ΘΑ ΗΤΑΝΕ 30

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Δεν είναι μέρα μνημόσυνου, δεν είναι καν «επέτειος». Ο Αλέξανδρος σήμερα θα ήτανε 30. Εσύ όμως είναι καιρός να στοχαστείς που ήσουν πριν από 15 χρόνια και πόσο προχώρησες.

Αν πήγες μπρος ή πίσω, αν ανέχεσαι περισσότερο ή λιγότερο τις δολοφονίες παιδιών από τα όργανα του κράτους. Αν μιλάς και αν διαμαρτύρεσαι το ίδιο.

Για τον Αλέξανδρο, για τον Σαμπάνη, την Φραγκούλη, τον Μιχαλόπουλο. Για τα 7.000 παιδιά στη Γάζα. Για τα δικά σου παιδιά ίσως.

Ο Γιώργος Θαλάσσης, ο δάσκαλος του Αλέξανδρου μιλά ακόμα, ίσως να έχει πολλά να σου πει.

Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:
—–
Στέλιος Κούλογλου, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής: «Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ»

Ο Στέλιος Κούλογλου, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, μιλά για την επίσκεψή του στην Κρήτη για να συναντηθεί στις φυλακές Χανίων με τον καταδικασμένο, αδίκως, για διακίνηση μεταναστών, Τσελίκ Μεμέτ, αλλά και να παραβρεθεί στο Εφετείο όπου δικάζεται η έφεση μετά τα 155 χρόνια που του επιβλήθηκαν πρωτόδικα.

Ο ίδιος, μιλώντας αναλυτικά για το θέμα, τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την ενοχή του, εκτός από το γεγονός ότι προσπάθησε να ειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές όταν το σκάφος στο οποίο βρισκόταν άρχισε να παίρνει νερά και ότι βρίσκεται φυλακισμένος για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε.

Όπως σημειώνει ο ευρωβουλευτής, ο οποίος ηγείται μιας πρωτοβουλίαςσυναδέλφων του στην μερίδα προσφύγων πέφτουν θύματα του νόμου 4251/2014 του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με τον οποίο όποιος συλλαμβάνεται στο πηδάλιο σκάφους, που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες καταδικάζεται ως διακινητής σε εξοντωτικές ποινές.

Επίσης επισημαίνει ότι λόγω αυτού του νόμου, οι πρόσφυγες με την κατηγορία του διακινητή αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά ομάδα κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές.

Γιώργος Θαλάσσης, καθηγητής του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: «ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΡΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»

Ο Γιώργος Θαλάσσης, καθηγητής του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μιλά για την έλλειψη ουσιαστικής δικαίωσης για την δολοφονία του Αλέξη, καθώς λοιδορήθηκε κατά τη διάρκεια των δικών, ενώ και ο δράστης, Κορκονέας βρίσκεται πλέον εκτός φυλακής.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ανάλογη τύχη είχαν και άλλες υποθέσεις κρατικών δολοφονιών τα τελευταία χρόνια, για τις οποίες τα θύματα δεν δικαιώθηκαν, τονίζοντας ότι τις περισσότερες φορές θεωρούνται ως «ατυχήματα» και μπαίνουν στο αρχείο.

Όπως σημειώνει, τις περισσότερες φορές διαστρεβλώνεται η αλήθεια, ενώ αφήνει αιχμές και για την Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι λειτουργεί προστατευτικά και αθωώνει τους δράστες, κάτι που ενθαρρύνει τέτοια εγκλήματα, καθώς δημιουργεί αίσθημα ατιμωρησίας.

Τέλος τονίζει ότι η δολοφονία του Αλέξανδρου έγινε σύμβολο όλων των παθών και αδιεξόδων της νεολαίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή της κοινωνίας στο συντηρητισμό και στην ακροδεξιά, κάτι που μπορεί να αναστραφεί μόνο με την Παιδεία.