ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ «ΤΗΓΑΝΙΤΗ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μέρες καταστολής και αστυνομοκρατίας ζει το Ηράκλειο μετά την εισβολή των ΜΑΤ στην κατάληψη Ευαγγελισμός τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το απόγευμα της Δευτέρας διμοιρίες των ΜΑΤ εγκλώβισαν πάνω από 50 ανθρώπους – μέλη συλλογικοτήτων που συνεδρίαζαν στο στέκι του “Τηγανίτη” στην παραλιακή του Ηρακλείου.

Οι επικεφαλής της αστυνομίας επικαλούνταν «πληροφορίες» για άτομα που προξένησαν φθορές κατά τη διάρκεια χθεσινών διαδηλώσεων και ζητούν να κάνουν εξακρίβωση και ταυτοποίηση των παρεβρισκομένων στον χώρο. Τελικά υπό την πίεση του κόσμου που άρχισε να συγκεντρώνεται στο σημείο σε ένδειξη αλληλεγγύης τα ΜΑΤ αποχώρησαν και οι εγκλωβισμένοι βγήκαν κάνοντας πορεία προς το κέντρο της πόλης.

Τα μέλη της συλλογικότητας ζητούσαν να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ καταγγέλλοντας πως βρίσκονται σε αποκλεισμό την ώρα που γινόταν ελεύθερη συνέλευση κάνοντας λόγο για παραβίαση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.

Ο δικηγόρος Γιάννης Θέμελης που βρέθηκε στο σημείο ανέφερε στην «Εφ.Συν.» πως η αστυνομία είχε αποκλείσει παράνομα τον χώρο επικαλούμενη αδικήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την παρουσία των ατόμων στο συγκεκριμένο σημείο και ενώ διεξαγόταν μια ανοιχτή και δημοκρατική συνέλευση.

Συνολικά 8 δικηγόροι βρέθηκαν στο σημείο ζητώντας την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων ενώ στην περιοχή έσπευσαν πολίτες μετά από κάλεσμα στα κοινωνικά δίκτυα για να συνδράμουν τους εγκλωβισμένους από την αστυνομία. Ωστόσο οι δυνάμεις των ΜΑΤ για περίπου τρεις ώρες είχαν αποκλείσει τον χώρο και δεν επέτρεπαν σε κανέναν να πλησιάσει τους εγκλωβισμένους. Στο σημείο κλήθηκε εισαγγελέας.

Τα γεγονότα έρχονται σε συνέχεια της εισβολής των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ στην κατάληψη Ευαγγελισμού τα ξημερώματα του Σαββάτου κατά την οποία τραυματίστηκε ένας από τους συλληφθέντες στον χώρο πέφτοντας από την ταράτσα του κτιρίου.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 02.10.23