ΕΦΤΑΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγκλωβισμένοι πολίτες, πλημμυρισμένα σπίτια και καλλιέργειες. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίσσαμο. Σε επιφυλακή μέχρι την Πέμπτη.

Δύσκολες ώρες περνά από την κακοκαιρία η Κρήτη. Κατολισθήσεις, υπερχειλίσεις ρεμάτων και μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες καταγράφονται από χθες το μεσημέρι και ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ η κακοκαιρία πρόκειται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη. Οι αρχές βρέθηκαν στοιχειωδώς πιο προετοιμασμένες καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες η κακοκαιρία δεν είχε φτάσει μέχρι το νησί. 

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο δυτικό τμήμα του νησιού. Στα Χανιά, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η περιοχή του Δήμου Κισσάμου, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο με όγκους νερού να πλημμυρίζουν δρόμους, σπίτια και αγροτικές καλλιέργειες. Με έκτακτη ανακοίνωση ο δήμος απαγόρευσε την κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής, εκτός από την εθνική οδό.  Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έθεσε την περιοχή της Κισσάμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι αρχές έκαναν έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν τη διάσχιση χειμάρρων με αυτοκίνητα ή πεζή και να μην κινούνται κοντά σε παράκτιες περιοχές. Εκατοντάδες ήταν οι κλήσεις που δέχτηκε μέχρι το απόγευμα της Τρίτης η Πυροσβεστική με πιο σοβαρό περιστατικό τον απεγκλωβισμό τριών ατόμων σε αυτοκίνητο που βρέθηκε σε χείμαρρο στην περιοχή του Πλατάνου. Με απόφαση του δημάρχου Κισσάμου επιτάχθηκαν ακόμα και τα μηχανήματα των ιδιωτών εργολάβων προκειμένου να καθαριστούν οι δρόμοι και να αποκατασταθούν οι ζημιές. Σήμερα στην Κίσσαμο, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία ενώ σε επιφυλακή παρέμειναν όλες οι υπηρεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.  

Στο Ηράκλειο μία γυναίκα με το παιδί της κινδύνεψαν όταν εγκλωβίστηκαν στο αυτοκίνητό τους και χρειάστηκε η συνδρομή της ΕΜΑΚ ενώ στην εθνική οδό στο ύψος της Αγίας Πελαγίας σημειώθηκε τροχαίο λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου και επίσης χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για τον απεγκώβισμό των επιβατών, που ευτυχώς ήταν επιτυχής. Επίσης στο Ηράκλειο, σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι σε πολλές γειτονιές και ειδικά στην περιοχή κοντά στον Γιόφυρο, στην Παπαναστασίου, στην Ούλωφ Πάλμε αλλά και στην Αμουδάρα. 

Σκοτάδι και δεμένα πλοία

Μεγάλες είναι οι ζημιές και στα δίκτυα της ΔΕΗ, καθώς ειδικά στη δυτική Κρήτη από τους θυελλώδεις ανέμους ξεριζώθηκαν εκτός από δέντρα και κολώνες ηλεκτρικού με τα συνεργεία της εταιρίας να δίνουν μάχη για την αποκατάσταση. Αρκετές ήταν οι περιοχές που έμειναν χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Συγκεκριμένα δεν πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια της ΑΝΕΚ από και προς τα Χανιά αφού έμειναν δεμένα τα πλοία ΕΛΥΡΟΣ και ΛΑΤΩ σε Χανιά και Πειραιά αντιστοίχως.  

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 04.12.2013