ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΦΡΕΝΟ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βήματα αναστροφής στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μονάδων βιομάζας κάνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, μετά τις μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων στις περιοχές όπου έχουν ήδη δοθεί σχετικές άδειες επί την προηγούμενης κυβέρνησης. Χαρακτηριστική είναι η περιοχή της Μεσσαράς, στα νότια του Νομού Ηρακλείου, όπου με απόφαση του υπουργού Π. Λαφαζάνη ανακλήθηκαν οι άδειες εγκατάστασης δύο μονάδων καύσης βιομάζας (στις περιοχές Βώροι και Λαγούτα), οι οποίες είχαν δοθεί από τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Επί των αποφάσεων αυτών είχαν προσφύγει οι Δήμοι Φαιστού και Μινώα Πεδιάδος, ζητώντας την ακύρωσή τους καθώς η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν ήταν συμβατή με τις χρήσεις γης στις αντίστοιχες περιοχές. Με αποφάσεις του υπουργού οι προσφυγές των δύο δήμων έγιναν δεκτές ενώ το θέμα έφτασε και στη Βουλή, καθώς αφορά δεκάδες περιοχές της χώρας όπου έχουν ζητηθεί άδειες για την εγκατάσταση μονάδων βιομάζας.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, ο Π. Λαφαζάνης τόνισε πως αν και η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών εντούτοις «το υπουργείο επεξεργάζεται την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα». Μέχρι τότε, είπε, πως δεν θα εγκρίνονται αλλά και δεν θα απορρίπτονται αφοριστικά όλες οι επενδύσεις που έχουν ως βάση τη βιομάζα αλλά θα κρίνεται κάθε μία ξεχωριστά ανάλογα με τις επιπτώσεις της.

Ειδικά, πάντως, στις δύο τελευταίες ακυρωτικές αποφάσεις σημαντικό είναι πως θίγεται το επίμαχο ζήτημα της χρήσης της γης υψηλής παραγωγικότητας, την οποία εποφθαλμιούν εταιρίες παραγωγής ενέργειας, είτε για εγκατάσταση μονάδων καύσης βιομάζας, είτε για την παραγωγή πρώτης ύλης που θα «θρέφει» τα εργοστάσια αυτά αντί για τους πολίτες.

Στο κείμενο των συγκεκριμένων αποφάσεων αναφέρεται πως «η αγροτική οικονομία θα εξακολουθήσει να παίζει κυρίαρχο ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή και είναι απόλυτα αναγκαίο να ληφθούν μέτρα προστασίας της γεωργικής γης και ιδίως εκείνης που είναι υψηλής παραγωγικότητας».

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 01.06.2015