Η ΚΡΗΤΗ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αναβιώνει έπειτα από 71 χρόνια το «Κρητικό Κοντσέρτο» και αναδεικνύεται η επιρροή της Κρήτης σε όλο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Με τις τιμές που αρμόζουν στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη η Κρήτη τιμά αυτές τις μέρες τον Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή τη συμπλήρωση, σήμερα, ενός χρόνου από τον θάνατό του (Αθήνα 2 Σεπτεμβρίου 2021). Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι τα Χανιά, η πατρογονική γη του Μίκη, εκεί που αναπαύεται πλέον και ο ίδιος δίπλα στους τάφους των γονιών και του αδερφού του.

Την διοργάνωση των εκδηλώσεων έχει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ο Παγκρήτιος Σύλλογος «Φίλοι Μίκη Θεοδωράκη» στον οποίο ανέθεσε ο μουσικοσυνθέτης το μεγάλο χρέος διαφύλαξης και διάδοσης της πνευματικής κληρονομιάς του.

Ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Αγοραστάκης, και ένας εκ των δύο εκτελεστών της διαθήκης του Μίκη Θεοδωράκη λέει στην «Εφ.Συν.» πως πλέον καθιερώνεται κάθε χρόνο στις 2 Σεπτεμβρίου να πραγματοποιείται στον Γαλατά και στον τόπο της τελευταίας κατοικίας του Μίκη το ετήσιο μνημόσυνο που θα πλαισιώνεται από το αναβαθμισμένο φεστιβάλ, το οποίο θα έχει σκοπό να αναδείξει όλες τις πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του. Το τετραήμερο εκδηλώσεων, που ξεκίνησε από την Πέμπτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, αποτελεί την κορύφωση του αναβαθμισμένου πλέον ετήσιου «Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης», που πραγματοποιείται από το 2015 και έχει στόχο να προσεγγίζει τον πολυπρόσωπο Μίκη. Τον λαϊκό, τον κλασικό, τον λυρικό, τον στοχαστή, τον δημιουργό που τολμούσε!

Ο Γιώργος Αγοραστάκης με τον συνθέτη

«Στόχος μας βέβαια είναι η ολοκλήρωση όλων των έργων που έχουν σχεδιαστεί για την ανάδειξη της σχέσης του με τα Χανιά, όπως είναι η μετατροπή του πατρικού του σπιτιού σε μουσείο, η δημιουργία του ανοιχτού θεάτρου και η λειτουργία του Ιδρύματος Μίκης Θεοδωράκης» λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Αγοραστάκης.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ έχουν ξεκινήσει από τις 26 Αυγούστου, ενώ χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε συναυλία με τίτλο «Νύχτα μαγικιά» με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και ερμηνεία τραγουδιών του συνθέτη από τη Γλυκερία, τον Βασίλη Λέκκα, τον Δημήτρη Μπάση, τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Παναγιώτη Πετράκη, την Ελισάβετ Βερούλη και τον Αγγελο Θεοδωράκη-Παπαγγελίδη.

Πολιτικo μνημόσυνο

Σήμερα στις 11 π.μ. στο μνήμα του Μίκη στο Κοιμητήριο Γαλατά Χανίων θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση λουλουδιών, ενώ θα τραγουδήσει η Εφηβική Χορωδία του Δήμου Χανίων υπό τη διεύθυνση του Νίκου Περάκη και θα ακολουθήσει επίσκεψη στο πατρικό σπίτι των Θεοδωράκηδων στον Γαλατά. Το βράδυ στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων και στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση μνήμης με ομιλία από τον Κώστα Γουλιάμο, καθηγητή Πολιτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας, τακτικό Μέλος της «Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών & Τεχνών» και τέως πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Φιλαρμονική του Δήμου Χανίων θα παίξει έργα του Μίκη στο Γιαλί Τζαμί, ενώ θα γίνουν και τα εγκαίνια της έκθεσης «Μίκης Θεοδωράκης 1925-2021» στο Μεγάλο Αρσενάλι. Η τελετή στην κεντρική εκδήλωση θα ολοκληρωθεί μουσικά με το 2ο Κουαρτέτο του Μίκη Θεοδωράκη «Το κοιμητήριο» (1946) από το Νέο Κρητικό Κουαρτέτο (Γιάννης Μαγειρόπουλος βιολί, Γεώργιος Χλιαβώρας βιολί, Στέφανος Συμεωνίδης βιόλα, Κωστής Σπυριδάκης τσέλο). Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Κυριακή με τη συναυλία «Ο Μίκης αφηγείται…» στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κώστα Κεχράκου και ερμηνεία τραγουδιών από την Ιωάννα Φόρτη.

