Όπως υποστηρίζει ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι νέοι γιατροί μετά την απόκτηση του πτυχίου, θα στερούνται την δυνατότητα δήλωσης σε αγροτικό ή σε ειδικότητα και θα υποχρεούνται να πραγματοποιήσουμε κλινική άσκηση για 6 μήνες σε κάποιο νοσοκομείο.
Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τους φοιτητές, «η κυβέρνηση προσπαθεί να μας αναγκάσει να καλύπτουμε τα κενά του ΕΣΥ, κάνοντας δουλειά ειδικευομένου αλλά με μισθό αγροτικού».
Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η κυβέρνηση δημιουργεί ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον για τους αποφοίτους, με συνεχή φίλτρα και αξιολογήσεις αλλά και με συνεχείς μετακομίσεις, ενώ θα υπάρχουν και ποινές για όποιον για οποιονδήποτε λόγο διακόψει την άσκηση ή δεν αποδεχτεί τον διορισμό του.
«Η αλλαγή αυτή στα πτυχία μας θα οδηγήσει σε πιο ρευστά δικαιώματα, μεγαλύτερη εξατομίκευση και θα οξύνει τον ανταγωνισμό και τον κανιβαλισμό μεταξύ των αποφοίτων. Με ατομική διαπραγμάτευση με τους διοικητές των νοσοκομείων θα έχουμε χειρότερους όρους εγρασίας, ενώ με τις συνεχείς αξιολογήσεις και εξετάσεις θα οξύνθει η εντατικοποίηση και η πειθάρχηση», αναφέρει ο ΦΣ Ιατρικής.
Αντίθετη και η Κοσμητεία της Ιατρικής
Ανάλογη θέση πήρε και ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Γ. Κοχιαδάκης, ο οποίος απέστειλε επιστολή την αναπλ. υπουργό Υγείας, κ. Γκάγκα, επισημαίνοντας ότι αυτές οι αλλαγές, όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα που υπάρχουν στις δομές Υγείας, αλλά χειροτερεύουν τις συνθήκες εργασίας, μειώνουν τις παροχές υγείας και υποβαθμίζουν τα πτυχία των φοιτητών Ιατρικής.
Αντίθετα, τονίζει ότι τα προβλήματα λύνονται με μόνιμες προσλήψεις, καθώς και με περαιτέρω ενίσχυση των νοσοκομείων και των δαπανών για την Υγεία.
Η σχετική ανακοίνωση της Κοσμητείας:
Αναλυτικά η απόφαση του ΦΣ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης:
«Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα προβλέπεται η άμεση κατάθεση νομοσχεδίου για την Υγεία (που προβλέπεται να ισχύσει για όσους πάρουν πτυχίο από το 2022 και μετά), που έρχεται να επιχειρήσει μια τεράστια τομή όσον αφορά τα πτυχία των Ιατρικών σχολών αλλά και να εμβαθύνει την κατεύθυνση για περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια υγεία που βρίσκεται στα σκαριά, προβλέπει αλλαγές στο αγροτικό στην ίδια ακριβώς λογική με το foundation year, πανελλαδικές εξετάσεις για την λήψη ειδικότητας και εισαγωγή του κριτηρίου του βαθμού για ατομική σύμβαση με τους διοικητές των νοσοκομείων και clusters με συνεχείς μετακινήσεις των γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
Μετά την απόκτηση του πτυχίου, θα στερούμαστε την δυνατότητα δηλώσης σε αγροτικό ή σε ειδικότητα και θα υποχρεούμαστε να πραγματοποιήσουμε κλινική άσκηση για 6 μήνες σε κάποιο νοσοκομείο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας αναγκάσει να καλύπτουμε τα κενά του ΕΣΥ, κάνοντας δουλειά ειδικευομένου αλλά με μισθό αγροτικού. Και μόνο αφού ολοκληρώσουμε με επιτυχία το 6μηνο στην Παθολογική και τα ΤΕΠ των νοσοκομείων, περάσουμε τις ασφυκτικές αξιολογήσεις και τις σκληρές εργασιακές συνθήκες με τις ατέλειωτες εφημερίες και διακομιδές περιστατικών σε κάθε άκρη της Ελλάδας θα έχουμε το δικαίωμα να πραγματοποιήσουμε 6μηνο αγροτικό. Είναι γεγονός ότι οι αγροτικοί, ήδη πραγματοποιούν εκπαίδευση για ένα μήνα στα νοσοκομεία πριν το αγροτικό και ήδη οι διακομιδές περιστατικών είναι εξαντλητικές και οι αγροτικοί ιατροί αναγκάζονται να ταξιδεύουν καθημερινά από την μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη για ελάχιστες απολαβές.
