοποιεί ανάλογες επισκέψεις σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι κάτοικοί τους δυσκολεύονται να επισκεφτούν τα νοσοκομεία του Ηρακλείου.

«Η συμμετοχή δεκάδων εθελοντών ιατρών, οι ειδικότητες των οποίων ΔΕΝ υπάρχουν στα τοπικά Κέντρα Υγείας, όπως και το γεγονός της μεταφοράς εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού (φέτος θα είχαμε μαζί μας φορητό υπερηχογράφο) είχε ως αποτέλεσμα την εξέταση εκατοντάδων ασθενών κάθε φορά», αναφέρει ο Όμιλος Ρόταρυ.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, στις 13 Οκτωβρίου, με την οποία θέλησε να βάλει κανόνες στη συνήθη, όντως, πρακτική των εθελοντικών επισκέψεων ιδιωτών γιατρών-μελών του Ομίλου Ρόταρυ Ηρακλείου σε απομακρυσμένες περιοχές, ειδικά εφόσον αυτές πραγματοποιούνται εντός των χώρων του δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ανάληψη οποιασδήποτε δράσης πρόληψης, προαγωγής υγείας ή παροχής ιατρικών υπηρεσιών από ιατρούς ειδικοτήτων που δεν υπάρχουν σε ένα Κέντρο Υγείας, πρέπει να οργανώνεται από το ίδιο το Κέντρο Υγείας και υπό την επίβλεψη της ΔΥΠΕ, η οποία έχει και την ευθύνη για τον έλεγχο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την τήρηση της νομιμότητας.

Ο υποδιοικητής της 7ης ΔΥΠΕ Στέλιος Δημητρακόπουλος, που υπογράφει το συγκεκριμένο έγγραφο, εξηγεί στο kriti.efsyn.gr πως δεν είναι δυνατόν οποιοσδήποτε ιδιώτης, έστω και εθελοντικά, χωρίς προηγούμενο έλεγχο να εισέρχεται και να παρέχει υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τη ΔΥΠΕ.

Ο υποδιοικητής της 7ης ΔΥΠΕ Στέλιος Δημητρακόπουλος

«Δεν αρνηθήκαμε καμία συνεισφορά, ωστόσο το λογικό θα ήταν η συνεισφορά να γίνει ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Αν διαπιστωθεί πως σε κάποια περιοχή υπάρχουν περιστατικά που δεν μπορούν να καλυφθούν από τις υπάρχουσες ειδικότητες των Κέντρων Υγείας αφενός μπορεί να ενεργοποιηθεί η αποστολή γιατρών του δημόσιου Συστήματος Υγείας και αφετέρου είναι καλοδεχούμενη και η εθελοντική συνεισφορά, πάντα όμως οργανωμένα και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αντίθετα, σε αυτή την περίπτωση έχουμε διοργάνωση ιδιωτικών ιατρικών αποστολών, εντός των Κέντρων Υγείας, χωρίς καμία ενημέρωση της ΔΥΠΕ και κυρίως χωρίς συντονισμό με τις δημόσιες υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας υγείας».

Στην τελευταία παράγραφο την ανακοίνωσης της ΔΥΠΕ γινόταν λόγος για «διοργάνωση δράσεων, χωρίς σχεδιασμό μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων ή την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων» αφήνοντας σαφείς αιχμές για την αναζήτηση πελατείας στις απομακρυσμένες περιοχές από τους ιδιώτες γιατρούς που συμμετέχουν σε ανάλογες δράσεις.

Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Δημητρακόπουλος τονίζει πως δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένη καταγγελία, ωστόσο, όπως τονίζει με νόημα, η επίβλεψη και συνεργασία με τη ΔΥΠΕ εγγυάται και την τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα στάδια τέτοιων δράσεων.

Από την πλευρά του ομίλου Ρόταρυ πάντως, με νεότερη ανακοίνωση, τονίζεται πως για τις εθελοντικές του δράσεις ο Όμιλος έχει στο παρελθόν βραβευτεί από την ίδια την (προηγούμενη) διοίκηση της ΔΥΠΕ Κρήτης, επισυνάπτοντας στην ανακοίνωση και το σχετικό βραβείο.

Και στη Βουλή

Τη σκυτάλη από τον Όμιλο Ρόταρυ πήρε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας.  

Ο κ. Κεγκέρογλου χαρακτηρίζει την απόφαση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης «μνημείο αναλγησίας, νομικισμού και γραφειοκρατικής αντιμετώπισης υπαρκτών προβλημάτων των πολιτών», τονίζοντας πως η περιοχή που εξυπηρετεί το Κέντρο Υγείας Βιάννου είναι ορεινή και απομακρυσμένη και για να διενεργηθούν εξετάσεις από ιατρικές ειδικότητες που δεν υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μεταβούν στο Ηράκλειο, υποβαλλόμενοι σε κόπο, δαπάνες και κυρίως χάνοντας πολύτιμο πολλές φορές χρόνο.

Ωστόσο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προχωρά και σε σύγκριση της εν λόγω απαγόρευσης με την πρόσφατη συμμετοχή σε χειρουργείο στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

«…Ο ιδιώτης ιατρός χειρουργός κ. Πολάκης κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα χειρούργησε υπό το φως των τηλεοπτικών καμερών, στο Νοσοκομείο Θήρας υποθέτουμε εθελοντικά, αλλά χωρίς να προκύπτει ότι είχε λάβει προηγουμένως την απαιτούμενη άδεια αρμοδίως ώστε να προβεί στη διενέργεια ιατρικών πράξεων εντός δημόσιας δομής Υγείας» αναφέρει ο κ. Κεγκέρογλου και ρωτά τον υπουργό Υγείας με βάση ποια κριτήρια άλλοτε επιτρέπεται και άλλοτε όχι σε εθελοντές ιατρούς, σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες  στους πολίτες. 

(Κεντρική φωτογραφία: Διαμάχη στο Ηράκλειο για τις εθελοντικές επισκέψεις γιατρών στα Κέντρα Υγείας).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 20.10.2016