Ηπιότερη ποινή επέβαλε στους τρεις μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου το δικαστήριο ανηλίκων, για την κατάληψη του σχολείου τους στην οποία είχαν συμμετάσχει τον Σεπτέμβριο του 2016.
Μετά από έφεση των τριών οικογενειών η πρωτοφανής καταδίκη σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας για κάθε έναν από τους 14χρονους μαθητές μετατράπηκε σε υποχρέωση αγοράς ενός βιβλίου από τον καθέναν για τη βιβλιοθήκη του σχολείου τους.
Ωστόσο, το κακό έχει ήδη γίνει, όπως επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, Δέσποινα Νικολάου, καθώς πλέον έχει δημιουργηθεί δεδικασμένο και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει βιομηχανία διώξεων εις βάρος μαθητών και μάλιστα από τους ίδιους τους καθηγητές τους.
Υπενθυμίζεται πως τα στοιχεία των τριών μαθητών, που συμμετείχαν στο συντονιστικό όργανο της κατάληψης, είχε δώσει στον εισαγγελέα ο ίδιος ο διευθυντής του σχολείου, Σωκράτης Ντριάκος, ο οποίος μάλιστα εμφανίστηκε σε δήλωσή του αμετανόητος, επιμένοντας πως λειτούργησε με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών.
Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε πως σε ενδεχόμενο νέο περιστατικό θα λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο. Για την απόφαση του δικαστηρίου είχαν υπάρξει εντονότατες αντιδράσεις, ενώ τον διευθυντή «άδειασε» με ανακοίνωσή του και το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη ενέργεια.
Την αλλαγή της απόφασης για κοινωνική εργασία των μαθητών είχε ζητήσει με παρέμβασή της στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, τονίζοντας πως «καταστρατηγήθηκε η αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένων υπόψη αφενός των συνθηκών που φέρεται ότι τελέστηκε η πράξη για την οποία δικάστηκαν οι μαθητές και αφετέρου της προσωπικότητας και της ανηλικότητας των νεαρών».
Πλέον το δικαστήριο επέβαλε στους μαθητές να δαπανήσουν χρήματα από το χαρτζιλίκι τους για την αγορά βιβλίων, της επιλογής τους, για τη βιβλιοθήκη του σχολείου τους, ενώ έγιναν συστάσεις και προς τους γονείς για την επιμέλεια των παιδιών.
Ενα βήμα πίσω πάντως έκανε η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου στη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, ανακαλώντας την αρχική πρόταση για διαγραφή διά παντός του διευθυντή από τις τάξεις του σωματείου, τονίζοντας για άλλη μια φορά πως «τα προβλήματα της μαθητικής κοινότητας πρέπει να λύνονται εντός αυτής και αιτήματα εισαγγελικής παρέμβασης από την εκπαιδευτική κοινότητα είναι σε κάθε περίπτωση απαράδεκτα, εκτός αν διαπράττονται ποινικά αδικήματα».
(Κεντρική φωτογραφία: Γλίτωσαν την κοινωνική εργασία οι τρεις μαθητές του Ρεθύμνου).