Συναυλiα-αφιέρωμα στις φυλακές Ωρωπού

Συναυλία-αφιέρωμα στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνει απόψε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ με τίτλο τον στίχο του Μάνου Ελευθερίου: «Κοντά σας όλη μου η ζωή», από το τραγούδι του Μίκη «Επιστολή». Η συναυλία διοργανώνεται στον χώρο των φυλακών Ωρωπού (στις 20.00) όπου βρέθηκε κρατούμενος ο Μίκης από τους δικτάτορες. Το ιστορικό κελί του θα είναι ανοιχτό σήμερα από τις 5 μ.μ. και θα εκτεθούν ντοκουμέντα του αντιδικτατορικού αγώνα από το Αρχείο του ΚΚΕ, ανατυπώσεις από επιστολές κρατουμένων, αφίσες και τρικάκια, φωτογραφίες κ.ά. Ολα θα δωριστούν από το κόμμα στον Δήμο Ωρωπού με σκοπό να παραμείνουν και να αξιοποιηθούν στον χώρο ώστε να είναι προσβάσιμα στο κοινό. Στη συναυλία θα παρευρεθεί ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Συμμετέχουν οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Μαριλίζα Λούντζη, Κώστας Τριανταφυλλίδης. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Θα παίξουν οι μουσικοί Γιώργος Κατσίκας, Περικλής Μαλακατές, Νίκος Παπαναστασίου, Στάθης Σαββίδης, Ορφέας Τσακτσίρας, Μαρίνα Τσοκάνη και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, που διευθύνει την ορχήστρα.

Οι χαμeνες παρτιτούρες

Η κεντρικότερη εκδήλωση του φεστιβάλ πραγματοποιείται το βράδυ του Σαββάτου στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά. Πρόκειται για τη συναυλία: «Ο Μίκης και η Κρήτη: Συμφωνικά Εργα και Τραγούδια» με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ σε διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη και ερμηνεία από τη Μαρία Σουλτάτου ενώ στο πιάνο και τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης θα βρίσκεται η επί χρόνια συνεργάτιδα του Μίκη Θεοδωράκη, Τατιάνα Παπαγεωργίου.

Η συναυλία αποτελεί ένα μουσικό τεκμήριο για τη δυνατή και αδιάσπαστη σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με την Κρήτη, με την ιστορία και τη μουσική παράδοσή της, που υπήρξαν σημείο αναφοράς και έμπνευσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Θα παρουσιαστούν αγαπημένες μελωδίες, τραγούδια και συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη που αντλούν έμπνευση από τη μουσική παράδοση της Κρήτης, η οποία διαπερνά ολόκληρο το μουσικό του σύμπαν, από τα κλασικά συμφωνικά έργα της περιόδου 1940-50 έως και τον διάσημο κινηματογραφικό και συμφωνικό «Ζορμπά» του 1964 και 1987. Σε πρώτη εκτέλεση θα παρουσιαστεί το «Κρητικό Κοντσέρτο» για πιάνο και ορχήστρα, το οποίο ενσωματώνει τον «Συρτό Χανιώτικο» στην αρχική μορφή του, έργο που πρωτοέγραψε και διηύθυνε ο 26χρονος Μίκης Θεοδωράκης στην πρώτη του συναυλία στα Χανιά το 1951. Το έργο αυτό μετέγραψε και επεξεργάστηκε ο συνθέτης αργότερα σε άλλες μορφές, για πιάνο και κρουστά, για πιάνο σόλο, για πιάνο και βιολί, και μερικώς για συμφωνική ορχήστρα. Ομως οι παρτιτούρες της αρχικής μορφή του 1951 χάθηκαν και την αποκατάσταση και επανενορχήστρωση του πρωτότυπου έργου για πιάνο και ορχήστρα έφερε εις πέρας η Τατιάνα Παπαγεωργίου το 2018, σε συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη, όποτε και έδωσε την πρώτη εκτέλεση με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Οπερας του Κιέβου.

Το γεγονός ότι το «Κρητικό Κοντσέρτο» θα ακουστεί ξανά έπειτα από 71 χρόνια στα Χανιά αποτελεί ορόσημο για την πόλη και για τη σχέση της Κρήτης με τον μεγάλο μουσουργό.

Θα ακουστούν επίσης αποσπάσματα από το συμφωνικό μπαλέτο «Ζορμπάς» του 1987, σε μεταγραφή για πιάνο και ορχήστρα, που φέρουν το μουσικό ιδίωμα και τους χορευτικούς ρυθμούς της Κρήτης όπως το «Evin Evan», ο «Κρητικός Χορός» και ο «Χορός του Ζορμπά». Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από αγαπημένους κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη που ενσωματώνουν τα μουσικά ιδιώματα του κρητικού ριζίτικου και του αιγαιοπελαγίτικου τραγουδιού, όπως το «Αρχιπέλαγος» και ο «Επιτάφιος».

Την οργάνωση παραγωγής όλων των εκδηλώσεων έχει η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης (https://pe-kritis.gr) ενώ όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα για το έργο του Μίκη (mikisguide.gr).

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 02.09.2022