Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ VIDEODANCE

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Τις πύλες του σε διαφορετικές μορφές τέχνης, που χρησιμοποιούν ως κύριο εκφραστικό τους μέσο την ψηφιακή τεχνολογία, ανοίγει για όλο τον Αύγουστο το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Για φέτος, έως τις 31 του μήνα, το ΑμφιθέατροΓιάννη Περτσελάκη μετατρέπεται σε εκθεσιακό περιβάλλον τηςτέχνης του βίντεο, παρουσιάζοντας ένα αφιέρωμα στηvideodance(screen choreography, dance for the camera ή και choreography screendance).

Πρόκειται για ένα από τα νεότερα είδη, που συνδυάζει τον χορό με την τέχνη του βίντεο, με συμμετοχές κορυφαίων σύγχρονων εκπροσώπων του είδους από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ινδία, την Ιαπωνία, την Ελβετία και την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα των προβολών διαρθρώνεται σε τέσσερις ημερολογιακές ενότητες.

Ετσι, μέχρι τις 6 του μήνα παρουσιάζονται πέντε βίντεο του ΣκοτσέζουBilly Cowie, καταξιωμένου χορογράφου, συνθέτη και σκηνοθέτη, με πλούσιο έργο και διεθνείς διακρίσεις στον χώρο της χορογραφίας, των θεατρικών παραστάσεων, της videodance (ή screendance) και των εγκαταστάσεων.

Προβάλλεται η σειρά των «Tangos» (Tango de Soledad, Tango Brasileiro και Tangos Cubanos) και τα βίντεο «Portraits No1» και «Reverse Steps».

Στην περίπτωση των Tangos Βrasileiros, τα ειδικά επιλεγμένα vintage πλάνα, τραβηγμένα στο Ρίο ντε Ζανέιρο, νοηματοδοτούν τον χορό, ενώ στη σειρά «Πορτρέτα», φωτογραφίες προσώπων προβάλλονται πάνω στο σώμα των χορευτών.

Από τη Δευτέρα 8 Αυγούστου έως και το Σάββατο 13 Αυγούστου θα προβάλλονται τα έργα τηςSilke Mansholt.

Γνωστή για τις live art performances, στις οποίες αξιοποιεί πολυεπίπεδα εικαστικά χαρακτηριστικά ενσωματώνοντας στοιχεία γλυπτικής, θεάτρου, βίντεο, χορού, ζωγραφικής και σχεδίου, η Mansholt έχει εργαστεί στον κινηματογράφο ως σκηνοθέτις, χορογράφος και διευθύντρια φωτογραφίας και είναι επίσης βραβευμένη συγγραφέας.

Για το επόμενο δεκαήμερο, από τις 15 έως τις 25 Αυγούστου, οι προβολές θα συνεχιστούν με ένα ειδικό αφιέρωμα κυρίως σε Ινδούς χορογράφους και χορευτές, που οργάνωσε και επιμελήθηκε ηRajyashree Ramamurthi, σκηνοθέτις, performer και χορογράφος.

Θα προβληθούν οκτώ βίντεο που αφορούν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στον χορό, τον κινηματογράφο και την πόλη, την ταυτότητα και τη μνήμη, με θέματα από τη ζωή στην Ινδία.

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (26-31 Αυγούστου), θα προβληθούν τρία έργα της εικαστικού, ερευνήτριας κίνησης και βιντεογράφουΑλίκης Χιωτάκη.

Η ίδια είναι επίσης σόλο χορεύτρια που ερευνά τις αισθήσεις και τα πρωταρχικά σωματικά αντανακλαστικά μέσα από την performance και την παρατήρηση της κίνησης.

Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί κυρίως στην Ευρώπη: Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Πολωνία και Ελλάδα.

Οι μόνιμες συλλογές

Εκτός από τις προβολές videodance, οι επισκέπτες του μουσείου έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε διάφορες περιόδους της ιστορίας του νησιού.

Στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης παρουσιάζεται μια συνολική εικόνα της ιστορίας της Κρήτης, από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες ώς τη σύγχρονη εποχή.

Στο διώροφο νεοκλασικό κτίριο, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, στεγάζονται οι μόνιμες συλλογές, που περιλαμβάνουν κεραμικά και γλυπτά από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια μέχρι τη Βενετοκρατία (17ος αιώνας) και νομίσματα που αποτυπώνουν την ιστορία της οικονομικής ζωής του νησιού.

Υπάρχει ειδική ενότητα με εικόνες και κειμήλια βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης, ενώ κορυφαία εκθέματα του μουσείου αποτελούν τα δύο μοναδικά έργα τουΕλ Γκρέκοπου εκτίθενται στην Κρήτη: «Η Αποψη του Ορους και της Μονής Σινά» (1570) και η «Βάπτιση του Χριστού» (1569).

Επίσης, μόνιμα εκτίθενται στο μουσείο οι 65 φορητές εικόνες της Συλλογής Ζαχαρία Πορταλάκη (15ος -20ός αιώνας).

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συλλογές για την οθωμανική και τη νεότερη περίοδο της Κρήτης, για την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και η εθνογραφική συλλογή με αντικείμενα της αγροτικής ζωής από την κεντρική και ανατολική Κρήτη.

Ιδιαίτερη θέση κατέχει εξάλλου η συλλογή προσωπικών αντικειμένων τουΝίκου Καζαντζάκη, που εκτίθεται μόνιμα στο μουσείο.

Info:

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του μουσείου τον Αύγουστο.

Είσοδος με το εισιτήριο του Ιστορικού Μουσείου (5 ευρώ). Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 9.00-17.00.

Πληροφορίες: 2810-283219 –historical-museum.gr

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 03.08.2016