Όταν ο κυνισμός χτυπάει ταβάνι, τότε μπορεί να δώσεις δουλειές σε αυτούς που έπνιγες στο Αιγαίο, σε αυτούς που κυνηγούσε η αστυνομία, σε αυτούς που κατηγορούσες ότι βάζουν τις φωτιές στον Έβρο. Τώρα έχουμε ανάγκη από εργατικά χέρια και οι… «λαθρομετανάστες» θα είναι μια κάποια λύση για ανθρώπους όπως ο Αυγενάκης και ο Καιρίδης. Αλλά και για τους ψηφοφόρους που μέχρι χθες μπορεί να έλεγαν καλά να πάθουν όσοι πνίγηκαν στον Πύλο.
Όμως να πάνε στα χωράφια υποχρεωτικά, είχε προτείνει και ο Τσίπρας πριν από ένα χρόνο στη ΔΕΘ.
Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:
Απόστολος Καψάλης, επίκουρος καθηγητής Παντείου και επιστημονικός συνεργάτης ΙΝΕ ΓΣΕΕ: «ΨΕΥΔΟ-ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ»
O Απόστολος Καψάλης, επίκουρος καθηγητής Παντείου και επιστημονικός συνεργάτης ΙΝΕ ΓΣΕΕ, μιλά για τη νομιμοποίηση μεταναστών για να εργαστούν στη γη και την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει το ισχύον μοντέλο της ανοχής της μετανάστευσης, σε εποχικής και μιας χρήσης μετανάστευση.
Ο ίδιος κάνει λόγο για μεταστροφή της πολιτικής της κυβέρνησης, ύστερα και από τις πιέσεις των εργοδοτών, σημειώνοντας ωστόσο ότι μέχρι σήμερα οι διατάξεις των σχετικών νόμων δεν εξασφαλίζουν τα δικαιώματα των μεταναστών κυρίως πρώτης γενιάς, ειδικά στο ασφαλιστικό τους κομμάτι.
Επίσης αναφέρεται στην μόνιμη λύση του ζητήματος, στην μεθόδευση της κυβέρνησης να «εγκλωβίσει» τους μετανάστες σε δύο βασικούς κλάδους, τον αγροτικό και τον τουριστικό, ενώ σημειώνει ότι τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν περισσότερα εργασιακά δικαιώματα, τόσο για τους μετανάστες, όσο και για τους ίδιους.
Μαριλένα Κωνσταντίνου, πρόεδρος Συλλόγου Ερευνητών Ηρακλείου
«ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΑΛΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ»
Για την κινητοποίηση που πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Έρευνα στο Ηράκλειο, διαμαρτυρόμενοι για την πρακτική του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών να ζητά πίσω τα δεδουλευμένα τους όταν ολοκληρώνονται οι προθεσμίες, μιλά η Μαριλένα Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Συλλόγου Ερευνητών (ΣΕΕΕΗ) Ηρακλείου.
Όπως περιγράφει, οι υπότροφοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανταποκριθούν στην εκάστοτε διορία που τους δίνεται, η οποία συνήθως είναι μικρή, ενώ η γραφειοκρατία, ειδικά σε παραγγελίες αναλώσιμων, είναι μεγάλη.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, πολλές φορές συμβαίνει κάτι απρόοπτο που αναγκαστικά πηγαίνει πίσω την ολοκλήρωση της διατριβής και ένας ερευνητής δεν πρέπει να τιμωρείται για αυτό και, μάλιστα, τόσο σκληρά, ενώ τονίζει ότι θα πρέπει να δίνονται παρατάσεις, σύμφωνα με τα εκάστοτε ερευνητικά δεδομένα.
Τέλος, αναφέρεται και στα εργασιακά δικαιώματα, σημειώνοντας ότι πολλές φορές υπάρχουν καθυστερήσεις σε πληρωμές, εργασιακή ανασφάλεια, ενώ υπογραμμίζει ότι τα τροφεία δεν είναι μισθός, οπότε οι μέρες εργασίας τους αναγνωρίζονται ως ένσημα.