ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΑΦΡΑΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στα δικαστήρια Ρεθύμνου αύριο (αλλά και την 1η Ιουνίου) το εργατικό δυστύχημα που στέρησε τη ζωή ενός νέου ανθρώπου

Στα δικαστήρια του Ρεθύμνου αναβιώνει αύριο η υπόθεση του εργατικού δυστυχήματος με τον 38χρονο οδηγό Μανώλη Αφράτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του οδηγώντας ένα φορτηγό ψυγείο εντελώς ακατάλληλο που δεν πληρούσε κανέναν κανονισμό ασφαλείας και αποτελούσε κυριολεκτικά δημόσιο κίνδυνο. Το δυστύχημα συνέβη τον Μάιο του 2020 και από τότε η οικογένεια του άτυχου οδηγού δίνει δικαστικό αγώνα ενάντια σε μεθοδευμένες προσπάθειες συγκάλυψης.

Η δικογραφία της υπόθεσης είχε οδηγηθεί αρχικά στο αρχείο, αφού εκτιμήθηκε πως το δυστύχημα οφείλεται σε υπερβολική ταχύτητα. Ωστόσο ανασύρθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρεθύμνου μετά από πλήθος επιβαρυντικών στοιχείων που προσκόμισε η οικογένεια του Μανώλη Αφράτη και δείχνουν την κακή κατάσταση του φορτηγού, το οποίο εξετράπη της πορείας του όταν σε μια στροφή έσπασαν τα φρένα, όπως έδειξαν αναλυτικές πραγματογνωμοσύνες. Εκτός από τη βαρύτατη ευθύνη της εταιρείας Μανουκαράκη (νυν «Γαλακτοκομική Αμαρίου Α.Ε.») έχει αναδειχτεί και η ευθύνη του ιδιωτικού ΚΤΕΟ που είχε ελέγξει το όχημα και είχε εκδώσει σχετικές βεβαιώσεις καταλληλότητας.

Οπως έδειξαν οι πραγματογνωμοσύνες, το φορτηγό είχε μετασκευαστεί παράνομα σε φορτηγό ψυγείο με επιπλέον 4 τόνους βάρους από τον ψυκτικό θάλαμο και κυκλοφορούσε με παράνομη άδεια, χωρίς να διαθέτει ABS, χωρίς ζώνες ασφαλείας και με λιωμένα ελαστικά, ενώ πιθανότατα ο θάνατος του Μ. Αφράτη προκλήθηκε από χτύπημα από το βάρους 100 κιλών διπλό κάθισμα του συνοδηγού που δεν ήταν βιδωμένο στην καμπίνα. Η δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον ιδιοκτήτη της εταιρείας έχει αναβληθεί για την 1η Ιουνίου, ενώ αύριο Παρασκευή εκδικάζεται το αστικό κομμάτι της υπόθεσης. Για το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστήριο Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 09.03.2023