Η ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ «ΞΕΝΙΟΥ ΔΙΑ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνεχείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων καταγράφονται στην Κρήτη, με ανθρώπους που δικαιούνται διεθνή προστασία να εκδιώκονται σιδηροδέσμιοι και παρά το γεγονός ότι υποβάλλουν αιτήματα ασύλου στη χώρα μας.

Σε διάστημα ενός μήνα έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες απέλασης για περίπου 180 πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής, κυρίως από το Ιράκ και το Ιράν, οι οποίοι έφτασαν με διαφορετικές «καραβιές» σε διάφορα σημεία του νησιού.

Στην τελευταία «φουρνιά», 44 άνθρωποι ξεβράστηκαν στα νησάκια Παξιμάδια, στα νότια του νομού Ρεθύμνου, όταν τσακίστηκε στα βράχια το μικρό πλοιάριο που τους μετέφερε.

Εμειναν για 5 ημέρες χωρίς τροφή και νερό μέχρι να τους εντοπίσει το Λιμενικό και να τους μεταφέρει σε έναν εντελώς ακατάλληλο χώρο στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου.

Οι άνθρωποι αυτοί, μεταξύ των οποίων γυναίκες αλλά και 9 παιδιά, ξεκίνησαν απεργία πείνας ζητώντας να τους επιτραπεί να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου.

Για τους συγκεκριμένους ανθρώπους ενεργοποιήθηκε το νεοσύστατο Γραφείο Ασύλου Ηρακλείου, που υπάγεται στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αν και δεν διαθέτει ακόμα υπηρεσιακό αυτοκίνητο, έστειλε μία υπάλληλο στο Ρέθυμνο για να ενημερώσει τους πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους, με 38 εξ αυτών να εκδηλώνουν με σαφήνεια την πρόθεσή τους να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Τους δόθηκαν μάλιστα και υπεύθυνες δηλώσεις με τις οποίες υπέβαλαν και επίσημα αίτημα διεθνούς προστασίας.

Η εξέλιξη αυτή κατεύνασε τα πνεύματα και σταμάτησε η απεργία πείνας. Ωστόσο, τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας (29/9), εντελώς αιφνιδιαστικά, η αστυνομία στοίβαξε και τους 44 σε κλούβα, μεταφέροντάς τους στο Ηράκλειο, απ’ όπου τους επιβίβασε σιδηροδέσμιους σε πλοίο με προορισμό το προαναχωρησιακό κέντρο της Κω.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί κράτησαν τα κινητά τηλέφωνα των προσφύγων ώστε να μην έχουν καμία επικοινωνία και τους τα παρέδωσε όταν επιβιβάστηκαν στο πλοίο.

«Διακοσμητικό» γραφείο

Το ίδιο περίπου σκηνικό, με τους πρόσφυγες να ξεκινούν τη διαδικασία για τις αιτήσεις ασύλου αλλά τελικά να εκδιώκονται κρατούμενοι από την Κρήτη για την Κω, είχε επαναληφθεί και σε άλλες δύο περιπτώσεις, στις 12 και στις 27 Σεπτεμβρίου.

Με αυτά τα δεδομένα προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο του γραφείου αυτού, εφόσον στην ουσία δεν του δίνεται η δυνατότητα να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου των προσφύγων, να υπηρετήσει δηλαδή τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Το συγκεκριμένο γραφείο είχε αντιμετωπίσει σωρεία μεθοδεύσεων πριν ακόμα λειτουργήσει, καθώς επί δύο χρόνια παρέμενε κλειστό εξαιτίας «κωλύματος» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για τη σύνδεσή του με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Τον περασμένο Απρίλιο, από το Ηράκλειο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.», είχε πει πως «κάποιος προσπάθησε πάρα πολύ για να “κολλήσει” το Γραφείο Ασύλου», ενώ λίγες μέρες αργότερα έπιασαν επιτέλους δουλειά οι 12 αποσπασμένοι υπάλληλοι και ο προϊστάμενος της εν λόγω υπηρεσίας.

Γραφείο Ασύλου. *Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης

Ωστόσο, κάποιοι φαίνεται ακόμα και τώρα να επιδιώκουν (και να καταφέρνουν) την αδρανοποίηση του γραφείου, υπό την ανοχή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που ασκούν στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και τοπικοί δήμοι ώστε τα αιτήματα ασύλου να μην εξετάζονται στο νησί για να μη δοθεί σήμα στους διακινητές ότι η Κρήτη είναι τόπος πρώτης διαλογής και ταυτοποίησης και να μην πληγεί ο τουρισμός.

Στην πρόσφατη περίπτωση του Ρεθύμνου, ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης και η χωρική αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή έριζαν επί μέρες για την ανεύρεση ενός κατάλληλου χώρου ώστε να στεγαστούν οι 44 άνθρωποι.

Τελικά η Κρήτη, που φιλοξενεί ετησίως 5 με 6 εκατομμύρια τουριστών, δεν μπόρεσε να βρει καταλύματα για μια χούφτα ανθρώπων.

Το βράδυ ακριβώς πριν από την αιφνιδιαστική εκδίωξη των τελευταίων προσφύγων, δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες βρίσκονταν σε παράσταση όπερας στο ανάκτορο της Κνωσού, όπου μίλησαν μεταξύ άλλων και για τη μακραίωνη ιστορία της Κρήτης, η οποία αποτέλεσε χωνευτήρι λαών και πολιτισμών…

Καταγγελίες φορέων

Συστάσεις προς τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει κάνει με επιστολή του ο Συνήγορος του Πολίτη, ενεργοποιημένος από καταγγελία που έγινε αμέσως μετά την εκδίωξη των πρώτων προσφύγων από την Κρήτη.

Στα βασικά ερωτήματα που απευθύνει η ανεξάρτητη αρχή προς τη διοίκηση είναι γιατί δεν εξετάζονται στην Κρήτη τα αιτήματα ασύλου.

Παρόμοια καταγγελία έχει κάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, μέλη του οποίου εμποδίστηκαν να έρθουν σε επαφή με τους πρόσφυγες, ενώ την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζήτησε με ανακοίνωσή του το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Ηρακλείου, προαναγγέλλοντας μάλιστα και νομικές ενέργειες για πράξεις και παραλείψεις προσώπων ή φορέων στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Για «φιλόξενη Κρήτη» μόνο για τους τουρίστες κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους πρόσφυγες/μετανάστες, καταγγέλλοντας και τον ρόλο κυρίως των τοπικών ΜΜΕ, που μιλούν κάθε φορά απλώς για «αποχώρηση των προσφύγων», περίπου σαν να πηγαίνουν διακοπές με τη θέλησή τους.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» πως όσοι ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης ασύλου στην Κρήτη δεν θα στερηθούν τελικά το δικαίωμά τους αυτό και το αίτημά τους θα εξεταστεί αρμοδίως.

Ωστόσο, κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει την τύχη όσων προσφύγων μεταφέρθηκαν από την Κρήτη στην Κω.

(Κεντρική φωτογραφία: Η αστυνομία «φόρτωσε» τους πρόσφυγες σε κλούβες και τους μετέφερε στο Ηράκλειο, απ’ όπου τους επιβίβασε σιδηροδέσμιους σε πλοίο με προορισμό το προαναχωρησιακό κέντρο της Κω).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 02.10.2017