Παραφωνία στο κλίμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, που έχει επιδείξει εδώ και μήνες η Κρήτη, αποτελεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Γόρτυνας, στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, να μη δεχτεί πιθανή εγκατάστασή τους στα γεωγραφικά όρια του δήμου.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση επιβλήθηκαν αν μη τι άλλο «περίεργες» απόψεις, παρά την πρόσφατη απόφαση των 24 δήμων του νησιού για τη φιλοξενία προσφύγων εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο και παρά τη μεγάλη κινητοποίηση για τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Περιφέρεια Κρήτης, τους δήμους, την αρχιεπισκοπή, τους μαζικούς και κοινωνικούς φορείς του νησιού.
Την Παρασκευή 11 Μαρτίου στο δημαρχείο έκανε την εμφάνισή της ομάδα περίπου 60 ατόμων, οι οποίοι αρνούνταν να φιλοξενήσει ο τόπος τους «κακοποιούς και φανατικούς ισλαμιστές».
Αρκετές μέρες πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κυκλοφορούσε ευρέως στην περιοχή κείμενο με την υπογραφή ενός ιδιώτη, μέλους του ΕΠΑΜ, ο οποίος καλούσε τους πολίτες σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας «για να σώσουμε τον τόπο και τα παιδιά μας», προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι τα χωριά της ενδοχώρας της Μεσαράς«διαλέχτηκαν για να σηκώσουν το βάρος του σκληροπυρηνικού κομματιού του ΙSIS».
Με ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης του ΕΠΑΜ πήρε σαφείς αποστάσεις τόσο από τα μέλη του που κινήθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο όσο και από το φοβικό κείμενο που υποδαύλισε τις αντιδράσεις, ωστόσο, το κακό είχε ήδη γίνει.
Οι συγκεντρωμένοι στην ουσία επέβαλαν την αρνητική απόφαση του δήμου, καθώς υπήρξαν έντονοι διαπληκτισμοί και απανωτές διακοπές της συνεδρίασης, παρά την προσπάθεια του δημάρχου να τους μεταπείσει.
Τελικά, υπό τον φόβο σοβαρότερων επεισοδίων το συμβούλιο είπε όχι στην πιθανή εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή, επικαλούμενο όμως την οικονομική δυσχέρεια στην οποία βρίσκεται ο δήμος (σ.σ. είναι ο ένας από τους δύο δήμους πανελλαδικά που έχουν κηρύξει πτώχευση και οι οικονομικές τους υπηρεσίες βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών).
Συγκεκριμένα, στην επίμαχη απόφαση του δήμου αναφέρεται:
«Η πατρίδα μας, αν και λαβωμένη, δίνει μαθήματα ανθρωπιάς σε όλο τον κόσμο. Σ’ αυτά τα μαθήματα ο Δήμος Γόρτυνας, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, δηλώνει “παρών” και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ανθρωπιστική βοήθεια. Ομως, αφού αφουγκραστήκαμε τη γνώμη των δημοτών μας και με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας και την έλλειψη υποδομών, δηλώνουμε μετά λύπης ότι εάν μας ζητηθεί η φιλοξενία προσφύγων, θα είμαστε αρνητικοί».
Το γεγονός πάντως ότι η απόφαση αναφέρεται στο οικονομικό κόστος μιας πιθανής φιλοξενίας (και όχι σε πιθανούς «φανατικούς ισλαμιστές», όπως επιθυμούσε η ομάδα των διαμαρτυρόμενων), αφήνει ανοιχτή την πόρτα της ανάκλησης σε περίπτωση που ένα πιθανό αίτημα, αν και εφόσον υποβληθεί από την πλευρά της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο δήμο, συνοδευτεί και με την αναγκαία χρηματοδότηση.
«Εμάς μας δεσμεύει η ομόφωνη απόφαση της Περιφερειακής Ενωσης των Δήμων του νησιού, από τις 4 Μαρτίου, που λέει ναι, αλλά υπό όρους στην εγκατάσταση προσφύγων στο νησί», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, επισημαίνοντας πως όσα ακούστηκαν από μερίδα κατοίκων στην επίμαχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν εκφράζουν τον δήμο.
Η ομάδα των διαμαρτυρόμενων κατοίκων προέβαλε ως βασικό επιχείρημα για την επικείμενη μεταφορά «φανατικών ισλαμιστών» ένα έγγραφο του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος προς τον Δήμο Γόρτυνας με το οποίο ζητούσε να οριστούν οι ομάδες πολιτικής άμυνας για τα χωριά της περιοχής, μια τυπική διαδικασία που ακολουθείται συνήθως σε περιόδους προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο.
Το συγκεκριμένο έγγραφο πυροδότησε φήμες για «ξαφνική» αναδιοργάνωση των μονάδων πολιτικής άμυνας λόγω της επικείμενης εμφάνισης «εξωτερικού εχθρού» στην περιοχή, φημολογία που βρήκε ευήκοα ώτα σε μερίδα του πληθυσμού.
(Κεντρική φωτογραφία: Υπό τον φόβο σοβαρότερων επεισοδίων το συμβούλιο είπε όχι στην πιθανή εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή. *EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ).