«Η ΕΛ.ΑΣ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Μαρτυρία από φίλη της δολοφονημένης γυναίκας στην Ιεράπετρα ● «Μόλις πριν από μια εβδομάδα είχε πάει στο Τμήμα η Νεκταρία, αλλά κανείς δεν της έδωσε σημασία» ● Αρνείται τα πάντα επισήμως η Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης ● Πορείες και συγκεντρώσεις μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας.

«Τα γνωρίζαμε όλα, έπρεπε να είχαμε αντιδράσει νωρίτερα. Ειδικά οι αρχές. Στην αστυνομία είχε απευθυνθεί πολλές φορές, τόσο η Νεκταρία όσο και άλλα πρόσωπα, αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία». Τα λόγια είναι της Εύης Μαλλιωτάκη, φίλης και συναδέλφου της Νεκταρίας Μαράκη, που αποτελεί το 13ο καταγραμμένο θύμα γυναικοκτονίας από την αρχή του χρόνου.

Η κ. Μαλλιωτάκη μιλώντας στην «Εφ.Συν.» καταγγέλλει πως η Νεκταρία Μαράκη της είχε εκμυστηρευθεί ότι είχε πάει στην αστυνομία, ότι μίλησε για τον κίνδυνο που ένιωθε και ότι κανένας δεν την πήρε στα σοβαρά. «Ξέρω για τουλάχιστον δύο φορές που πήγε στην αστυνομία. Μία πριν από κάποιους μήνες και μία μόλις μία εβδομάδα πριν δολοφονηθεί. Την προέτρεψαν να κάνει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του πρώην συζύγου της ώστε να μην την πλησιάζει. Η Νεκταρία όμως δεν είχε ούτε τα χρήματα ούτε το θάρρος και τις γνώσεις για να εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες» λέει η ίδια.

Η συνάδελφος και φίλης της δολοφονημένης γυναίκας, Εύη Μαλλιωτάκη.

Από την πλευρά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης τονίζεται πως δεν έχει καταγραφεί καμία επίσημη καταγγελία στις αστυνομικές υπηρεσίες του νομού Λασιθίου και κανένα περιστατικό δεν έχει καταχωριστεί στα βιβλία συμβάντων των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής. Ωστόσο, η κ. Μαλλιωτάκη είναι ξεκάθαρη στην καταγγελία της. «Η Νεκταρία είχε απευθυνθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας» λέει στην «Εφ.Συν.» και τονίζει πως αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που η αστυνομία έμαθε για το τι συνέβαινε σε αυτό το σπίτι.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, στο ίδιο αστυνομικό τμήμα είχε απευθυνθεί και η μία από τις κόρες του ζευγαριού, καταγγέλλοντας τον ίδιο της τον πατέρα για επιθετικές συμπεριφορές και για απειλές εναντίον της μητέρας της. Ο 52χρονος δράστης φέρεται να αντιμετώπιζε και ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν για λίγες μέρες.

«Η κατάσταση στο σπίτι της Νεκταρίας ήταν γνωστή σε μένα και σε άλλους στο γηροκομείο Ιεράπετρας όπου δουλεύαμε μαζί» λέει η κ. Μαλλιωτάκη, που προσθέτει ότι και άλλες υπηρεσίες εκτός από την αστυνομία ήξεραν τι συνέβαινε. «Η Πρόνοια και οι υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας γνώριζαν πως τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και πως υπήρχε ένα νοσηρό περιβάλλον. Εξάλλου ο δράστης δεν έκρυβε πως ήθελε να τη σκοτώσει, το έλεγε ανοιχτά στους φίλους του και στη γειτονιά, αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία» λέει η ίδια, δηλώνοντας βέβαιη πως αν η αστυνομία είχε έστω προχωρήσει σε μια σύσταση προς τον δράστη, ίσως σήμερα η άτυχη γυναίκα να ζούσε.

Πορεία στο Τμήμα

Σήμερα το απόγευμα οργανώνεται σιωπηρή διαμαρτυρία έξω από το αστυνομικό τμήμα και το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας. «Με ένα κερί και ένα λουλούδι για τη Νεκταρία» αναφέρεται στο κάλεσμα που διακινείται ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ και χθες το πρωί πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης με πανό που έγραφε «Κάτω τα χέρια σας από τις ζωές μας – Καμία λιγότερη, καμία μόνη». Η συγκέντρωση κατέληξε με πορεία προς το αστυνομικό τμήμα Ιεράπετρας.

Η κηδεία της Νεκταρίας Μαράκη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε βαρύ κλίμα στο χωριό Αμπελούζος του Ηρακλείου απ’ όπου καταγόταν. Ο 52χρονος δράστης επί επτά ώρες απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει από γκρεμό κοντά στο σημείο όπου μαχαίρωσε την άτυχη γυναίκα. Τελικά παραδόθηκε ενώ όπως φάνηκε είχε αυτοτραυματιστεί με το ίδιο μαχαίρι. Νοσηλεύτηκε για ένα 24ωρο φρουρούμενος στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας και χθες πήρε εξιτήριο και κρατείται. Αύριο Τρίτη, θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Λασιθίου.

Και «ξέπλυμα» για τον δράστη

Μία από τις αιτίες για τις απανωτές γυναικοκτονίες μπορεί να αποδοθεί και στο μεγαλοπρεπές «ξέπλυμα» των δραστών από τα μέσα ενημέρωσης. Στην περίπτωση της Νεκταρίας υπήρξαν τίτλοι εφημερίδων που σχεδόν δικαιολογούσαν τον δράστη ενώ ταυτόχρονα οπλίζουν το χέρι των επόμενων. «Η ζήλια τον θόλωσε», «Τον απατούσε με τον κολλητό του» ήταν οι τίτλοι δύο πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδων (Star και Οntime αντίστοιχα) για τις οποίες υπήρξαν και έγγραφες επώνυμες καταγγελίες από πολίτες της Ιεράπετρας. Με λίγα λόγια, το γεγονός ότι μια γυναίκα προσπάθησε να ξαναφτιάξει τη ζωή της, για μερίδα του Τύπου, είναι αρκετό για να της αφαιρέσει κάποιος τη ζωή.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών την 01.11.2021