ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗ FRAPORT

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε ψηφοφορία τίθεται σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο τροπολογία ακύρωσης της σύμβασης με τη Fraport για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Τη Δευτέρα τρεις ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές θα βρεθούν στα Χανιά σε εκδήλωση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά της εκχώρησης του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης».

Η τροπολογία κατατέθηκε προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, από τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή και στηρίζεται από την Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL), στην οποία, τυπικά τουλάχιστον, ανήκει και ο ΣΥΡΙΖΑ.  Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στη σκιά των σοβαρών καταγγελιών της ΟΣΥΠΑ για το περιεχόμενο και τους επαχθείς όρους της σύμβασης με τη γερμανική εταιρία την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και μετά την ανακοίνωση της Fraport για τη σύναψη δανείων, ύψους 900 εκατομμυρίων για την υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο της τροπολογίας αναφέρεται ότι: «στην Ελλάδα, η στρατηγική σημασία που έχουν τα μικρά και περιφερειακά αεροδρόμιά ως μοχλοί ανάπτυξης για την τοπική οικονομία και την τοπική κοινωνία, θίγεται από την σύμβαση παραχώρησης των 14 κερδοφόρων περιφερειακών αεροδρομίων μεταξύ της χώρας και της FraportAG – SlentelLtd, η υπογραφή της οποίας ήταν προϋπόθεση του 3ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής. Υπογραμμίζει ότι οι όροι της σύμβασης παραχώρησης η οποία είναι αποτέλεσμα πολιτικής πίεσης κατά ενός Κράτους Μέλους, βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον και τους εργαζόμενους, απειλούν την συνδεσιμότητα, την εδαφική συνοχή, την κοινωνική ένταξη και τη νησιωτικότητα και δεν συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων και δικαίου του ανταγωνισμού και κατά συνέπεια ζητά την ακύρωση της»

Στα Χανιά τρεις ευρωβουλευτές

Εξάλλου την προσεχή  Δευτέρα θα βρεθούν στα Χανιά οι τρεις ανεξάρτητοι Έλληνες ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα, Νότης Μαριάς και Νίκος Χουντής σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου την οποία διοργανώνει η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών κατά της εκχώρησης του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης».

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία επεσήμανε πως ακόμα και τα δάνεια που εξασφάλισε η Fraport προέρχονται από την ανακεφαλαιοποιημένη, με χρήματα του ελληνικού δημοσίου Alpha Bank (300 εκατομμύρια) καθώς και από άλλους διεθνείς οργανισμούς οι οποίοι έχουν συσταθεί με κεφάλαια των σειράς κρατών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

(Κεντρική φωτογραφία: Το ανακαινισμένο εσωτερικό του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» μετά την επέκταση που πραγματοποιήθηκε με κοινοτικούς πόρους).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 16.02.2017