Η ΚΡΗΤΗ ΒΑΦΕΤΑΙ «ΚΟΚΚΙΝΗ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυξημένα ημερήσια κρούσματα, χαμηλοί εμβολιασμοί και πανελλαδική πρωτιά στο ποσοστό θετικότητας χτυπούν «καμπανάκια» για τον μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό της χώρας.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι περιοχές του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου στην Κρήτη, με τα επιδημιολογικά στοιχεία πλέον να ξεπερνούν ακόμα και τα δεδομένα του δεύτερου και του τρίτου κύματος της πανδημίας. Αίσθηση προκάλεσε η πανελλαδική πρωτιά του νομού Ρεθύμνου σε ό,τι αφορά το ποσοστό θετικότητας επί των τεστ που διενεργούνται, εικόνα που αποτυπώνεται και στα καθημερινά ημερήσια κρούσματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την περασμένη εβδομάδα (28/6 με 4/7), το ποσοστό θετικότητας στον νομό Ρεθύμνου έφτασε στο 1,89%, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και σε μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο στην κατάταξη νομό Γρεβενών (0,93%) αλλά ακόμα και πάνω από την Αττική που ήταν στο 0,84% (στον νότιο τομέα). Χθες, από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 241 νέα κρούσματα στην Κρήτη. Για ακόμα μια φορά, στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο εντοπίστηκαν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, με 119 και 89 νέες μολύνσεις αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Ρεθύμνου, Αννα Ελευθεριάδου, για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ευθύνεται τόσο η μη τήρηση των μέτρων και η χαλάρωση στους χώρους εστίασης και στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης όσο και ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών που βρίσκεται αυτή την περίοδο στο Ρέθυμνο, σε συνδυασμό και με τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμών στην περιοχή. «Εγιναν στρατηγικά λάθη. Σε ολόκληρες περιοχές της ενδοχώρας του Ρεθύμνου δόθηκε η δυνατότητα για εμβολιασμούς μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneka, γεγονός που φρέναρε όλη τη διαδικασία, αφού μετά τα τελευταία γεγονότα υπήρξε δυσπιστία για το συγκεκριμένο σκεύασμα. Πέρασαν μέρες που δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένας εμβολιασμός από όσους είχαν προγραμματιστεί σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα», λέει στην «Εφ.Συν.» η κ. Ελευθεριάδου.

Η αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, Άννα Ελευθεριάδου.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται κρούσματα και σε παιδιά σε έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό στην περιοχή του Ρεθύμνου. Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» η Ελισάβετ Γιαννούση, επιστημονικά υπεύθυνη της παιδιατρικής κλινικής και διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, «τις τελευταίες ημέρες καταγράφουμε καθημερινά τρία με τέσσερα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας από μερικών μηνών, δηλαδή βρέφη μέχρι εφήβους. Το θετικό είναι πως εκτός ελάχιστων περιπτώσεων δεν είναι περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία. Ωστόσο, το φαινόμενο είναι ανησυχητικό, γιατί δείχνει πλέον πως ο ιός προσβάλλει και μικρότερες ηλικίες».

Η Ελισάβετ Γιαννούση, διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου της πόλης.

Τριψήφια νούμερα

Παρά την κινητοποίηση που έχει υπάρξει τις τελευταίες ημέρες με τις κινητές μονάδες εμβολιασμών και κάποιους εμβολιασμούς κατ’ οίκον στην Κρήτη, η συνολική εικόνα δεν είναι ακόμα θετική. Ειδικά στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι λίγο περισσότεροι από 3 στους 10 πολίτες (Ηράκλειο 31,94% και Ρέθυμνο 30,76%). Στον αντίποδα, ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στην Κρήτη θυμίζει περιόδους δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας, με τριψήφια νούμερα και τα περισσότερα από αυτά καταγράφονται στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο. Ειδικά στο Ρέθυμνο, την Τρίτη 6 Ιουλίου καταγράφηκαν 98 κρούσματα, αρνητικό ρεκόρ για την περιοχή από την αρχή της πανδημίας.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 09.07.2021