Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Την έναρξη κύκλου περιοδειών σε όλη τη χώρα εντός του φθινοπώρου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες, από τα Χανιά. Οπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σκοπός των περιοδειών θα είναι να διαπιστωθεί ο βαθμός υλοποίησης των δεσμεύσεων που από κοινού με τις τοπικές κοινωνίες ανέλαβε η κυβέρνηση στα περιφερειακά συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «στην Κρήτη έχουν διατεθεί αρκετές πιστώσεις μεγαλύτερες από όσες είχαν διατεθεί τα προηγούμενα χρόνια και έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα», κάνοντας αναφορά ειδικά στη δημοπράτηση του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης, αλλά και στο αεροδρόμιο Καστελλίου.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης και οι δήμαρχοι του Νομού Χανίων έθιξαν στον πρωθυπουργό ζητήματα όπως η επέκταση του ΒΟΑΚ μέχρι την Κίσσαμο, το μεταφορικό ισοδύναμο, από το οποίο έχει εξαιρεθεί η Κρήτη, αλλά και το θέμα της ενεργειακής διασύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την ΤΟΜΥ Χανίων, όπου είχε σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη και εκπροσώπους των Τοπικών Μονάδων Υγείας σχετικά με τη λειτουργία των δύο ΤΟΜΥ και του δεύτερου Κέντρου Υγείας Χανίων.

Προσερχόμενος στον χώρο, ο πρωθυπουργός έτυχε θερμής υποδοχής από το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και από ασφαλισμένους που εξυπηρετούνται από τις μονάδες υγείας.

«Επισκέφτηκα εδώ μια Τοπική Μονάδα Υγείας, δύο, γιατί συστεγάζονται, που είναι, θα έλεγα, μια πολύ σημαντική θεσμική τομή για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αν θέλετε, είναι επίσης ένα στοίχημα για μας, αξιακού χαρακτήρα στοίχημα. Διότι εδώ προσέρχονται κυρίως πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικά ιατρεία. Μεγάλη μάζα πληθυσμού, που, πριν εγκαινιάσουμε αυτό τον θεσμό, ήταν σε κοινωνικά ιατρεία ή χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο Σύστημα Υγείας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Στις ΤΟΜΥ αναπτύσσεται μια διαφορετική υγειονομική κουλτούρα, διαπίστωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στα ιατρεία και στα εργαστήρια και να συνομιλήσει με τους γιατρούς, από τους οποίους ενημερώθηκε πλήρως για τη λειτουργία των ιατρείων, καθώς και για τον αριθμό των πολιτών που εξυπηρετούνται.

Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη μαρτυρική Κάνδανο όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του ολοκαυτώματος της περιοχής. Οπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μέχρι το τέλος του χρόνου πρόκειται να έρθει στο Κοινοβούλιο το πόρισμα της επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, «ήθελα να ανακοινώσω από εδώ, από τη μαρτυρική Κάνδανο, την εξέλιξη αυτή», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στην Κάνδανο, ο Αλέξης Τσίπρας παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο δήμαρχος της περιοχής, Αντώνης Περράκης. «Κυρίως πιάτο» στο γεύμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν και οι εκλογικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων, εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του επόμενου Μαΐου. Εκλογικό τόνο έδωσε στην επίσκεψη Τσίπρα στα Χανιά και η -όχι τυχαία- παρουσία του νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στον οποίο και παρέπεμψε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το ζήτημα των εκλογικών συνεργασιών.

Διαμαρτυρία

Λίγο πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού στο κτίριο της αντιπεριφέρειας στα Χανιά, προκλήθηκε μικρής διάρκειας ένταση από τρεις διαμαρτυρόμενους πολίτες για το θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας. Ενας εξ αυτών κρατούσε φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με την ένδειξη ανεπιθύμητος, ενώ μία γυναίκα ντυμένη με την ελληνική σημαία εκστόμιζε βαριές εκφράσεις εναντίον του πρωθυπουργού. Οι διαμαρτυρόμενοι απωθήθηκαν από την αστυνομία σε απόσταση περίπου 70 μέτρων από το σημείο της άφιξης του πρωθυπουργού.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 06.09.2018