ΘΡΗΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία των Ανωγείων από τη θλιβερή είδηση του θανάτου του Γιώργη Ξυλούρη. Η είδηση διαδόθηκε αμέσως στο χωριό των Ξυλούρηδων, εκεί όπου διατηρείται και ως μουσείο το σπίτι του πατέρα του Νίκου, το οποίο χθες Παρασκευή παρέμεινε κλειστό.

Ο δήμαρχος της περιοχής Μανώλης Καλλέργης εκφράζει στην «Εφ.Συν.» την απέραντη θλίψη της τοπικής κοινωνίας για τον άδικο και πρόωρο χαμό του Γιώργη, ενώ και ο ίδιος αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα, στο πλευρό των δικών του ανθρώπων, της μητέρας του Ουρανίας και της αδερφής του Ρηνιώς.

Η θλιβερή είδηση διαδόθηκε απ’ άκρη σ’ άκρη της Κρήτης όπου ο Γιώργος Ξυλούρης ήταν ιδιαίτερα αγαπητός, ενώ πρόσφατα οι εκπομπές του «Αόρατου θίασου» είχαν αρχίσει να αναμεταδίδονται ζωντανά και στο Ηράκλειο από το «Κόκκινο Κρήτης 88,4» με πολύ μεγάλη ανταπόκριση του κοινού.

Ο συντοπίτης του Γιώργη Ξυλούρη, Βασίλης Δραμουντάνης, δημοσίευσε δύο μαντινάδες που αντικατοπτρίζουν τη θλίψη για τον χαμό του και το «καλωσόρισμά» του στον κάτω κόσμο από τον πατέρα του Νίκο, τον Αρχάγγελο της Κρήτης:

■ Ο κάτω κόσμος μ’ ανοιχτές τσι αγκάλες περιμένει,

κι έχει μια τάβλα αργυρή ο κύρης σου στρωμένη…

■ Ω! να χαρώ το γιούδι μου που ‘ρθε να μ’ ανταμώσει,

και τη χαρά που μου ‘λειπε, από χρόνους να μου δώσει…

Ηταν 55 ετών ο Γιώργης, ο γιος του Νίκου Ξυλούρη και της Ουρανίας που σκοτώθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Κινούμενος στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Νέα Κηφισιά, επιστρέφοντας στο σπίτι του στις 6 το απόγευμα, είχε ένα τροχαίο ατύχημα.

Γρήγορα μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον σώσουν. Ο Γιώργης τα τελευταία χρόνια συντηρούσε μαζί με τη μητέρα του το ιστορικό δισκοπωλείο «Νίκος Ξυλούρης», ενώ έκανε και εκπομπές τα Σαββατοκύριακα στον «105,5 Στο Κόκκινο».

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα, στις 3 το μεσημέρι, από το Κοιμητήριο Χαλανδρίου.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο Γιώργος Ξυλούρης ήταν ιδιαίτερα αγαπητός, ενώ πρόσφατα οι εκπομπές του «Αόρατου θίασου» είχαν αρχίσει να αναμεταδίδονται ζωντανά και στο Ηράκλειο από το «Κόκκινο Κρήτης 88,4»).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 22.11.2015