Προκατάληψη και υφέρπων ρατσισμός στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.
Το πιο σκληρό πρόσωπο της Ελλάδας γνώρισε ένας Σύρος μετανάστης που το τελευταίο διάστημα ζει νόμιμα στη Σουηδία. Ο Said Mashan, ταξίδεψε από το Μάλμε όπου ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη όπου ζει η μητέρα του για να την επισκεφτεί. Στην επιστροφή βρήκε το φθηνότερο εισιτήριο για Κοπεγχάγη μέσω Ηρακλείου χωρίς όμως να ξέρει τι θα τον περιμένει στο νησί του ξένιου Δία.
Όπως καταγγέλλει ο ίδιος η πτήση του αναχωρούσε στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής αλλά όταν έφτασε στο γκισέ για τον έλεγχο των διαβατηρίων η υπάλληλος της Swissport ήταν απολύτως βέβαιη από το χρώμα του δέρματος και την καταγωγή του ότι τα χαρτιά του θα ήταν… πλαστά. Αν και της επέδειξε σουηδικό διαβατήριο και σουηδική αστυνομική ταυτότητα εκείνη τον άφησε να περιμένει για μισή ώρα στην ουρά εξυπηρετώντας περίπου 10-12 άλλους επιβάτες και στη συνέχεια φώναξε την αστυνομία. Ο αστυνομικός έλεγχος κράτησε άλλη μισή ώρα και μόνο αφού διαπιστώθηκε ότι τα χαρτιά του ήταν εντάξει αφέθηκε ελεύθερος να ταξιδέψει. Ήταν όμως πολύ αργά αφού η πτήση είχε πλέον «κλείσει» και το αεροσκάφος ετοιμαζόταν να τροχοδρομήσει στον διάδρομο απογείωσης.
Ο 36χρονος απέμεινε εγκλωβισμένος στο Ηράκλειο λόγω του χρώματός του και λόγω της προκατάληψης των υπαλλήλων του αεροδρομίου χωρίς κανένας να του ζητήσει συγνώμη για την ταλαιπωρία και κυρίως χωρίς χρήματα για να βγάλει καινούριο εισιτήριο. Η Οδύσσειά του συνεχίστηκε για περίπου δύο 24ωρα και αφού έγιναν παρεμβάσεις στις αστυνομικές αρχές και στη διοίκηση του αεροδρομίου Ηρακλείου από δημοσιογράφους και τοπικούς βουλευτές. Χθες παρέμβαση για το θέμα έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ζητώντας από τον αερολιμενάρχη Γιώργο Πλιάκα να βρεθεί άμεσα λύση ώστε να σταματήσει να εκτίθεται η χώρα.
Εκείνος σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» προσπαθεί να δικαιολογήσει τον αυξημένο ζήλο της υπαλλήλου λόγω των υψηλών προστίμων που επιβάλλονται στις εταιρίες εδάφους όταν «ξεφύγει» κάποιος μετανάστης χωρίς να έχει νόμιμα έγγραφα. «Ήταν μάλλον φυσικό να παραξενευτεί βλέποντας έναν μελαψό να ταξιδεύει για Σουηδία, όπως και αν έβλεπε έναν ξανθό να ταξιδεύει για Αφρική» λέει ο κ. Πλιάκας.
Τελικά, αργά το απόγευμα της Δευτέρας βρέθηκε λύση μέσω της αεροπορικής εταιρίας Norwegian η οποία εξέδωσε νέο εισιτήριο για τον 36χρονο ώστε στις 7 Αυγούστου να ταξιδέψει από το Ηράκλειο για την Κοπεγχάγη ενώ η υπεύθυνη του σταθμού επιβατών Ηρακλείου της SwissPort επιμένει να αρνείται κάθε ευθύνη της εταιρίας για το περιστατικό. Συγκεκριμένα σε δήλωσή της προς την «Εφ.Συν.» αναφέρει πως «παρόλο που δεν προβλέπονται ανάλογες αποζημιώσεις, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που είναι ξεκάθαρο ότι δεν φέρει ευθύνη η εταιρία για την απώλεια της πτήσης του επιβάτη, η αεροπορική εταιρία που ταξίδευε αρχικά ο κος Mashan Said, του έχει αλλάξει το εισιτήριο για να ταξιδέψει σε επόμενη ημερομηνία χωρίς επιβάρυνση».
Πέρα από την ταλαιπωρία του συγκεκριμένου επιβάτη εγείρονται σημαντικά ζητήματα για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι έλεγχοι επιβατών στα αεροδρόμια και για τις προκαταλήψεις που έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι έχουν πιο σκούρο χρώμα επιδερμίδας. Σύμφωνα με παλαιότερες καταγγελίες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου η προκατάληψη αποτελεί συνήθη πρακτική κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Υπάλληλοι του αεροδρομίου μιλούν για μαύρο βρετανό υπήκοο, καθηγητή Πανεπιστημίου που υπέστη εξευτελιστική συμπεριφορά στον έλεγχο διαβατηρίων μέχρι να τον πιστέψουν ότι είναι αυτός που δήλωνε αλλά και για περίπτωση Γάλλου υπηκόου, επίσης μελαψού που είδε κι έπαθε για να αποδείξει ότι δεν είχε… κλέψει το διαβατήριο που επεδείκνυε στο γκισέ.
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 05.08.2014