+

Η ΚΡΗΤΗ… ΒΑΦΤΗΚΕ ΡΟΖ

Ανατροπές της τελευταίας στιγμής ως προς την κατανομή των εδρών σημειώθηκαν στην Κρήτη, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο αέρα νικητή στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε Ηράκλειο και Χανιά, όπου το κόμμα σημείωσε από τα μεγαλύτερα ποσοστά του πανελλαδικά, η ανατροπή ήρθε τα ξημερώματα, με το εκλογικό σύστημα να ευνοεί ακόμα περισσότερο τον νικητή των εκλογών. Στα Χανιά, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει και τους τέσσερις βουλευτές του νομού, αφήνοντας χωρίς εκπροσώπηση το Ποτάμι, στο οποίο αρχικά είχε πιστωθεί η μία έδρα.

Η εξέλιξη αυτή είχε προσωπικό κόστος και για τον Σταύρο Θεοδωράκη, καθώς αυτή ήταν η έδρα που είχε κρατήσει στις προηγούμενες εκλογές. Από τον ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέγονται ο Γιώργος Σταθάκης, ο Παύλος Πολάκης, η Βάλλια Βαγιωνάκη, ενώ νέο πρόσωπο στη Βουλή θα είναι ο καταξιωμένος δικηγόρος Αντώνης Μπαλωμενάκης, που ήταν τέταρτος στη λίστα του ψηφοδελτίου.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο Ηράκλειο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να «κλέβει» μία έδρα που αρχικώς είχε πιστωθεί στους Ανεξάρτητους Ελληνες. Και εδώ υπάρχει αρχηγικό χρώμα, καθώς, όπως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί στους Κρητικούς, στην προεκλογική του ομιλία στο Ηράκλειο, ο ίδιος θα κρατούσε την έδρα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεγε τέσσερις βουλευτές στον νομό, όπερ και εγένετο. Εκτός από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέγονται ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ο Σωκράτης Βαρδάκης, ενώ νέο πρόσωπο θα είναι ο Νίκος Ηγουμενίδης, μέχρι σήμερα διοικητής της Δημόσιας Υγειονομικής Περιφέρειας του νησιού.

Τέλος, νέο πρόσωπο για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη θα είναι ο Μανώλης Θραψανιώτης στο Λασίθι, που πήρε τη θέση του Κωστή Δερμιτζάκη, ο οποίος αποχώρησε και κατέβηκε με τη ΛΑ.Ε. Ομοίως εκτός Βουλής μένει και ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Κριτσωτάκης, που ήταν επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της ΛΑ.Ε στο Ηράκλειο. Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ, βοηθούντος και του εκλογικού νόμου, καταλαμβάνει τις 10 από τις 16 έδρες της Κρήτης, τρεις η Ν.Δ. και από μία ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ποτάμι.

Πολύ το «μαύρο» στη Χρυσή Αυγή

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων σε επίπεδο Κρήτης έδειξε ακόμα πιο μεγάλη απαξία προς το κόμμα της Χρυσής Αυγής, η οποία, παρά την τρίτη θέση πανελλαδικά, δεν κατάφερε ούτε και αυτή τη φορά να εκλέξει βουλευτή στο νησί. Εκτός από τα μαρτυρικά Ανώγεια, όπου το κοντέρ της κάλπης έδειξε… 0 για το κόμμα της Ακροδεξιάς, παρόμοια ήταν η εικόνα και στα χωριά Σέμπρωνας του Δήμου Πλατανιά, Σκαλωτή Σφακίων, Μελιδόνι και Μαχαιροί Αποκορώνου.

Συνολικά η Κρήτη έπαιξε κεντροβαρικό ρόλο για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς του έδωσε διπλάσια ποσοστά από τη Νέα Δημοκρατία σε επίπεδο περιφέρειας (42,63% έναντι 21,74%) ενώ, όπως ήταν φυσικό, υψηλότερο από τον πανελλαδικό μέσο όρο ήταν και το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, φτάνοντας το 9,19% και κατακτώντας την τρίτη θέση στην Κρήτη. Πιο γενναιόδωρη υπήρξε η Κρήτη και για τη Λαϊκή Ενότητα, την οποία όπως φάνηκε ήθελε στη Βουλή, αφού της έδωσε 3,11% σε επίπεδο περιφέρειας. Αντιθέτως, αν ήταν στο χέρι της Κρήτης, δεν θα έμπαινε στη Βουλή η Ενωση Κεντρώων, αφού στο νησί συγκέντρωσε ποσοστό μόλις 2,25%.

(Κεντρική φωτογραφία: Σάρωσε τις έδρες στην Κρήτη ο ΣΥΡΙΖΑ – πήρε τις 10 από τις 16 έδρες του νησιού. *ekloges.ypes.gr).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 22.09.2015