ΕΥΛΟΓΙΑ Ή ΚΑΤΑΡΑ ΤΟ AIRBNB;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Το 95% των κατοικιών στα Χανιά δίνονται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου AirBnB, οδηγώντας στα ύψη το κόστος στέγασης. Η «Πρωτοβουλία για τη Στέγη στα Χανιά» επεξεργάστηκε και δημοσίευσε στοιχεία της Eurostat δείχνοντας το μέγεθος ενός τεράστιου κοινωνικού προβλήματος που αφορά πλέον όλη τη χώρα.

Τα στοιχεία δείχνουν πως το 84% των πολιτών της χώρας πληρώνουν άνω του 40% από το εισόδημά τους για να συντηρούν το σπίτι τους, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη είναι μόλις 25%. Ως συνήθως η κατάσταση είναι χειρότερη για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα ενώ είναι πολύ περιορισμένη και η κοινωνική πολιτική για τη Στέγη στη χώρα μας.

Η μαζική ενοικίαση των κατοικιών σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και η ασύδοτη εφαρμογή των κανόνων της αγοράς κάνουν αβίωτες τις τουριστικές περιοχές για όσους επιθυμούν να νοικιάσουν ένα σπίτι.

Είναι απόλυτη ανάγκη να μπει ένα όριο στο φαινόμενο αυτό είτε με καθορισμό της φέρουσας ικανότητας κάθε πόλης είτε με επιπλέον φορολόγηση που να κατευθύνεται σε δημόσιες πολιτικές για τη στέγαση.

Πηγή video: Τηλεόραση CRETA