ΕΡΙΞΑΝ «ΜΑΥΡΟ» ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μέρες «μαύρου» που θυμίζουν τη διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έζησε χθες η ΕΡΑ Χανίων, με λουκέτα, απαγόρευση εισόδου και διακοπή εκπομπών στον αέρα.

Αφορμή για την ένταση είναι το «μαχαίρι» που επιβάλλει η Υποδιεύθυνση Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΑ σε 9 εκπομπές αλληλέγγυων πολιτών, οι οποίες πραγματοποιούνται στην τοπικό ραδιοσταθμό των Χανίων από την εποχή της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, συγκεντρώνοντας μάλιστα μεγάλη ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας.

Ως πρόσχημα για το κόψιμο των εκπομπών προβάλλεται γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΡΤ που λέει πως η ΕΡΤ δεν είναι νομικά κατοχυρωμένη για πρόγραμμα που μεταδίδεται «από τρίτα πρόσωπα» (δηλαδή όχι εργαζομένους της) και που δυνητικά μπορεί να περιέχει περιεχόμενο μηνύσιμο ή αντίθετο προς τις οδηγίες του ΕΣΡ.

Με βάση αυτή τη γνωμοδότηση, ο νέος υποδιευθυντής Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΑ, Μιχάλης Μεσσήνης, έδωσε (προφορική) εντολή να σταματήσουν όλες οι εκπομπές των μη εργαζομένων στην ΕΡΤ, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το νομικό κενό. Ωστόσο, το νομικό αυτό κενό ήταν γνωστό από την πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, αλλά και την περίοδο του «μαύρου».

Σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.», ο κ. Μεσσήνης απαντά πως «τότε έγιναν πράγματα που κινούνταν στα όρια της νομιμότητας, τώρα η ΕΡΤ όμως λειτουργεί κανονικά και με βάση τους νόμους».

Ερωτώμενος επίσης σχετικά, λέει πως «έχουν υπάρξει κατά καιρούς προβλήματα με τις εκπομπές των αλληλέγγυων», χωρίς όμως να διευκρινίσει τι είδους προβλήματα και αν αυτά αφορούν την ΕΡΑ Χανίων.

Στα Χανιά η εντολή Μεσσήνη για κόψιμο των επίμαχων εκπομπών μεταφέρθηκε προφορικά στη δημοσιογράφο και συντονίστρια της ΕΡΑ Χανίων, Σοφία Θεοδωράκη, στα τέλη Οκτωβρίου.

Η ίδια ζήτησε να λάβει και εγγράφως την εντολή, αλλά ως απάντηση έλαβε την αφαίρεση της αρμοδιότητάς της, με τον ρόλο του συντονιστή να ανατίθεται στον Γιάννη Κτιστάκη.

Η πρώτη κίνηση του κ. Κτιστάκη ήταν να κόψει τις παραγωγές των αλληλέγγυων.

«Δεν πρόκειται για κόψιμο των εκπομπών» απαντά στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μεσσήνης. «Κάθε εκπομπή θα πρέπει να γίνεται από δημοσιογράφους της ΕΡΤ που μπορούν να έχουν ως “καλεσμένους” τους αλληλέγγυους ή άλλους πολίτες που κρίνουν εκείνοι σκόπιμο».

Σε ερώτηση για το αν μπορούν οι τρεις δημοσιογράφοι της ΕΡΑ Χανίων να παρευρίσκονται και στις 9 εκπομπές των αλληλέγγυων, ο κ. Μεσσήνης απαντά πως «η κάλυψη ωρών προγράμματος από τους αλληλέγγυους εμποδίζει και την πρόσληψη νέου προσωπικού που είναι αναγκαίο για όλες τις περιφερειακές ΕΡΑ», θέση που έχει εκφράσει και στο παρελθόν η ΠΟΣΠΕΡΤ.

«Μαχαίρι» στον αέρα

Χθες, ανήμερα της επετείου της εισβολής των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής (7/11/2013), στην εκπομπή της η Σοφία Θεοδωράκη είχε προγραμματίσει να δώσει τον λόγο στους αλληλέγγυους που εκδιώχθηκαν.

Ωστόσο, στη διακοπή για το δελτίο ειδήσεων, ο κ. Κτιστάκης την ενημέρωσε πως με εντολή της διοίκησης η εκπομπή της δεν θα συνεχιστεί.

«Δεν περίμενα ποτέ ότι θα το ξαναζήσω αυτό», λέει στην «Εφ.Συν.» η Σοφία Θεοδωράκη. «Πάλεψα 2,5 χρόνια για να μείνει ανοιχτή η ΕΡΤ, έχοντας 4 παιδιά και χωρίς να υπολογίσω κανένα κόστος. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έβλεπα πάλι λουκέτα στην πόρτα της ΕΡΤ και αυτό μας πονάει όλους μας».

Το κόψιμο των εκπομπών στα Χανιά πάντως έχει επιπτώσεις και στην ΕΡΤopen, από την οποία αποχώρησε ο δημοσιογράφος Γιώργος Μουργής.

«Μου απαγορεύτηκε ρητά από την ηγεσία της ΠΟΣΠΕΡΤ να βγάλω στον αέρα τους παραγωγούς των κομμένων εκπομπών της ΕΡΑ Χανίων. Για μένα ήταν μονόδρομος η αποχώρηση και απ’ ό,τι ξέρω ακολουθούν και άλλοι παραγωγοί που διαμαρτύρονται γι’ αυτό» αναφέρει ο ίδιος.

Ανακοίνωση για τα τεκταινόμενα στην ΕΡΑ Χανίων εξέδωσε η Νομαρχιακή Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως όταν πριν από λίγα χρόνια έπεσε το πραξικοπηματικό «μαύρο» στην ΕΡΤ, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κίνημα που απαιτούσε την απόδοση των δημόσιων συχνοτήτων στην κοινωνία και τις αντιφάσεις της.

«Σήμερα, με «εντολές διοίκησης» κόβονται όλες οι εθελοντικές παραγωγές, η πόρτα της ΕΡΑ κλειδώνεται, η αστυνομία περιφρουρεί τον χώρο […] Η νέα διοίκηση της ΕΡΑ οφείλει να συζητήσει το πρόγραμμά της και τον κανονισμό λειτουργίας της με τους δημοσιογράφους, τους τεχνικούς, αλλά και όλους τους ελεύθερους παραγωγούς που στήριξαν και στηρίζουν το εγχείρημα αφιλοκερδώς. Η δημόσια συχνότητα έκλεισε με αυταρχισμό, θα μείνει ανοιχτή με δημοκρατία».

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 08.11.2017