ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στη σκληρή τιμωρία των πολιτών που ασθενούν προχωρά η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο, κατ’ επιταγή της Τρόικας, θεσπίζοντας εισιτήριο 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα νοσοκομεία, αλλά και εισφορά ενός ευρώ για την εκτέλεση κάθε ιατρικής συνταγής στα φαρμακεία. Την προαναγγελία της εφαρμογής του μέτρου έκανε ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδοντας παλαιότερη δέσμευσή του ότι δε θα συμφωνήσει σε εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Ερωτώμενος για τη νέα κωλοτούμπα δικαιολογήθηκε πως ο νόμος έχει τεθεί σε ισχύ πριν αναλάβει ο ίδιος τη διοίκηση του υπουργείου Υγείας. 

Το βαφτίζουν «Αλληλεγγύη»

Σε μια απίστευτη εκστρατεία κοροϊδίας το κυβερνητικό επιτελείο βάφτισε «δείγμα αλληλεγγύης» το συγκεκριμένο μέτρο προβάλλοντας πως τα έσοδα θα διατεθούν «για την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους άνεργους και ανασφάλιστους πολίτες», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ενώ ως «αλληλεγγύη» προώθησε το νέο χαράτσι και ο… τηλεπωλητής υπουργός, τονίζοντας πως θα εξαιρεθούν από την καταβολή του όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα (κάτω των 11.000), οι άνεργοι και οι χρόνια πάσχοντες.Για τιμωρία των ασθενών μιλά στον Δρόμο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημήτρης Βαρνάβας. «Τιμωρούν τους πολίτες που θα ασθενήσουν, σα να φταίνε επειδή χρειάζονται νοσηλεία. Τιμωρούν και με ένα ευρώ τους γέροντες κάθε φορά που θα χρειαστεί να περάσουν την πόρτα του φαρμακείου για να πάρουν τα απαραίτητα για τη ζωή τους φάρμακα».

Ο κ. Βαρνάβας καλεί τους πολίτες να ακυρώσουν στην πράξη το μέτρο και να αρνούνται να καταβάλουν το 25ευρω, ενώ προαναγγέλλει μαζικές κινητοποιήσεις των γιατρών, των εργαζομένων στα νοσοκομεία, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης, από τους Δήμους μέχρι τους συλλόγους ασθενών, για το κλείσιμο των Ταμείων από την 1η Ιανουαρίου. «Καλούμε τον κ. Γεωργιάδη να επιδείξει το σκληρό του πρόσωπο στην Τρόικα κατά την επίσκεψή της και όχι στους ασθενείς» συμπληρώνει ο κ. Βαρνάβας. 

Και ενδοκυβενητική κόντρα

Εν τω μεταξύ, αντιπαράθεση προέκυψε μεταξύ του πρώην και του νυν υπουργού Υγείας καθώς όπως φαίνεται ρίχνει ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την εφαρμογή ενός τόσο ανάλγητου μέτρου. Ο Άδωνις Γεωργιάδης επικαλέστηκε νόμο του προκατόχου του Ανδρέα Λυκουρέντζου, που ψηφίστηκε στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου (Νόμος 4093/12) και προβλέπει την καταβολή εισφοράς 25 ευρώ για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ, μέτρο που όπως είπε, προτάθηκε όχι από την τρόικα αλλά από την ελληνική κυβέρνηση(!)Ωστόσο, ο τότε υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος χαρακτήρισε «τουλάχιστον ατυχή» τη φράση αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη αναφέροντας ότι αναγκάστηκε, τότε, να το δεχτεί μετά από σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση.Πάντως, για να σιγουρέψει το μέτρο, ο κ. Λυκουρέντζος μόλις 2,5 μήνες μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ήρθε με τον νόμο 4111/13, να αφαιρέσει ακόμα και ένα «παράθυρο» που άφηνε το κείμενο του Μεσοπρόθεσμου για χαμηλότερο ίσως εισιτήριο. 

Καταδίκη από την αντιπολίτευση, πλην ΔΗΜΑΡ

Την αυτονόητη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνάντησε η ανακοίνωση του Άδωνι Γεωργιάδη. Την επιβολή του μέτρου καταδίκασαν με σκληρές ανακοινώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Σιγή ιχθύος από τη ΔΗΜΑΡ (που είχε ψηφίσει το μέτρο όσο ήταν στην κυβέρνηση) ενώ «εμφατικά» κατά της επιβολής του σκληρού μέτρου τάχθηκε και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος όταν ρωτήθηκε σε εκδήλωση στην Κρήτη, προκαλώντας μάλλον ειρωνικά σχόλια στους παρευρισκόμενους.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 30.09.2013