«ΖΗΣΕ ΜΑΗ ΜΟΥ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις στο νησί ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ. Στο –60% η φετινή παραγωγή για το κρητικό λάδι. 

Σε οδυνηρή και μακρόχρονη εμπειρία εξελίσσεται η υπόθεση των αποζημιώσεων για τους αγρότες της Κρήτης που υπέστησαν καταστροφές από τις φωτιές αλλά και από τις καιρικές συνθήκες καθώς δεν πήραν πειστικές απαντήσεις από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο νησί. 

Τα θέματα που έθεσαν οι αγρότες αφορούσαν τις αποζημιώσεις για τη φυτική παραγωγή, καλλιέργειες και θερμοκήπια που υπέστησαν ζημιές από τις μεγάλες πυρκαγιές στη Βιάννο πέρυσι τον Ιούλιο και στη Μεσσαρά φέτος. Το μόνο για το οποίο μπορεί να εγγυηθεί ο ΕΛΓΑ είναι οι αποζημιώσεις για το ζωϊκό κεφάλαιο είπε ο κ. Έξαρχος ενώ για τη φυτική παραγωγή θα ακολουθηθεί μια μακρόχρονη διαδικασία που θα κατά κανόνα διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο. Έτσι για τα περυσινά καμένα οι αγρότες της Βιάννου περιμένουν την έγκριση του προγράμματος που υποβλήθηκε στην ευρωπαϊκή επιτροπή μέσω της ΠΣΕΑ (Πολιτική σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης), την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και κατόπιν την εξειδίκευση του ποσού για κάθε παραγωγό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι αποζημιώσεις για τα περυσινά καμένα θα φτάσουν στους λογαριασμούς των αγροτών στο τελευταίο τρίμηνο του χρόνου. 

Σε ό,τι αφορά τις φετινές καταστροφές οι αγρότες θα πρέπει να περιμένουν να τελειώσει η χρονιά και στην αρχή του 2014 να υποβληθεί η ελληνική έκθεση με όλες τις καταστροφές του 2013 για να πάρει σειρά στις εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Μας αφήνουν κρεμασμένους στην ελιά με διπλό σκοινί» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Γουναλάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου στο Αντισκάρι του δήμου Φαιστού, που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής. «Μάλλον θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι αν δούμε λεφτά μετά από ενάμιση χρόνο. Φοβόμαστε μην πιάσουμε πενταετία όπως μας περιέγραψε τις διαδικασίες ο κ. Έξαρχος» λέει ο κ. Γουναλάκης υπενθυμίζοντας πως από τις πρώτες ημέρες της καταστροφής οι αγρότες είχαν ζητήσει να μη γίνει μέσω ΠΣΕΑ η αποζημίωσή τους έχοντας ήδη διαπιστώσει τις τεράστιες καθυστερήσεις που υπέστησαν ομοιοπαθείς τους σε άλλες περιοχές της Κρήτης. «Έχουμε συνειδητοποιήσει πως η διαδικασία θα προχωρήσει με τεράστια καθυστέρηση» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων όλου του νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης. 

Χωρίς λάδι φέτος η Κρήτη 

Τεράστιο ζήτημα προκύπτει για τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού εξαιτίας της σχινοκαρπίας που έπληξε φέτος το νησί. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ περιηγήθηκε στις ελαιοκαλλιέργειες και διαπίστωσε πως λόγω των φετινών δυνατών νότιων ανέμων δεν έχει «δέσει» ο καρπός με αποτέλεσμα να αναμένεται έως και 60% χαμηλότερη παραγωγή στην Κρήτη, κάτι το οποίο όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος θα επηρεάσει και τις εξαγωγές λαδιού της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Κρήτης η φετινή παραγωγή κρητικού λαδιού δε θα ξεπεράσει τις 40-50 χιλιάδες τόνους όταν η συνήθης ετήσια παραγωγή αγγίζει τους 120 χιλιάδες τόνους. 

Και σε αυτό το θέμα πάντως δεν είναι καλά τα νέα αφού σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ αποζημιώσεις δικαιούνται μόνο οι «κατ’ επάγγελμα» αγρότες, εκείνοι δηλαδή που έχουν περισσότερο του 50% του εισοδήματός τους από την αγροτική παραγωγή. Με αυτό τον τρόπο αποκλείεται η μεγάλη μάζα των μικρών παραγωγών της Κρήτης που απλά θα χάσουν το εισόδημα που ανέμεναν φέτος.  Για αυτούς το μόνο που υποσχέθηκε ο κ. Έξαρχος είναι πως θα γίνει προσπάθεια να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να τους περιλάβει σε κάποια φάση στο απώτερο μέλλον. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 07.08.2013