Η ΚΡΗΤΗ «ΓΡΟΙΚΑΕΙ» ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελπίδες αλλά και κάποιες ανησυχίες προκαλούν στην Κρήτη οι προγραμματικές δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους εταίρους που θα κρίνει και την εφαρμογή πολλών από όσα ακούστηκαν από το βήμα της Βουλής. Χωρίς να διαφοροποιείται από τη μεγαλύτερη εικόνα των προσδοκιών της χώρας από τη νέα κυβέρνηση, εντούτοις η Κρήτη έχει και επιμέρους ζητήματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της δημόσιας περιουσίας και το μεγάλο θέμα των υποδομών που λείπουν από το νησί. Τα συμπεράσματα μετά από όσα ακούστηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις προκαλούν κάποια αισιοδοξία, χωρίς ωστόσο να λείπει και η επιφυλακτικότητα από τους φορείς του νησιού.

Ανθρωπιστική κρίση

Η Κρήτη, με τα τεράστια ποσοστά ανεργίας (κοντά στο 30%) γνωρίζει πολύ καλά τα αποτελέσματα της ανθρωπιστικής κρίσης. Η θλιβερή πρωτιά στον αριθμό των αυτοκτονιών, οι ουρές των ανασφάλιστων στα κοινωνικά ιατρεία των τεσσάρων νομών και οι θάνατοι αστέγων στα Χανιά, αποτελούν τα πιο «χτυπητά» παραδείγματα των πληγών που άφησε η κρίση και πρέπει άμεσα να επουλωθούν. Σε αυτό τον τομέα οι εξαγγελίες για δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας και για κατάργηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δίνουν ελπίδες ομοίως με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η εξαγγελία για δωρεάν ρεύμα σε άπορες οικογένειες αποτελεί και δικαίωση για το μεγάλο κύμα πολιτών που αντέδρασαν στο νησί όταν επιβλήθηκε το «χαράτσι Βενιζέλου» στη ΔΕΗ συστήνοντας τότε ακόμα και ομάδες κρούσης για την αποτροπή των διακοπών και την επανασύνδεση του ρεύματος.

Υγεία

Οι τεράστιες ανάγκες των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του νησιού είναι ασφαλώς σε γνώση του νέου αναπληρωτή υπουργού Ανδρέα Ξανθού, που εκλέγεται στο Ρέθυμνο, ίσως την πόλη με τις πιο υποβαθμισμένες δομές Υγείας. Το σίριαλ με την υπολειτουργία των νοσοκομείων του Λασιθίου και ειδικά ο αγώνας των πολιτών της Ιεράπετρας αναμένουν χωρίς καθυστερήσεις δικαίωση που δεν θα είναι άλλη από την άμεση επαναλειτουργία όλων των κλινικών και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Ομοίως το αίσχος των μετακινήσεων, από τον ένα νομό στον άλλο, γιατρών, χειρουργών ακόμα και διασωστών του ΕΚΑΒ για να καλύψουν βάρδιες που δε βγαίνουν πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Η Κρήτη αναμένει ισότιμα αλλά άμεσα την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης για πρόσληψη 2.500 γιατρών και 5.000 νοσηλευτών στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ανανεώσιμες Πηγές

Το καθεστώς αδειοδότησης και γενικότερα η φιλοσοφία της εγκατάστασης ΑΠΕ αποτελεί αγκάθι για την Κρήτη αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πρωτοφανές κίνημα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ που αναπτύχθηκε στο νησί θέτει και την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και σίγουρα οι χιλιάδες άνθρωποι που υπέγραψαν τις προσφυγές κατά διαφόρων θηριωδών επενδύσεων επιφυλάχθηκαν όταν άκουσαν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη από τη θέση του υπουργού να αναφέρεται στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών. Συγκεκριμένα ο υπουργός Παραγωγικής ανασυγκρότησης είπε: «Σταματάει η εγκληματική υποβάθμιση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναβαθμίζεται με στόχο να παίξει κεντρικό ρόλο στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Ωστόσο, για τους Κρητικούς, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι η εταιρία που συμμετείχε στη χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε πολλές προστατευόμενες περιοχές του νησιού, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών και μένει να διευκρινιστεί αν η προβλεπόμενη «αναβάθμισή» της θα σημάνει και μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθησία…

Τουρισμός

Αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κατά καιρούς επικρίνει την παντοκρατορία του συστήματος all inclusive, η νέα υπουργός Έλενα Κουντουρά σε δηλώσεις της κατά την παράδοση παραλαβή του υπουργείου τόνισε πως «δεν θα υπάρξει καμία ενέργεια εις βάρος των προϊόντων all inclusive» υποσχόμενη όμως πως θα ενισχυθεί η διάχυση του οφέλους του συγκεκριμένου τουριστικού προϊόντος στις τοπικές αγορές και κοινωνίες. Ωστόσο, οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό στην Κρήτη γνωρίζουν πως από τη στιγμή που οι τουρίστες θα κλειστούν στο ξενοδοχείο με τα συγκεκριμένα πακέτα χαμηλού κόστους η διάχυση του οφέλους στην τοπική αγορά είναι σχεδόν αδύνατη, αφού οι τουρίστες βρίσκουν τα πάντα εκτός του ξενοδοχείου. Ακόμα πιο ανησυχητική όμως είναι η εξαγγελία της υπουργού για τουριστική «αξιοποίηση» των δημόσιων εκτάσεων. Συγκεκριμένα η κ. Κουντουρά, στην προγραμματική της τοποθέτηση στη Βουλή είπε: «Εξετάζουμε την ενίσχυση της επενδυτικής αξιοποίησης δημόσιων εκτάσεων, για παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία και άλλες καινοτόμες μορφές τουριστικού προϊόντος».

Ιδιωτικοποιήσεις

Θολό παραμένει και για την Κρήτη το τοπίο ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες δηλώσεις και εξαγγελίες. Στο πεδίο αυτό η Κρήτη περιμένει ακύρωση της σύμβασης για την παραχώρηση του αεροδρομίου Χανίων στον όμιλο Κοπελούζου αλλά και απεμπλοκή δημόσιων εκτάσεων όπως η πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες, η παραλία του Καρτερού και το αεροδρόμιο του Μάλεμε από το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ. Ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης μίλησε για την ανάγκη «να βρούμε μια νέα ισορροπία ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες» την ώρα που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλούσε πιο ανοιχτά για φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις (χωρίς όμως να αναφέρει τα αεροδρόμια). Για το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ η Νάντια Βαλαβάνη, που προεκλογικά είχε μιλήσει για κατάργηση, έδωσε περιθώριο περίπου 20 ημερών ώστε οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν μετά την ολοκλήρωση των κρίσιμων ραντεβού με τους δανειστές.

Δημόσια έργα

Οι τεράστιες ανάγκες του νησιού ιδίως ως προς τα δημόσια οδικά έργα, ειδικά για τον Βόρειο Οδικό Άξονα που στοιχίζει δεκάδες ζωές κάθε χρόνο, μάλλον δε θα μπορούσαν να περιληφθούν ως ειδική αναφορά στις προγραμματικές δηλώσεις. Ο Γιώργος Σταθάκης μίλησε για αναπροσανατολισμό της κυβέρνησης από τα μεγάλα στα μικρά και μεσαία έργα με νέους διάφανους κανόνες χρηματοδότησης, ενώ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αντίθεσή του στο ενδεχόμενο επιβολής διοδίων, που τελευταίως συζητείται στο νησί.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 19.02.2015