ΕΡΓΑ ΜΕ ΞΕΝΑ ΚΟΛΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εξόφθαλμη λαθροχειρία διέπραξε στηνΚρήτηο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοινώνοντας τις εντάξεις έργων για το νησί στο νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ο υπουργός μίλησε για συνολικά 49 έργα, κόστους άνω των 152 εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο που τα σημαντικότερα από αυτά έχουν ήδη εξασφαλίσει τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις, έχουν ήδη δημοπρατηθεί ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ξεκινήσει και σχεδόν ολοκληρώνονται.

Φωτογραφία από τα έργα αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης στο Ηράκλειο που σε αρκετά σημεία της πόλης έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ τα εξήγγειλε τη Δευτέρα ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Χαρακτηριστικά, προκάλεσε εντύπωση η ένταξη της «κατασκευής δικτύων ύδρευσης στην πόλη Ηρακλείου» στη λίστα που ανακοινώθηκε. Και αυτό, γιατί το έργο έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο και σε κάποιο μέρος του έχει ήδη ολοκληρωθεί. Ηταν περίεργο για τους πολίτες του Ηρακλείου, που ήδη ταλαιπωρούνται από τα σκαψίματα σε όλη την πόλη για την αλλαγή των σωληνώσεων αλλά τουλάχιστον ελπίζουν σε καλύτερη ποιότητα του δικτύου, να ακούν από τον υπουργό να ξαναεξαγγέλλει το έργο που πραγματοποιείται έξω από τις πόρτες τους.

Και αυτό δεν ήταν το μόνο έργο για το οποίο συνέβη αυτό. Περισσότερα από 34 εκατομμύρια των χρηματοδοτήσεων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» (από τα συνολικά 152 εκατ. για την Κρήτη) αφορούν έργα ήδη δημοπρατημένα που απλά ξαναεξαγγέλθηκαν, όπως κατήγγειλαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ηράκλειο και Χανιά, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους μιλώντας για «κοροϊδία» εις βάρος των πολιτών.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης τόνισε πως ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοινώνει σαν δικά του τα έργα του «ΦιλόΔημου» (σ.σ. του αντίστοιχου χρηματοδοτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ) κατηγορώντας τον πως «θα κάνει τα πάντα, μόνο για να ξεπεράσει τον Γκέμπελς, αλλά υπάρχει μνήμη και οι πολίτες αντιλαμβάνονται το ψέμα». Ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα λίστα έργων τα οποία είχαν ήδη εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και επανεξαγγέλθηκαν από τον υπουργό στηνΚρήτηενώ τόνισε πως υπάρχουν ακόμα 461 ώριμα έργα σε όλη την Ελλάδα που έμειναν χωρίς χρηματοδότηση, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης και των χειρισμών της.

Ειδικά για το έργο αλλαγής των δικτύων στο Ηράκλειο ο βουλευτής Νίκος Ηγουμενίδης επιτέθηκε τόσο στον υπουργό όσο και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι προσφάτως το ανακάλυψε βαφτίζοντάς το «μεγάλο έργο» χωρίς να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους όλοι οι προκάτοχοί του της Ν.Δ. το είχαν αφήσει επί σειρά ετών στα συρτάρια.

Αντιδράσεις για τη λαθροχειρία υπήρξαν και στα Χανιά, με τον βουλευτή Παύλο Πολάκη να τονίζει πως τα τρία από τα τέσσερα έργα που αφορούν τη ΔΕΥΑ Χανίων και ενέταξε στις εξαγγελίες του ο υπουργός, ήδη υλοποιούνται, έχουν ολοκληρώσει τους πρώτους λογαριασμούς οι ανάδοχοι και μάλιστα έχουν εισπράξει τα αντίστοιχα τιμήματα.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 05.08.2020