ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με δυναμισμό και μεγάλη συμμετοχή από όλους τους νομούς της Κρήτης πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο το παγκρήτιο συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία. Υγειονομικοί από τα Νοσοκομεία των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου, της Σητείας και της Ιεράπετρας βρέθηκαν στο Ηράκλειο για να διαδηλώσουν ενάντια στην απαξίωση της δημόσιας υγείας, στην αποψίλωση των νοσοκομείων από προσωπικό και ενάντια στα σχέδια συγχωνεύσεων μονάδων υγείας που επαναφέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ειδικά το θέμα των συγχωνεύσεων «καίει» τον Νομό Λασιθίου, καθώς είναι ακόμα ζωντανό το μνημονιακό σχέδιο της περιόδου 2010-2015 και αποτέλεσε κεντρικό θέμα στις ομιλίες των εκπροσώπων φορέων, κινήσεων και οργανώσεων από τον νομό.

Οι διαδηλωτές διεκδίκησαν πλήρη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με μόνιμες θέσεις προσωπικού και άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων. Επίσης διατυπώθηκε το αίτημα κατάργησης των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων.

Το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα στον χώρο της υγείας με έξαρση των προβλημάτων σε όλους τους νομούς. Μάλιστα καταγράφονται μαζικές αποχωρήσεις υγειονομικών από τα νοσοκομεία του νησιού, με αποκορύφωμα την παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ενώ πριν από δύο εβδομάδες είχαν πραγματοποιηθεί μεγάλες διαδηλώσεις υπεράσπισης των Νοσοκομείων Ρεθύμνου και Ιεράπετρας.

Τέλος, τεταμένο είναι το κλίμα στο Νοσοκομείο του Ηρακλείου, ιδιαίτερα στο Πανεπιστημιακό, μετά την ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ του διοικητή Γιώργου Χαλκιαδάκη και των εργαζομένων που τον καταγγέλλουν για αυταρχικές μεθόδους διοίκησης και εκδικητικές συμπεριφορές εναντίον του προσωπικού. Για όλα αυτά οι διαδηλωτές έδωσαν νέο ραντεβού σε επόμενες κινητοποιήσεις τόσο σε παγκρήτιο επίπεδο όσο και επιμέρους στις πόλεις του νησιού. Ανακοινώσεις στήριξης των κινητοποιήσεων εξέδωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσαν βουλευτές και υποψήφιοι των κομμάτων αυτών από όλους τους νομούς της Κρήτης.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 23.02.2023