Αυτό αποτελεί μία κίνηση που θα μειώσει την απορρόφηση νέων ειδικευομένων στο ΕΣΥ βάζοντας φραγμό στο δικαίωμα για απευθείας δήλωση σε αγροτικό ή ειδικότητα. Η ΝΔ, επιχειρεί να «μπαλώσει» τα κενά του ΕΣΥ, για τα οποία η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, έχει ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη αφού ακόμα και εν μέσω κορονοιού αρνείται πεισματικά να ενισχύσει το ΕΣΥ και παράλληλα επιχειρεί την μερική ιδιωτικοποίηση του μέσω των ΣΔΙΤ και συνεχίζει την δολοφονική πολιτική της υποχρηματοδότησης, ρίχνοντας όλο το βάρος της πανδημίας στις πλάτες του εξουθενωμένος πλέον υγειονομικού προσωπικού.
Η ΝΔ και η Γκάγκα, θέλουν να δημιουργήσουν ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον για τους αποφοίτους, με συνεχή φίλτρα και αξιολογήσεις αλλά και με συνεχείς μετακομίσεις). Θα είμαστε δηλαδή γιατροί νομάδες με αλλαγή τόπου κατοικίας ανά 6 μήνες κάτι που θα δημιουργεί πρόβλημα ειδικά στα νησιά με τα πανάκριβα ενοίκια. Θα υπάρχουν μάλιστα και ποινές για όποιον για οποιονδήποτε λόγο διακόψει την άσκηση ή δεν αποδεχτεί τον διορισμό του, με άρση του δικαιώματος επιλογής θέσης και διορισμό σε κενές θέσεις κατά την βούληση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας. Η αλλαγή αυτή στα πτυχία μας θα οδηγήσει σε πιο ρευστά δικαιώματα, μεγαλύτερη εξατομίκευση και θα οξύνει τον ανταγωνισμό και τον κανιβαλισμό μεταξύ των αποφοίτων. Με ατομική διαπραγμάτευση με τους διοικητές των νοσοκομείων θα έχουμε χειρότερους όρους εγρασίας, ενώ με τις συνεχείς αξιολογήσεις και εξετάσεις θα οξύνθει η εντατικοποίηση και η πειθάρχηση.
Η κυβέρνηση ξεκάθαρα προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια μας όταν παρουσιάζει το foundation year σαν κάτι θετικό που θα προσμετράται σαν χρόνος για την ολοκλήρωση της ειδικότητας. Αρχικά, θα επιτελούμε καθήκοντα ειδικευομένων με μισθό αγροτικού στα νοσοκομεία (δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα, πόσο μάλλον τα έξοδα 2 μετακομίσεων σε 1 μόλις χρόνο), και κατά δεύτερον, με το ισχύον σύστημα, ένα κομμάτι του αγροτικού έτσι κι αλλιώς μετράει σαν χρόνος ειδικότητας. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους φοιτητές και τους υγειονομικούς, όταν παρουσιάζει αυτές τις αλλαγές σαν κάτι θετικό που δήθεν θα βελτιώσει την εκπαίδευσή μας αλλά και θα λύσει τα υποτιθέμενα προβλήματα του ΕΣΥ.
Είναι τελείως υποκριτικό να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, με την δολοφονική πολιτική που ακολουθεί για την πανδημία, το επιχείρημα ότι η εκπαίδευσή μας δεν επαρκεί! Με αυτό το επιχείρημα χαρακτηρίζει ανεπαρκείς όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι με πραγματική αυτοθυσία τόσο καιρό καλύπτουν τα ακάλυπτα και σώζουν ανθρώπινες ζωές! Αν η κυβέρνηση ήθελε να βελτιώσει την φοιτητική καθημερινότητα, δεν θα έδινε εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της καταστολής, αλλά θα ενίσχυε τη χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια. Όπως και το επιχείρημα που αφορά την έλλειψη αναισθησιολόγων (πρόβλημα που σύμφωνα με την ΝΔ θα λυθεί με την ορθολογική επιλογή ειδικότητας από τους απόφοιτους, δηλαδή μέσω των πανελλαδικών και του κριτηρίου του βαθμού) είναι τουλάχιστον υποκριτικό, αφού όπως καταγγέλλουν και σωματεία στον κλάδο της υγείας, η ίδια η κυβέρνηση είναι αυτή που αρνείται να διορίσει αναισθησιολόγους!
Η μόνη λύση για την δημόσια υγεία, όπως τόσο καιρό φωνάζουν οι ΦΣ, τα σωματεία των εργαζομένων στην υγεία αλλά και ολόκληρη η κοινωνία είναι οι μαζικές και μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Οι φοιτητές μαζί με τους υγειονομικούς θα παλέψουμε ενάντια στην διάλυση της δημόσιας υγείας και την υποβάθμιση των πτυχίων μας.
ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ».
ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ FOUNDATION YEAR, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΚΟΧΙΑΔΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΘΕΣΗ